Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Előadás: „A haza minden előtt” (Gróf Széchenyi István életműve, előadó: Kocsis István József Attila-díjas író)
Megnevezés: Előadás: „A haza minden előtt” (Gróf Széchenyi István életműve, előadó: Kocsis István József Attila-díjas író)
Helyszinek: Szalézi Rendház Don Bosco kultúrterme (Budapest, III. ker. Bécsi út 175.)
Rendezők: Óbudai Széchenyi Kör
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-02-24 18:00
Esemény vége: 2010-02-24 20:00
Kapcsolódás: Csom István, telefon: (1) 368-5772

Az Óbudai Széchenyi Körben Kocsis István József Attila-díjas író gróf Széchenyi István életművéről tartott előadást.


Vendégünk, Kocsis István József Attila-díjas író, történész, drámaíró előadásában a reformkor meghatározó történelmi személyisége, gróf Széchenyi István céljaira, tevékenységének okaira és indítékaira kereste és adta meg  a választ. Mint mondta, ennek megértéséhez a Szent Korona Tan bizonyos fokú ismerete is szükséges. Ugyanis a magyar jogrendszer alapját a kölcsönösség, egy mellérendeltségi viszony, a közös döntés elvének betartása jelentette. Ezzel szemben a Habsburg uralkodóház hatalmi helyzetéből adódóan diktátumok és rendelkezések általi kormányzási gyakorlatot követett, ami sértette a nemzeti függetlenségünket.
Külön hangsúlyt kapott a grófot már akkor nyugtalanító, a Kárpát-medencei nemzetiségek nacionalizmusának erősödésétől, és annak következményeitől  való félelem.  A nemzetvesztés víziója, a folyamatos önmarcangolás idegösszeomláshoz vezetett. A  hosszú döblingi tartózkodás pedig egy heroikus küzdelem példája, ahogy a  kilátástalanságból ismét a haza reménységévé tudott emelkedni. Egy gyilkos golyó véget vetett életének, de nyugtalanító a kérdés, győztes csata előtt a hadvezér miért áldozná fel életét?
A két és fél órás előadás igénybe vette, de le is lekötötte a hallgatóság figyelmét. Sokan új, értékes ismeretekkel gazdagodva távoztak.
Csom István            
           Kocsis István József                                                         Érdeklődők
Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu