Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Széchenyi és kora műveltségi vetélkedő - középdöntő
Megnevezés: Széchenyi és kora műveltségi vetélkedő - középdöntő
Helyszinek: Szeged, Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola
Rendezők: Országos Széchenyi Kör
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-03-06 11:00
Esemény vége: 2010-03-06 16:00
Kapcsolódás: Szeged, Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola

Széchenyi és kora műveltségtörténeti vetélkedő elődöntője Szegeden

  

A szegedi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában rendeztük a versenyt. Nagy izgalommal készültünk a nagy napra, amikor Budapestről, Kecskemétről, Gyuláról, Dunaújvárosból, Bácsalmásról, Siófokról érkeztek a csapatok. A szegedieket a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola csapata képviselte. A zsűri elnöke dr. Szalay István, a Szegedi Tanárképző Főiskola ny. főigazgatója, tagjai dr. Marjanucz László és dr. Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Új- és Legújabbkori Magyar Történelem Tanszék tanszékvezetője és adjunktusa voltak.

A verseny kezdése előtt megkoszorúztuk iskolánk Széchenyi István mellszobrát. Ezután a csapatok sorszámot húztak, és megkezdődött a nemes vetélkedés. Az első fordulóban 8 feladatlapot kellet kitölteniük a négyfős csapatoknak. Itt műalkotásokat, zeneszámokat, táncokat, korabeli férfi és női öltözeteket, nemzetiségieket, a reformkor nagy politikusainak beszédeit kellett felismerniük, és a reformkorban gyakran használt latin kifejezések magyar megfelelőjét kellet megtalálniuk a versenyzőknek. Az első forduló végén hármas pontazonosság alakult ki, a zsűri villámkérdésekkel döntött a továbbjutóról.

Az ebéd elfogyasztása után pihentek egy kicsit a csapatok, erőt gyűjtöttek a második fordulóhoz. Ebben a fordulóban csupán 3 feladat várt a versenyzőkre, de ezek több felkészülési időt igényeltek. Először Széchenyi István nevében hirdetést kellett megfogalmazniuk, a második feladat érvelés volt. Az egyik csapat Széchenyi, a másik Kossuth nevében érvelt a magyar nyelv terjesztése, a jobbágyfelszabadítás és a magyar ipar fejlesztése kérdésében. Rendkívül szoros versenyben álltak a csapatok, így sorsdöntő volt az utolsó kérdésre adott válaszok pontszáma. Széchenyi életének fontos kérdéseiről kellett témakifejtés formájában beszélniük. A zsűri nagy figyelemmel hallgatta a feleleteket, nem csupán a kapott pontszámokat közölte, hanem magyarázatot is adott, mi volt jó, mi volt téves a válaszokban. A csapatok sokat tanulhattak a magyarázatokból.

A döntőbe végül a budapesti Széchenyi István Gimnázium csapata (felkészítő tanár Koronczainé Nagy Ágnes) és első helyen a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium csapata (felkészítő tanár Molnár Zsolt) jutott.

 

Papp Éva

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu