Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség megemlékezése
Megnevezés: Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség megemlékezése
Helyszinek: Zirc, vasútállomás
Rendezők: Zirci Országzászló Alapítvány
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-05-01 10:00
Esemény vége: 2010-05-01 12:00
Kapcsolódás: egervolgyi.dezso@freemail.hu / Bödecs Barnabás, Tel: 00-36-1-2253838

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség a Veszprém-Zirc-Győr vasútvonal megmentése érdekében alakult, melyhez csatlakozott a Zirci Országzászló Alapítvány is. 2008-ban Egervölgyi Dezső (a Széchenyi Kör tagja, az alapítvány elnöke) javaslatára és szervezésével  elérte, hogy a zirci vasútállomáson egy emlékfát ültessenek Széchenyi közlekedési miniszteri kinevezése 160. évfordulója alkalmából. Ez az esemény szolgált volna reklámértékkel a vasút mellett, ha a politika, a közigazgatás és a média érdekelt lett volna az eseményen való részvételben vagy róla való tudósításban. Egyik fél sem vett részt az eseményen, a jelenlévők magukat ünnepelték, és Széchenyire emlékeztek.

2010-ben a civil szervezetek összefogását siker koronázta. Megmenekült a vasút. Az ünnepi megemlékezés helye adott volt, mivel a vasútvonalon nincs máshol Széchenyi-emlékhely, csak Zircen, amit össze lehetett kapcsolni egy évfordulóval, emlékezéssel; méghozzá az első közlekedési miniszter személyével. (Az eredeti elképzelés az volt, hogy minden működő vasútállomáson, Győr és Veszprém között, egy tájba illő emlékfát elültetnek. Nem volt rá affinitása senkinek, csak a szervezőnek).A jelenlévő médiák (TV, újság) az emlékfa koszorúzásról, egyáltalán Széchenyiről nem is vettek tudomást. Az ünnepséget Egervölgyi Dezsőn vezette le, a bevezetőt a következőképpen kezdve: "A mai napra rendelt Szent Evangélium szavai: Szentlecke, felekezetre való tekintet nélkül: Széchenyi: Javaslat a Magyar közlekedési ügy rendezésérűl. Bevezetés.", majd felovasta a bevezetést és köszöntötte a megjelenteket. Később a Világból is idézett: a hazaszeretet jelentőségéről, bizonyos magyar szavak eredeti értelmének visszaállításáról. A Zirci Országzászló Alapítvány erre az eseményre is készíttetett egy kítűzőt, melynek nagyon nagy sikere volt.
A megemlékezésen körülbelül kétszáz érdeklődő vett részt. 
Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu