Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Megyei Széchenyi-iskolák találkozója
Megnevezés: Megyei Széchenyi-iskolák találkozója
Helyszinek: Széchenyi István Általános Iskola, Gönyű
Rendezők: Széchenyi István Általános Iskola, Gönyű
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-05-07 10:00
Esemény vége: 2010-05-07 18:00
Kapcsolódás:

Az esemény néhány fotója megtekinthető a Képtárban

A gönyűi Széchenyi István Általános Iskola 2010. május 07-én rendezte meg a Megyei Széchenyi Iskolák Találkozóját. Ez a találkozó a 16. ilyen összejövetel volt, melyen az alábbi intézmények vettek részt:

Széchenyi István Általános Iskola, Csorna

Széchényi Ferenc Általános Iskola, Fertőszéplak

Széchenyi István Általános Iskola, Kapuvár

Széchenyi István Általános Iskola, Mosonszentmiklós

Széchenyi István Általános Iskola, Nagycenk

Széchenyi István Gimnázum Sopron, és végül, de nem utoljára

Széchenyi István Általános Iskola, Gönyű.

 A találkozó ötlete Csornáról származik. 1994-ben a csornai iskola akkori igazgatójának, Kajos László igazgató úrnak a kezdeményezése nyomán jött létre és szélesedett ki a találkozón résztvevők köre a jelenlegire. Gönyű utolsóként, 1998-ban, a Kapuváron rendezett találkozón ismerkedett meg a megye Széchenyi nevét viselő iskoláinak delegációival. A találkozó programja 10 órakor kezdődött. A felső tagozatosok énekkara dalcsokorral köszöntötte a vendégeket. Kiss Béla igazgató köszöntő és Major Gábor polgármester megnyitó szavait követően, a résztvevők, az emlékezés virágait helyezték el a Széchenyi- találkozók emlékköve előtt.A 80 éves gönyűi iskola felhívására a résztvevő iskolák üzeneteit helyezték el egy időkapszulában. A jövőnek szánt üzenetek mellett a pénteki Kisalföld megyei napilap egy példánya, a település lapjának egy példánya, továbbá a település zászlója is helyet kapott a kapszulában. A gönyűi iskola üzenete tartalmazta az alábbi igazgatói gondolatokat is:„Kívánom, hogy a kapszulában elhelyezett üzenetek, feljegyzések olvasása, majdan 20 év múlva járjon tanulságokkal és szerezzen mindenkinek sok örömöt és maradandó élményt!”Széchenyi István születésére emlékezve a résztvevők 1791 métert futottak. A futást követően a vendéglátó iskola által szervezett programok sorozatán vettek részt a vendégek. A programok közt kristálycukorból hídépítés, XVIII. századi ruhák tervezése, filmvetítés, Széchenyi-puzzle kirakása, sakkal összefüggő logikai feladatok megoldása szerepeltek. Megismerhették a résztvevők a település templomát, az iskolatörténeti kiállítást és a Hajósmúzeumot. A helyi íjász szakosztály jóvoltából kipróbálhatták az íjászatot, megismerhettek egy korhűen felépített jurtát is. A sok program mellet jutott idő a település legfőbb nevezetességével, a Dunával is ismerkedni egy ötven perces sétahajózás során.A délutáni órákban sorra kerülő záró ünnepségen a vendéglátó iskola igazgatója, Kiss Béla értékelte a találkozót. Bejelentette továbbá, hogy a következő évben is megrendezésre kerül a program, és ennek helyszíne Mosonszentmiklós lesz.

A találkozó – a résztvevő csapatok és a meghívott vendégek véleménye szerint is – jól sikerült, betöltötte a neki szánt szerepet. Az ünnepélyesség, az emlékezés mellett jutott idő a beszélgetésre, egymás megismerésére is.

Sikerült kihasználni azt a lehetőséget, hogy egymástól távoli, a megye különböző részein élő tanulók, kollégák ismerkedhessenek meg egymással, és beszélgetve erősítsék a Széchenyi- névvel fémjelzett közösség összetartó erejét.

Bizton megállapítható, hogy minden vendég és hazai résztvevő kellemes emlékekkel, jókedvvel és szeretettel gondol vissza a 2010. évben Gönyűn megrendezett Megyei Széchenyi Iskolák Találkozójára.

 

Kiss Béla igazgató

Széchenyi István Általános Iskola, Gönyű

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu