Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Széchenyi világai - kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Megnevezés: Széchenyi világai - kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Helyszinek: Magyar Nemzeti Múzeum II. emelet, József nádor terem
Rendezők: Magyar Nemzeti Múzeum
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-10-09 10:00
Esemény vége: 2011-03-15 18:00
Kapcsolódás: szechenyi@hnm.hu, Magyar Nemzeti Múzeum Közművelődési Főosztály: 1/327-77-68

A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású időszaki  kiállítása a 150 éve elhunyt Széchenyi István életművének állít emléket. A Széchenyi világai egy rendkívüli élet rendkívüli pillanataiba nyújt betekintést, és választ keres a "legnagyobb magyar" személyével kapcsolatos kérdésekre is.

 

"A legnagyobb magyar", "nemzetünk felébresztője" "a magyar civilizátor" - a kortársak és az utókor által ráragasztott állandó jelzőket jól ismerjük, de ki volt valójában Széchenyi István? Magabiztos zseni és labilis, önmarcangoló lélek.  Reálpolitikus reformer és több nyelven beszélő, feltűnő megjelenésű társasági ember, a női szívek hódítója. Egy gróf, aki szakított az arisztokrácia klasszikus életvezetésével. Külföldi útjai során nem elvágyódása, hanem épp a hazáért való tenni akarás erősödött benne. Nem volt tudós, mégis alapított egy akadémiát. Nem volt anyanyelve a magyar, mégis megírta az egyik legnagyobb magyar könyvsikert, a Hitelt. Bár kóros téveszmék kínozták, rohamok gyötörték, "a döblingi odúban" mégis valóságos sajtóközpontot  szervezett. Közvetlenül halála után alakját szabályosan mitizálták, de volt korszak, amikor inkább sötét árulónak, vagy "osztálykorlátait meghaladni nem tudó" főnemesnek tartották.


Élete, személyisége és megítélése különös ellentétekkel van tele.
A Széchenyi világai kiállítás tettein, sorsán és az utókor - nem ritkán görbe - tükrén keresztül mutatja be őt. Nem katalógusszerűen sorolja fel életútjának fontos eseményeit, inkább jelentős csomópontok köré szervezve, tematikus rendben mutatja be Széchenyi István világait.

A tárlat öt terme közül az első a zseni indulását, a második az álmait megvalósító reformert mutatja be, középpontba állítva élete fő művét, a Lánchidat. Külön szoba idézi meg Széchenyi döblingi világát és két terem foglalkozik a halálával, a kortársak gyászával és az elmúlt 150 évben a személyéhez kapcsolódott kultusz változásaival, megnyilvánulási formáival. Hiszen a mai nemzedék Széchenyi-képében szétválaszthatatlanul egybeforrnak a legnagyobb magyar egykori tettei, gondolatai és az, ahogy az utókor az általa ránk hagyott szellemi örökséget megítélte, használta, vagy éppen felhasználta.

 

A több mint 400 történeti emléket felvonultató tárlatban látható Széchenyi István számos személyes tárgya, például egy levél, amit Széchenyi 12 évesen írt édesapjának, gyermekkori széke, útlevele. Megtekinthetők a nevéhez kapcsolódó létesítmények - köztük természetesen a Lánchíd - eredeti tervrajzai.  A Nemzeti Múzeum állandó történeti kiállításából átkerült a tárlatba többek között Barabás Miklós 1864-ben festett hatalmas történelmi tablóképe, a Lánchíd alapkövének letétele és az alapkőletételnél használt vakolókanál.  A Lánchíd egyik eredeti láncszeme hatalmas méretével és 250 kilós súlyával meglepő, míg a gróf halála napján viselt ruháinak látványa megrázó élményt nyújt a látogatók számára.


A kiállítás legmisztikusabb helyisége a Széchenyi Döblingben töltött utolsó tizenegy évét megidéző, szőnyegpadlós, fekete falú, kerek szoba, melynek közepén látható annak a karosszéknek, a "gondok székének" a rekonstrukciója, melyben ülve számtalan éjszakát virrasztott át démonaival küzdve a gróf. A teremben a kiállított tárgyak mellett színek, hangok és zörejek idézik fel a szanatóriumi lakosztály atmoszféráját.

A Széchenyi alakjáról, arcairól, világairól bennünk kialakult képet a kiállítás interaktív elemei teszik még teljesebbé. Bárki felpróbálhatja a reformkor magyar viseletét idéző gyönyörű ruhakölteményeket vagy Liszt Ferenc zongorája szomszédságában - amely korábban Beethoven zongorája volt - belehallgathat a magyar zeneszerzőnek abba a zeneciklusába, aminek egy darabját a Liszt által rendkívül nagyra becsült Széchenyi István alakja ihlette. Az óriáskirakó és a hibakereső segítségével pedig a kiállításban látható festmények és rézkarcok részleteit ismerhetik meg közelről a játékos kedvű felnőttek és gyerekek.


A tárlat és a kiállítást kísérő programok utazásra hívják a múzeumlátogatót Széchenyi világaiban. "Gazdag és bonyolult, izgalmas és rejtélyes világok ezek" - fogalmazta meg Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, és hozzátette: "Aki fölfedező útra indul bennük, a modern Magyarország születésének sok ragyogó pillanatával éppúgy találkozik, mint az elmúlt százötven esztendő történelmének sok igazságával és hazugságával, a magyar nemzettudat jó néhány egészséges virágával és kóros nyavalyájával. És megsejt valamit egy különleges lángész hatásának emberi titkaiból is."

A kiállításhoz kötődő programokról és magáról a tárlatról, annak kulissza titkairól, a bemutatásra kerülő tárgyi anyagról mindent megtudhatnak, ha a kiállítás  saját, naponta frissülő aloldalára, a  http://www.hnm.hu/szechenyivilagai/ oldalra kattintanak, vagy feliratkoznak a múzeum hírlevelére.

 

Széchenyi világai

"Egy rendkívüli élet rendkívüli pillanatai"

Megtekinthető:

2010. október 9-től 2011. március 6-ig a Magyar Nemzeti Múzeum második emeleti József nádor termeiben.

Jegyárak:

Felnőtt: 1000 Ft

Ifjúsági (6-26 év): 500 Ft

Felnőtt egyéni kedvezményes (62-70 év): 500 Ft

Családi (2 felnőtt + gyermekeik): 1800 Ft

Diák csoport (25 fő + 2 kísérő): 6000 Ft

Kombinált (állandó + időszaki) felnőtt: 1400 Ft

Kombinált ifjúsági: 700 Ft

Kombinált felnőtt egyéni kedvezményes: 700 Ft

Kombinált családi: 2500 Ft

 

 

Egervölgyi Dezső Széchenyi-tisztelő, a Zirci Országzászló Alapítvány elnöke így számol be a kiállítás meglátogatásáról:

 

Én voltam az első, aki 9-én 10 órakor belépett a Magyar Nemzeti Múzeumba, hogy megtekintse a Széchenyi kiállítást.Az engedélyezett két óra pillanatok alatt elrepült, noha az anyag nagy részét ismertem az 1991-es kiállítás, illetve más múzeumi rendezvény megtekintése alapján, és nagyon sok ismert tárgy tűnt fel, melyek szintén ismertek voltak reprodukciók által.De ha nem nyújtott volna új ismeretet, nem láttam volna számomra ismeretlen tárgyat, akkor is bemennék, illetve bemegyek még legalább kétszer, hogy tényleg igazi képet kapjak a kiállításról – úgy szellemileg, mint a rendezés által.Így, első látásra is javaslom mindenkinek, főleg a fiatalságnak a megtekintését, és talán majd e gazdag anyag ösztönzőleg hat, hogy beleolvassanak a Hitelbe is.Dicséretesen jó munkát végeztek a tervezők, berendezők és mindenki, aki részt vett a látvány elkészítésében. Külön köszönöm a remek katalógust, mely megeleveníti a kiállítást.

 

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu