Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

'Széchenyi és a közlekedés' című előadás és a vasútközlekedési kiállítás megtekintése
Megnevezés: 'Széchenyi és a közlekedés' című előadás és a vasútközlekedési kiállítás megtekintése
Helyszinek: Szegedi MÁV Igazgatósága
Rendezők: Országos Széchenyi Kör Szegedi csoportja
Védnökök: Szegedi Széchenyi Kör
Esemény kezdete: 2010-01-19 00:00
Esemény vége: 2010-01-19 00:00
Kapcsolódás: Tábory Jánosné, a Szegedi Széchenyi Kör elnöke; Papp Éva a szegedi Széchenyi Gimnázium tanára (iskola címe: 6723 Szeged, Felső Tisza-part 25. Telefon: (62) 425-989)

Széchenyi és a közlekedés 


2010. január 19-én, kedden 17 órakor tartotta a szegedi Széchenyi-kör első összejövetelét. A Közéleti Kávéházzal közös rendezvény címe ez volt: Széchenyi és a közlekedés.

Az előadást a MÁV szegedi területi igazgatóságának neoreneszánsz palotájának tanácstermében tartottuk. Előadónak Szabó Gyula nyugalmazott területi igazgatót, a Vasúttörténeti Alapítvány elnökét kértük fel. A nagyszámú hallgatóság érdeklődéssel hallgatta Széchenyi István terveit, melyek az ország vasúthálózatának kialakítását szorgalmazták. Először Béccsel akarták összekapcsolni Pestet, majd Kassával, Temesvárral, Fiuméval, Trieszttel. A Pestet Szegeddel összekötő vasútvonal tervezete a hetedik lépcsőben szerepelt volna. A hallgatóság minden tagja kapott egy korabeli térképet, melyen figyelemmel kísérhette az országot behálózó vasútvonalak tervezetét. A ma is létező Budapest-centrikus vasúti közlekedés ekkor alakult ki. A vasút létesítésének terveit Széchenyi és Kossuth egyaránt teljes meggyőződéssel támogatta, mindketten a gazdasági élet minden területének fellendülését várták tőle.

Az előadás után a hatalmas épület pincelabirintusában berendezett vasúttörténeti kiállítást tekintettük meg. Itt a hosszú évek során felhalmozott hatalmas gyűjteményt láttunk vonatjegyekből, egyenruhákból, berendezési tárgyakból, fény- és hangjelző eszközökből, menetrendekből. Vezetőnk, Nagy József sok érdekes történetet mesélt nekünk, végül egy vidám fényképet készített, ahol minden látogató különböző vasutas sapkát tett a fejére.

Búcsúzóul Szabó Gyula Széchenyinek A magyar közlekedési ügyről: Javaslat a közlekedési ügy rendezésérül című könyvének hasonmás kiadásával és két Széchenyi-poszterrel ajándékozta meg a szegedi Széchenyi Kört.

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu