Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Előadás a szegedi csillagászok által felfedezett Széchenyi nevű kisbolygóról
Megnevezés: Előadás a szegedi csillagászok által felfedezett Széchenyi nevű kisbolygóról
Helyszinek: Szeged, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolájának Fizika Tanszéke
Rendezők: Országos Széchenyi Kör Szegedi csoportja
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-03-16 17:00
Esemény vége: 2010-03-16 19:00
Kapcsolódás: Tábory Jánosné, a Szegedi Széchenyi Kör elnöke; Papp Éva a szegedi Széchenyi Gimnázium tanára (iskola címe: 6723 Szeged, Felső Tisza-part 25. Telefon: (62) 425-989)

A Széchenyi kisbolygó felfedezésének története

 

2010. március 12-én dr. Szabó Gyula csillagász tartott vetített képekkel illusztrált előadást az érdeklődőknek a kisbolygókról, és azok közül kiemelten arról, melyet Széchenyi Istvánról neveztek el.

A csillagász elmondta, hogy számtalan kisbolygó kering az űrben, melyek átlagban négy év alatt kerülik meg a Napot, tehát ennyi idő kell ahhoz, hogy mozgását végigkövessék. Ha négy különböző évben is sikerül megfelelő számú észlelést összegyűjteni az égitestről, akkor sorszámot kap a kisbolygó. Ekkor hivatalosan is regisztrálják, hogy kik a felfedezők, akik tíz éven belül nevet adhatnak a kisbolygónak.

A Szegedi Asteroid Program keretében elsőként 1998. február 28-án talált rá dr. Sárneczky Krisztián és dr. Kiss László a kb. 5−6 km átmérőjű égitestre az andalúziai Calar Alto Obszervatórium távcsövének segítségével. Dr. Szabó Gyula is jelen volt a felfedezéskor, de csak két csillagász nevét lehet bejegyezni egy kisbolygóhoz, így az első két csillagászé lett a dicsőség.

A felfedezett égitestről lassan gyűltek a megfigyelések, így sorszámát csak 2004 októberében kapta meg. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2008. január 24-én hagyta jóvá több magyar felfedezésű kis bolygó elnevezését. Mivel a szegedi csillagászoknak ez volt a program első kisbolygója, így természetes volt, hogy nevét csakis a magyarok közt is elsőről, gróf Széchenyi Istvánról kaphatta.

  

Papp Éva

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu