Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Ünnepi megemlékezés Széchenyi István haláláról
Megnevezés: Ünnepi megemlékezés Széchenyi István haláláról
Helyszinek: Magyar Tudományos Akadémia szegedi épülete
Rendezők: Országos Széchenyi Kör Szegedi csoportja
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-04-08 17:30
Esemény vége: 2010-04-08 20:00
Kapcsolódás: Tábory Jánosné, a Szegedi Széchenyi Kör elnöke; Papp Éva a szegedi Széchenyi Gimnázium tanára (iskola címe: 6723 Szeged, Felső Tisza-part 25. Telefon: (62) 425-989)

Április 8-án a Magyar Tudományos Akadémia szegedi székházában 17 óra 30 perckor a Himnusz hangjaival kezdődött a megemlékezés. A gyászszalaggal átkötött égő gyertya és  Széchenyi István képe mellé helyezett koszorúk díszítette elnöki asztalnál dr. Pál József  professzor nyitotta meg az ünnepséget. Ezután a szabadkai Széchenyi István Iskola szalagjával díszített Széchenyi kopjafát adta át Varga Ágnes a Széchenyi István Gimnázium képviselőjének.

Az első előadást dr. Rácz Lajos professzor tartotta. A zsúfolásig megtelt terem hallgatósága érdeklődéssel hallgatta a Széchenyi utolsó napjairól, haláláról szóló lebilincselően érdekes előadást. Érveket és ellenérveket sorolt fel a nagy kérdés kapcsán: sorsszerű volt-e Széchenyi István öngyilkossága? A kérdésre a mai napig nem tudunk egyértelmű választ adni.

A második előadó a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, Tolnay József volt, aki apai ágon rokona annak a Tolnay Antalnak, aki Széchenyi halálakor Nagycenk plébánosa volt, és a temetési szertartást vezette. Dédapai örökségként a mai napig őrzi és bemutatta Széchenyi István halotti címerét. A család által 150 évig őrzött címert felajánlotta a szegedi Széchenyi Körnek. El kell döntenünk, hogy hol lenne a nagybecsű ereklyének legméltóbb helye.
A megemlékezést a Széchenyi Gimnázium leánykarának éneke zárta.

Ezután a közeli Nemzeti Emlékcsarnokba sétáltunk át, ahol Széchenyi mellszobránál a város, a Széchenyi Kör és a gimnázium koszorúit helyeztük el. A Szózat eléneklése után minden résztvevő mécsest gyújtott.
A Fogadalmi templomban ezután kezdődött az emlékmise, melyet Gyulay Endre ny. püspök úr celebrált. Beszédében elemezte Széchenyi István imáit, kiemelve a gróf nagyszerű emberi jellemvonásait, mélységes vallásosságát. A szertartást Gyimesi Kálmán operaénekes közreműködése tette még emlékezetesebbé.
Tábory Jánosné elnök Széchenyi emléklapot adott át a közreműködőknek, így köszönve meg hozzájárulásukat a méltó megemlékezéshez.

Az ünnepségen készült néhány fotó a Képtárban megtekinthető.

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu