Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

"Pusztább az ég egy fényes csillagával" – Hogyan gyászolta Szeged gróf Széchenyi Istvánt?
Megnevezés: "Pusztább az ég egy fényes csillagával" – Hogyan gyászolta Szeged gróf Széchenyi Istvánt?
Helyszinek: Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola 6723 Szeged, Felső Tisza-part 25.
Rendezők: Szegedi Széchenyi Kör
Védnökök: Szegedi Széchenyi Kör
Esemény kezdete: 2010-05-18 00:00
Esemény vége: 2010-05-18 00:00
Kapcsolódás: Előadó: Papp Éva tanár (telefon: (62) 425-989))

Az előadás az idézet magyarázatával kezdődött, mert az újság rosszul írta Jókai sorait. Ezután az első szegedi újság, a Szegedi Híradó alapításáról, történetéről beszéltem. A folyóirat második évfolyamának tavaszhó 12. száma közölte a tragikus hírt: meghalt Széchenyi. Ezután minden lapszámban olvashattunk Széchenyi Istvánnal kapcsolatos tudósításokat. Először a döblingi, majd tavaszhó 19-én a nagycenki temetésről számolnak be. Szeged gyásznapján, tavaszhó 26-án és 29-én gyászkeretben jelent meg az újság, és beszámolt a Szent Dömötör templomban tartott gyászünnepélyről. A város lakossága igaz szívből gyászolta első díszpolgárát. Tavaszutó 6-án a szegedi szerbek, 10-én a kis-kun dorozsmaiak, 24-én az izraeliták tartották a gyászünnepet, de mindegyiken felekezeti hovatartozás nélkül vettek részt a város polgárai. Tavaszutó 17-én a város tanácsa és községválasztmánya határozatot hozott, mely szerint a város nagytere „Széchenyi térnek neveztetett”. A gyászhónap leteltével a „szegedi tanulóifjúság a Széchenyi Istvánért hordott gyászfátyolokat nagy sírkoszorú közé fonva , azt Dugonics András sírjára tette. A sír megkoszorúzása után a Szózatot énekelték.”
Előadásom végén Mozart: Requiem Lacrimosa tételének hangjai alatt Jókai Mór: Széchenyi halálán című versét olvastam fel.
Papp Éva

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu