Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Ünnepi megemlékezés Széchenyi István születésének évfordulójáról
Megnevezés: Ünnepi megemlékezés Széchenyi István születésének évfordulójáról
Helyszinek: Szegedi Városháza díszterme, illetve a Széchenyi tér
Rendezők: Szegedi Széchenyi Kör
Védnökök: Szegedi Széchenyi Kör
Esemény kezdete: 2010-09-21 17:00
Esemény vége: 2010-09-21 18:30
Kapcsolódás: Tábory Jánosné, a Szegedi Széchenyi Kör elnöke; Papp Éva a szegedi Széchenyi Gimnázium tanára (iskola címe: 6723 Szeged, Felső Tisza-part 25. Telefon: (62) 425-989)

A megemlékezés keretében Szabó Tamás a szegedi múzeum főrestaurátora tartott előadást a szegedi Széchenyi-vonatkozásokról, majd Tóth Ilona levéltáros, Széchenyi-kutató ismertette széchenyi életútjának döntő állomásait. A műsorral a gimnázium tanulói szolgáltak.
Ezt követően a Széchenyi szobornál a város (Tóth Károly képviselő), az iskola és a Széchenyi Kör koszorúja került az emlékmű talpazatára. A műsort a szegedi huszáralapítvány és a fúvószenekar szolgáltatta.

Méltó helyen, a városháza csodálatos szépségű dísztermében tartottuk gróf Széchenyi István születésének 219. évfordulóján ünnepi megemlékezésünket.
Papp Éva bevezetőjében méltatta Széchenyi István munkásságának napjainkig ható jelentőségét. A mai napig használjuk a Lánchidat, működik a Magyar Tudományos Akadémia, a bankok, a takarékpénztárak, a lóversenyek, a kaszinók. Ha Széchenyi István szellemi örököseinek akarjuk magunkat tudni, akkor együtt kell működnünk mindazokkal, szerte a nagyvilágból, a szomszéd népekből, akik tisztelik az általa teremtett erkölcsi és gazdasági értékeket.
A Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola tanulója, Kerekes Richárd ezután gróf Széchenyi István gondolataiból olvasott fel. Ezután Tóth Ilona főlevéltáros gróf Széchenyi István szegedi látogatásairól, szegedi kapcsolatairól beszélt.
Szabó Tamás főrestaurátor a városháza dísztermében található festmény restaurálása során szerzett élményeiről mesélt. A gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló festményt Szabó Ferraris Artúr festőművész készítette 1896-ban. A vitézkötéses atillát, zsinórdíszítéses csizmanadrágot és magyarcsizmát viselő gróf munkaszobájában áll romantikus bútorok között. Az asztalra helyezett papírtekercsen az Akadémia épületének terve, a fali térképen a Duna vonala látható.
A vászon állapota viszonylag jó állapotban volt, a felületére ülepedett szennyeződéseket kellett eltávolítani, a megereszkedett vásznat kifeszíteni és a díszkeretet helyreállítani, hogy ismét régi szépségében díszítse a Városháza dísztermét.
A Szózat hangjai után az ünnepség alatt díszőrséget álló Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület huszárjainak vezetésével vonultunk át a város főterén álló Széchenyi-szoborhoz, melyet a város, a kör és a gimnázium képviselői koszorúztak meg.

Papp Éva

 

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu