Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

'Széchenyi, a politikus' című előadás
Megnevezés: 'Széchenyi, a politikus' című előadás
Helyszinek: Szeged
Rendezők: Szegedi Széchenyi Kör
Védnökök: Szegedi Széchenyi Kör
Esemény kezdete: 2010-10-19 00:00
Esemény vége: 2010-10-19 00:00
Kapcsolódás: Tábory Jánosné, a Szegedi Széchenyi Kör elnöke; Papp Éva a szegedi Széchenyi Gimnázium tanára (iskola címe: 6723 Szeged, Felső Tisza-part 25. Telefon: (62) 425-989)

Dr. Szalay István előadását hallgattuk meg ezen a napon: Széchenyi, a politikus címmel.
Nagy érdeklődéssel hallgattuk az előadást, mely végigkísérte Széchenyi politikai pályafutását. Először azokról a törekvésekről beszélt, melyekkel Széchenyi az ország gazdasági, társasági életét akarta fellendíteni, megújítani. Ezek között jelentős volt a Magyar Tudós Társaság, az angol klubok mintájára megnyílt Kaszinó alapítása, az Állattenyésztő Társulatból kialakult Országos Magyar Gazdasági Egyesület, a Nemzeti Színház létrehozása, továbbá a folyószabályozás, a hídépítés, a gőzhajózás, a lótenyésztés, a lóversenyek támogatása. A politika felé barátja, Wesselényi Miklós hűtlenségi, felségsértési pere irányította a figyelmét.
Nagy jelentőségű volt Széchenyi számára Kossuth Lajos befolyásának ellensúlyozása, mivel úgy ítélte meg, hogy Kossuth forradalmat szít, és ezt végzetesnek látta a magyar nemzet szempontjából. Rövid ideig játszott szerepet a Batthyány-kormányban, a szabadságharc leverése után önvád kínozta, mely az öngyilkosságig vitte.

Papp Éva

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu