Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Jótékonysági koncert az állítandó Széchenyi-szobor javára
Megnevezés: Jótékonysági koncert az állítandó Széchenyi-szobor javára
Helyszinek: Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi
Rendezők: Széchenyi Baráti Kör, Budakeszi
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-03-04 19:00
Esemény vége: 2010-03-04 21:00
Kapcsolódás: A Baráti Kör címén: igazgato@prohaszka-budakeszi.hu

A szobor avatására 2010. április 7-én kerül sor.


Kőrösiné Merkl Hilda, a Baráti Kör elnökének beszéde:


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Barátaink! 

„Minden, ami a hazafiakat összegyűjti, még ha a legcsekélyebb ok lenne is, hasznos és jó, számtalan áldott következménnyel” (Széchenyi István: Napló) 

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket. Köszönöm, hogy elfogadták a Széchenyi Társaság Budakeszi Baráti Körének meghívását a ma esti jótékonysági hangversenyre. Megtiszteltetés, hogy a Prohászka Gimnázium adhat otthont a rendezvénynek. 
2010-ben emlékezik az ország gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójára, melyre a Széchenyi Társaság, a Széchenyi Kör, a Széchenyi Alap, Nagycenk Önkormányzata és a Duna Televízió emlékévet hirdetett, melynek védnöke Sólyom László köztársasági elnök úr.
Az 1991-ben alakult Széchenyi Baráti Kör elhatározta, hogy az emlékévben szobrot állít a legnagyobb magyar tiszteletére Budakeszin. A szoborállítást figyelemfelhívásnak is szánjuk értékvesztett, orientáció hiányától szenvedő társadalmunkban és példaképnek az ifjúság, elsősorban a környék három iskolája tanulói számára. Olyan emberre, olyan keresztény magyarra emlékezünk Széchenyi személyében, aki tettek sorával, értelmével, szellemével, szívével, lelkével és akaratával bizonyította mit jelent a haza, a honfitársak szolgálata.

A szobor Gábor Emese alkotása, elkészült. A fiatal szobrász Széchenyi műveit olvasva, munkája során találkozott Széchenyivel. Találkoznia kellett vele, különben nem születhetett volna meg ez a Széchenyi képmás. Köszönjük, Emese! Kísérjenek további életutadon azok az óriások, akiket lelkeddel és kezeddel eddig megformáztál: Wass Albert, Mindszenty József és Széchenyi István! A szobor biztos történelmi talapzatra kerül. A Mária Valéria híd tartópilléreiből vétetett kövekre. Különös, szép találkozása ez, a Lánchíd megteremtőjének, az Al-Duna hajózhatóvá tételéért küzdő Széchenyinek és egy másik történelmi hídnak, mely nem csupán Esztergomot és Párkányt köti össze. Köszönet érte az ötletgazdának, Kolozsi Gyula hídmérnöknek és a hazában gondolkodni tudó kollégáinak, valamint Pénzes Kálmánnak, aki a gránitkövet a mai napon Budakeszire szállította.Bechtold Gábor, a szobor méltó környezetének megálmodója a Lánchidat, a Dunát, a hajózást, a Széchenyi életmű attribútumait jelenítette meg tervében. Köszönjük! A szoborállítás engedélyezéséért, a tulajdonosi hozzájárulás intézéséért köszönet illeti polgármester urat, jegyző asszonyt és a főépítész urat valamint a budakeszi önkormányzat munkatársait. A legutolsónak érkező nemes felajánlás ifj. Tóth László úrtól, a Budavíz Kft. vezetőjétől érkezett. A burkolókövek ajándékozásáért és ingyenes szállításáért köszönet illeti. A jótékonysági koncert gondolata és a felajánlás Gulyás Dénestől származik. Bátorított és mindenben segítségünkre volt, amiért hálásak vagyunk. A szoborállítás és térkialakítás költségei azonban csekély mértékben állnak rendelkezésünkre. Köszönjük az eddigi adományozott összegeket és kérjük, mai adományaikkal támogassanak, hogy április 7-én, szerda este 17 órakor együtt ünnepelhessük a Széchenyi-szobor avatását. Erre a reményeink szerint szép eseményre ezennel szeretettel meghívunk és várunk minden kedves érdeklődőt.

A fellépő művészek: Ferencz Éva, Császár Angéla, Schnell Ádám kérésemre habozás nélkül igent mondtak. Ők mindannyian őszinte szívvel osztják tehetségük kincseit a mai estén.A fiatal énekesek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Gulyás Dénes tanár úr kamaraének osztályának növendékei: Balogh Eszter, Staszny Zsófia, Kovács Sándor Barna, Szerdahelyi Pál és Jakab Ildikó Emese, aki a Prohászka Gimnázium diákja volt. Baksa Bernadett és Vizy Judit zenetanárok, közülük Judit szintén több szállal kötődik a gimnáziumhoz.
Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját is az idén ünnepeljük. Az ő tiszteletére felhangzó részleteket a Bánk bánból, nemzeti operánkból válogatták. Ezen kívül Mozart, Rossini, Donizetti művekből hangzanak el részletek, de szép virágénekek és népdalfeldolgozások is felcsendülnek majd. A zene mellett Széchenyi István imáiból, művei közül a Hitelből és későbbi feleségével, Zichy Károlyné, született Seilern Crescence grófnővel folytatott levelezéséből válogattam részleteket, ily módon megidézve a mai este valódi főszereplőjét, gróf Széchenyi Istvánt. Fogadják szeretettel az irodalmi és a zenei programot, mint olyan ajándékot, mellyel egymásnak szerzünk örömet, erősítjük egymásban a reményt, hogy Széchenyi István mondata, melynek fedezete hatalmas életműve volt, ma is, itt is, a jövőben is és ránk nézve is igaz:

„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen!” 

Emlékezetes, szép estét kívánok kedves Mindnyájuknak!  

Kőrösiné Merkl Hilda

elnök

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu