Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Széchenyi-bál
Megnevezés: Széchenyi-bál
Helyszinek: Gellért Szálló, Budapest
Rendezők: Széchenyi Társaság, Baross Gábor Társaság, Gellért Szálloda
Védnökök: Széchenyi Társaság
Esemény kezdete: 2010-02-06 19:30
Esemény vége: 2010-02-07 03:00
Kapcsolódás: Bősze Éva 889-5437, 06-30-408-2037, Rubovszky András: rubovszky@t-online.hu

„Hinni és hihetni egymásnak”

/gróf Széchenyi István: Hitel/

Kedves Hölgyem/ Uram!

                                                      

 22. – történelmi távlatait tekintve 93. – alkalommal, február 6-án, 19.30  órai   kezdettel kerül sor a hagyományos

Széchenyi-bálra

 

2010. gróf Széchenyi István halálának 150 éves évfordulója. A méltó emlékezésre Széchenyi Emlékbizottság 2010. alakult, a Széchenyi Társaság, az Országos Széchenyi Kör, a Széchenyi Alapítvány, Nagycenk Önkormányzata és a Duna Televízió részvételével.

 A bál fővédnöke: Széchenyi Emlékbizottság 2010. 

A bál rendezői:

Széchenyi Társaság                         

Gellért Szálloda

Társrendező:  

Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság 

 

A bál díszvendégei: A Nemzeti Vágta kapitánya és rendezői. A 2009. június 5-én sorra kerülő Nemzeti Vágta gróf Széchenyi István emlékét idézi, tiszteletét szolgálja.

A bál háziasszonya: Varga Edit, a Duna Televízió hírműsorának közismert bemondója. 

Bővebben a Széchenyi-bál honlapján tájékozódhat.

                                                      

A bál története távoli időkre nyúlik vissza. Február első szombatja a bál hagyományos napja. Már 1864-ben ezen a napon gyűltek össze gróf Széchenyi István tisztelői, követői, hogy részt vegyenek a Széchenyi Lakomán. Ez az esemény alkalmat adott Széchenyi munkásságának dicsőítésére is. A megemlékezők névsora illusztris: gróf Apponyi Albert, Beőthy Ákos, Jókai Mór, gróf Károlyi György, gróf Zichy Jenő, Szemere Miklós, Majláth György. Az első emlékbeszédet Wenckheim Béla mondta. Külön serleget készítettek a következő felirattal: „Borúra derű. Nem halt meg, aki honfitársainak emlékezetében él.”Ennek emlékére manapság is éjfélkor minden báli résztvevő tokaji borral koccint a legnagyobb magyarra emlékezve. Az első Széchenyi-bált az Országos Széchenyi Szövetség rendezte 1907. február 1-én a Royal Szállodában. Ezt követően minden évben volt Széchenyi-bál hol a Royalban, hol a Vigadóban, máskor a Ritzben. Az 1914-es Ritzben megrendezett bált követően csak 1921-ben volt újra Széchenyi-bál, melynek fővédnökségét Izabella és Auguszta királyi hercegasszonyok és Horthy Miklósné vállalták. Ezután 1940-ig minden évben megrendezték a Széchenyi-bált, általában a Gellért Szállodában A Széchenyi Társaság 1989-ben rendezte az első – újkori – Széchenyi-bált a Gellért Szállodában.

A legújabb kori bálok kialakult menetrendje szerint, a bálozókat a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság tagjai, huszárok fogadják. Valamennyi vendéget egy pohár pezsgővel kínáljuk.  

Este 1/2 8-órakor négyfogásos vacsora a szálloda összes termében, cigányzenével.

A vacsora menüje:  

- Füstölt lazac alagút, fűszeres folyami rákkal töltve

- Fácán erőleves

- Roston sült mangalica mignon, kacsamáj szelettel, gesztenyés gyümölcsraguval

- Rákóczi túrós lepény vanília öntettel

Báli italok: a la carte.

                                 

A vacsora alatt az összes teremben XIX. századi öltözékekből és a XX. század első felének Széchenyi-báli ruháiból bemutató látható.

 

A felszolgált vacsora után 22 órakor nyílik a bál a Gellért Fürdő csarnokában.

Az est nyitótánca a palotás, majd keringő következik, mely egyúttal a bál nyitánya is.

A Presidance Company tánckart ezúttal Széchenyi Krisztián, István gróf testvérének leszármazottja vezeti.

 

A tánczenét hajnali 3 óráig a Broadway Band szolgáltatja

 

Éjfélkor: Áldomás tokaji borral gróf Széchenyi István emlékére (minden vendég egy pohár tokajival koccint)

Tombola értékes, hasznos nyereményekkel   

Bálkirálynő választás eredményhirdetése.

 

 A vacsora árát is tartalmazó báli belépő 19 900 Ft. Belépőjegy vásárlás és asztalfoglalás a Gellért Szálloda éttermi üzletvezetőjénél 2010. január 5-től. (Bősze Éva 889-5437 vagy 06-30-408-2037)

Kizárólag egyetemisták és főiskolai diákok részére 5 000 Ft sétálójegy igényelhető, mely 22 óra után érvényes. A jegyárában a 22 óra utáni programok, és egy koktél benne foglaltatik.

 

A bál a résztvevők szórakoztatásán és a legnagyobb magyarra történő emlékezésen kívül minden évben meghatározott cél szolgálatában is áll. Ilyen volt korábban a gellérthegyi Sziklakápolna újranyitásának segítése, a Kárpát-medencében felállított vagy felújított 28 Széchenyi-emlékhely költségeihez való hozzájárulások és a társaság könyveinek kiadási támogatása. Az idei évben minden belépőjegy árából 1.000 Ft-ot a Széchenyi-emlékév támogatására fordítunk. 

A szervező Széchenyi Társaság kiemelt törekvése a közéleti magatartás javítása. A társaság tagjai hisznek abban, hogy visszahozható és széles körben alkalmazható az értékteremtő magatartás kialakítása. Tudatosítani akarják azt, hogy a közélet valamennyi szereplője magatartásával, beszédstílusával, szóhasználataival, bármilyen közéleti és magánéleti szereplésével közvélemény formáló. Széchenyi István megállapítása legyen az irányadó:

„Hogy minden időben volt, van és lesz is panasz, természetes: de igen különbözik a javítani kívánástúl. Amaz magával, embertársaival, kormánnyal, egyszóval mindennel való elégedetlenségbűl folyik s többnyire alacsony haszonkeresés vagy romlott sárepe nyavalyálya. Emez pedig embertársaihoz, hazájához és a tökéleteshez vonzó szeretetbűl ered és szebb lelkek sajátja” (Hitel X–XI)

A Széchenyi-bál hirdesse eszmeiségében ezeket a gondolatokat.  

 

     Dr. Rubovszky András                Dr. Pakucs János                    Bencze Gábor

              főtitkár                                   elnök                                     igazgató

           Széchenyi Társaság                Baross Gábor Társaság               Gellért Szálloda

Bazár menüpontunk alatt hagyatékból eladó báli ruhákat talál.


***
 

Százötven éve halt meg gróf Széchenyi István, „a legnagyobb magyar” (Kossuth Lajos)

 

A Széchenyi Társaság felhívására, szervezetten jelentünk meg gróf Széchenyi István halálának 150 éves évfordulója tiszteletére tartott emlékév „nyitó alkalmán”, a Gellért Szállóban rendezett Széchenyi-bálon.

A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara az alkalmon közösen vett részt. Az építész társadalmat Noll Tamás elnök, Bordás András a Külügyi Bizottság elnöke, és Varga Ötvös Béla, továbbá Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke képviselte, míg a Magyar Mérnöki Kamara vezérkarának nevében Barsiné Pataky Etelka elnök, Kassai Ferenc és Zarándy Pál alelnökök, valamint Szőllőssy Gábor főtitkár vettek részt a rendezvényen. Ugyancsak jelen volt e sorok írója, mint az MMK Széchenyi Emlékévért felelős elnökségi tagja.

A jó hangulatú rendezvény kitűnő alkalmat teremtett arra, hogy a közelmúltban az MMK elnökségi ülésén Noll Tamás elnök úr expozéjának köszönhetően a kamarák között új lendületet vett párbeszéd tovább folytatódjon, de arra is jutott idő, hogy a Széchenyi Társaság prominens személyiségeivel eszmét cseréljünk arról, hogy mi módon tudnánk az emlékév rendezvényeihez csatlakozni. Erről egyébként a megyei kamarák elnökeit részletesen tájékoztatjuk, s a bekapcsolódás lehetősége az MMK honlapján is megtalálható, de ez úton is kérjük szervezeteinket, ezen belül a kisebb és nagyobb közösségeinket, hogy lakóhelyükön minél aktívabban vegyenek részt a helyi megemlékezéseken. Számunkra ugyanis Széchenyi István nem csak a sikeres (a „Lipcsei népek csatájá”-ban, a győzelmet alapvetően meghatározó haditetteiért az orosz cártól megkapta a Nagy Katalin által alapított Vlagyimir rendet), de az osztrák császárságban magyar volta miatt méltatlanul mellőzött katonatiszt, hanem elsősorban a hont építő és modernizáló menedzser, műszaki alkotások lelkes mecénása, aki ötletekkel és pénzzel egyaránt támogatta azok megvalósítását.

Akkor, amikor erről a jól sikerült, és a további együttműködések vonatkozásában ígéretes rendezvényről hírt adok, köszönettel kell megemlékeznem az Építőgépészek Országos Szövetségéről, az Emelőgépes Egyesületről, és a Magyar Felvonó Szövetségről, akik anyagi támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a rendezvényen az MMK részt tudjon venni.                                                                                                           

Némethy Zoltán

Magyar Mérnöki Kamara

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu