Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Széchenyi-faültetés
Megnevezés: Széchenyi-faültetés
Helyszinek: Szatmárnémeti, Kossuth-kert
Rendezők: Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-11-03 14:00
Esemény vége: 2010-11-03 15:00
Kapcsolódás: Szervező: Nagy Márk János, az Erdélyi Kárpát Egyesület ügyvezető igazgatója. Telefon: 0721-514137

Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság külön táblával megjelölt emlékfát is ültet a szatmári Kossuth-kertbe, október első napján. Szervező: Nagy Márk János, az Erdélyi Kárpát Egyesület ügyvezető igazgatója. Telefon: 0721-514137


 

A Széchenyi Emlékév (a nagy reformer halálának 150.évfordulója) megünneplésére alakult Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság utolsó, sorrendben ötödik rendezvénye szerdán, november 3-án 14 órakor lesz a Kossuth-kertben, mely alkalommal a természetbarát Széchenyi előtt tisztelgünk. A Városháza, a Környezetvédelmi Felügyelőség, az EKE és más civilszervezetek képviselőinek jelenlétében kis ünnepség keretében egy négyméteres vörös tölgyet ültetünk el a régi gőzfürdő közelében. A ritka szép díszfa csemetéjét a Garden Desing kertészeti cég vezetője, Kovács József ajándékozta a városnak, a névadóját jelölő követ és a belevésett feliratot Volosin György márványfaragó mester biztosította.

 

Sike Lajos a Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság ügyvivője

 

 

Beszámoló a faültetésről:

 

Gróf Széchenyi István nem járt Szatmárnémetiben, de a nemzet felemelkedésében szerzett érdemeiért a város díszpolgárává választották. A világháború előtt utca is viselte nevét, amit mindmáig nem lehetett visszaszerezni. De 2010. november 3-tól van már emlékfája. A négy méter magas vöröstölgyet a város legszebb parkjában, a Kossuth-kertben ültette, és külön márványtáblával jelölte a Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság, melynek az idén (konferencia, kiállítás, vetélkedő és a kőszegremetei Kárpát–medencei Széchenyi-ünnepség után) ez volt az ötödik rendezvénye. A faültetésen közel százan vettek részt, elsősorban civil szervezetek (mint az Erdélyi Kárpát Egyesület – EKE) képviselői, jelen volt az emlékbizottság több tagja (Sike Lajos újságíró, ügyvivő; Kónya László főtanfelügyelő-helyettes; dr. Enyedi István néprajzkutató) továbbá Kereskényi Gábor Szatmárnémeti alpolgármestere, Békéssy Erzsébet a megyei Természet- és Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója, Márk Nagy János az EKE ügyvezető igazgatója és sokan mások. A kis ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

A beszámolót írta és a fotót készítette: Sike Lajos

Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu