Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 Beszámoló és tervekBeszámoló az Országos Széchenyi Kör tevékenységéről  

A 2011-es év igen mozgalmas volt az Országos Széchenyi Kör életében.

Február elején rendkívüli Széchenyi Akadémiát tartottunk Nagycenken az elnökség és néhány önként munkára jelentkező tag részvételével.
Az Akadémián foglalkoztunk azzal, hogy meghatározzuk, miért fontos a Széchenyi-ismeret, mit üzen a XXI. század emberének, hogyan kapcsolódik össze a haza és haladás gondolatköre Széchenyi István életében és a miénkben. Beszéltünk arról is, hogyan haladjuk tovább, és nagyon fontosnak tartottuk a Kör és a múzeum kapcsolatának szorosabbá tételét. Ennek jegyében májusban és szeptemberben Széchenyi Kör Hetét rendeztünk a múzeumban, amikor rendkívüli tárlatvezetéseket tartottak a kör tagjai. A kör titkári feladatait dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója látja el a közgyűlésen hozott alapszabály módosítás alapján.

Márciusban a Soproni Ügyészség ellenőrizte a kör munkáját, s mindent rendben találtak. Néhány apró módosításra utasítottak: egy szó kivétele, illetve módosítása szerepelt a feladatok közt, ezt a közgyűlésen megtettük.

2011. április 8-án koszorúzást tartottunk Budapesten Széchenyi István halálának 151. évfordulóján, a megemlékező beszédet Péchy Mária elnök mondta. Ugyanezen a napon volt koszorúzás és megemlékezés Szegeden, Zircen és Nyíregyházán.

Az év legfontosabb eseménye a közgyűlés volt, melyet Szatmárnémetiben tartottunk, első alkalommal a határainkon kívül. A helyszín kiválasztásánál a kedves meghíváson kívül fontos szempont volt, hogy több tagunk él Szatmárnémetiben, illetve az iskolák rendszeresen részt vesznek a kör által kiírt vetélkedőkön, és ebben az évben létrejött a kör helyi csoportja is. Július 9-én a Kölcsey Gimnázium gyönyörű dísztermében megtartott közgyűlést megtisztelte Ilyés Gyula polgármester úr és Szilágyi Éva igazgatónő. Fazakas Sándor egy-egy Széchenyi plakettet ajándékozott a városnak és a körnek. A jelenlevő 80 tag elfogadta az elnöki, a közhasznúsági és pénzügyi beszámolókat, melyek a kör honlapján megtekinthetők. A hagyományokat folytatva színes programok tették teljessé a 3, illetve 4 napos összejövetelt. Szombaton Kőszegremetén voltunk, megkoszorúztuk a Kárpát-medence egyik legrégebbi Széchenyi-emlékét. A falu lakói kis műsorral és termesztésen sok szeretettel, kaláccsal, jó borral, pálinkával vártak minket. Színélváralján  Szylveszter Jánosra emlékeztünk, majd egy fantasztikus tanári karral és iskolával találkoztunk, este hangverseny zárta a programot. Másnap a környékkel ismerkedtünk, Erdőd, Ákos, Érmindszent, Kaplony, Nagykároly nevezetességeit néztük meg. A negyedik napon egy lelkes kis csapat Koltóra és Nagybányára kirándult. Mindenki elismerően nyilatkozott a szervezésről, köszönet illeti Sike Lajos újságírót és a helyi idegenvezetőket. Mindenütt vártak, fogadtak minket, sok szép emlékkel utazhattunk haza.

Szeptemberben a Soproni Múzeummal és Nagycenk Önkormányzatával közösen emléknapokat szerveztünk. Kirándultunk és koszorúztunk Bécsben, majd a Liszt-év kapcsán megtekintettük Doborjánban Liszt Ferenc szülőházát. Köszönet illeti Szalay Csaba tagtársunkat a szervezésért és az idegenvezetésért. Vasárnap emlékhangversenyt adott Szilasi Alex a nagycenki kastélyban, majd a falu ünnepségén vettünk részt, majd a hetet jótékonysági orgonahangverseny zárta.

Sajnos egyik tervünket támogatók hiányában nem tudtuk megvalósítani, így nem készült el a Széchenyi-társasjáték, de nem adtuk fel, újra keressük a lehetőségeket, szponzorokat.

 

A kör anyagi helyzete az elmúlt évekhez képest nem javult, az állami támogatás egyre kisebb, ebben az évben több pályázatot adtunk be, ezeken összesen 100 000 forintot nyertünk. Legnagyobb bevételünk a tagság tagdíj befizetése, ezért is volt fontos a tagrevízió elvégzése, mely a vége felé közeledik. A taglétszám jelentősen csökkent, több esetben most értesültünk évekkel ezelőtt meghalt tagunk haláláról, illetve sokan elköltöztek és nem értesítettek az új címről.

Kérünk mindenkit, hogy aki tud olyan köri tagról, aki régebben rendszeresen részt vett a rendezvényeinken, de mostanában már nem látjuk, keresse meg, vagy értesítse az elnökséget.

Közel 100 000 forintot kaptunk az 1% átutalásából, és ez a támogatás senkinek sem jelent külön költséget, csak kis figyelmet. Tudom, hogy a kör tagságának jelentős része már nem adózik, de kérjük, hogy gyerekeik, unokáikat biztassák arra, hogy támogassák munkánkat (az Országos Széchenyi Kör adószáma: 19759252-1-08) 
Anyagi helyzetünk tette szükségessé a tagdíj emelését, melyet a közgyűlés elfogadott, az új, 2012-től érvényes tagdíj felnőttek esetében 2000 Ft/év, nyugdíjas, valamint diák tagdíj 1000 Ft/év, mely több részletben is befizethető.  


Terveink a 2012-es évre 


Hagyományainkhoz híven megrendezzük a Széchenyi Akadémiát Nagycenken, február 1–5. között, „Merjünk nagyok lenni” mottóval. Széchenyi újításain keresztül mutatjuk be a magyar feltalálók és kutatók munkásságát a múltban és a jelenben, olyan embereket állítva középpontba, akik nagyban hozzájárultak egy-egy régió, iparág fejlődéséhez. Az érdeklődőktől kérem a jelentkezési lapot kitöltve visszaküldeni, és az 5.000 Ft regisztrációs díjat, mely a teljes összeg része, befizetni szíveskedjen. Határidő 2012. január 15. 

Március 31-én rendkívüli közgyűlést és koszorúzást tartunk Budapesten. Kérjük, hogy a mellékelt lapon jelezze, ha részt akar venni az eseményen, mert a létszám függvényében keresünk termet.

 

A tagsági igényt teljesítve a közgyűlés úgy döntött, hogy minden páros évben önköltségi áron kirándulásokat szervezünk a Kárpát-medence egy-egy magyarlakta vidékére.

2012-ben a Vajdaságba és a Vaskapuhoz indulunk július 5-én. A négynapos úton Szabadka, Óbecse, Újvidék, Belgrád, Szendrő és Galambóc vára, valamint a Kazán-szoros szerepel a programban. Az autóbuszos kirándulás félpanzióval és dunai hajózással 40.000–45.000 Ft-ba kerül. Jelentkezési lapot tavasszal küldünk a részletes programmal együtt.

A kör 1977-től működik, de csak 1982-ben sikerült bejegyeztetni a bíróságon, így ebben az évben lesz megalakulásának 30. évfordulója.

 

Szeptember 21–22. között baráti összejövetelt tartunk Nagycenken. Erre az alkalomra kiállítást szervezünk, melyhez várjuk a tagság emlékeit, s a kör életével kapcsolatos dokumentumokat. A kiállítás elkészítésében számíthatunk a Soproni Múzeum segítségére, így a színvonal biztosítva lesz. A kiállításra szánt anyagokat 2012. május 30-ig kérjük elküldeni Nagycenkre.

Készítünk egy emlékkönyvet az elmúlt 30 évről. Várjuk a tagok beszámolóit egy-egy általuk nagyon emlékezetes eseményről, találkozásról; olyan írásokat, melyek bemutatják közös munkánkat. Szintén kérünk olyan fényképeket, melyek egy–egy jelentősebb eseményt dokumentálnak (a képek elektronikusan is elküldhetők). Természetesen a képeket visszaküldjük, illetve a könyvben a szerzőket feltüntetjük. A könyvet szeptemberben szeretnénk a tagoknak átadni, illetve árusítani, így a biztonságos elkészítéshez (szerkesztés, összeállítás, lektorálás, nyomdai munkálatok) időre lesz szükségünk, a kéziratokat 2012. március 31-ig várjuk.

 

Áldott karácsonyi ünnepeket és boldog, eredményes új évet kívánok:

 

Péchy Mária

elnök

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu