Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 Megemlékezések 2012-ben Széchenyi születésnapján

A Szécheny-tisztelők, magánszemélyek, iskolák és egyéb intézmények - határon belül és kívül - készülnek 2012-ben gróf Széchenyi István 221-dik születésnapjának megünneplésére.

Szeretnénk csokorba fogni a megemlékezéseket, hogy minden érdeklődő kiválaszthassa a számára legmegfelelőbb helyszínt.


 

Rendezvények lesznek Nagycenken, Budapesten a Széchenyi téri szobornál és utána a Magyar Tudományos Akadémián, Bécsben, az Országos Széchényi Könyvtárban, a Széchenyi nevét viselő általános és középiskolákban és még nagyon sok helyen.

Kérjük a Tisztelt Olvasót, hogy küldjön értesítést a logod@logod.hu email címre, ha olyan megemlékezésről tud amelyik itt nem szerepel.

 

Nagycenk

2012. szeptember 21.

 

14:00 A kastélyban sajtótájékoztató: 30 éves az Országos Széchenyi Kör

 

15:00 Kiállítás-megnyitó, az Országos Széchenyi Kör működésének emlékei, dokumentumai, relikviái, kiadványai, eredményei.

Lásd a részletes programot, mely a további rendezvényeket is tartalmaz.

(Országos Széchenyi Kör)

 

17:00 Koszorúzás a Széchenyi-szobornál

Lásd az ünnepi Cenki Híradót

(Nagycenk Önkormányzata)

 

Budapest

2012. szeptember 21.

 

14:30 Kő András: A cenki István-nap (Vendégségben Széchenyi Istvánnál) című könyvének sajtóbemutatója az Országos Széchényi Könyvtárban. Meghívó

(Maecenas Kiadó)

 

16:30 Koszorúzás az akadémia előtti Széchenyi-szobornál

 

17:00 Emlékülés a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében, a marosvásárhelyi és a nagyváradi Széchenyi Társaság megalakulásának bejelentése, a Széchenyi Társaság Díjainak átadása. Meghívó

(Széchenyi Társaság)

 

Bécs (Ausztria)

Szeptember 21. 

Délelőtt 11 órakor lesz koszorúzás a szülőháznál (Herren Gasse 5.)

 

Hidaskürt (Szlovákia)

2012. szeptember 19. 

Változás! A korábban meghírdetett 09.22. (szombat) helyett 19-én csütörtökön lesz a program azonos tartalommal megtartva.

10:00 Ünnepi kerekasztal - beszélgetés A megmaradás záloga címmel.

Helyszín a hidaskürti Magán Szakközépiskola előadóterme.

Fővédnök: dr. Duray Miklós

Meghívó

(Cservenka János és családja, valamint a budapesti Széchenyi Társaság)

 

 

Szatmárnémeti (Románia)

 

Szeptember 21. 

Délután 15 órakor, pénteken Szatmárnémetiben, a Kossuth kertben lévő Széchenyi-fánál lesz megemlékezés. (Ünnepi beszéd, szavalat, ének, zene.)

 

 

 Zala

 

2012. szeptember 15.

EMLÉKEZÉS SZÉCHENYI ISTVÁNRA
(Széchenyi-emlékhely látogatások Zalában)

Gróf Széchenyi István születésének évfordulója alkalmából a 30 éves fennállását ünneplő Országos Széchenyi Kör vezetői és a soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának vezetősége szeptember 15-én, szombaton felkeres néhány Zala megyei Széchenyi-emléket. Délelőtt fél 11-kor Zalaszentgróton a város polgármesterével, Baracskai Józseffel együtt koszorúzzák meg a legnagyobb magyar mellszobrát, ezután Sényén Fölföldi Vilmos köszönti a küldöttséget a Széchenyi-emléktáblánál, Hévízen koszorút helyeznek el Marton László egész alakos Széchenyi szobránál , Szentgyörgyvár után a kehidai Deák-kúriát keresik fel. A program befejezéseként a pakodi Martincsevics - szőlőben a kései leszármazott Széchenyi Ágnes szőlőtőkéje mellett bekapcsolódhatnak a szüret munkálataiba is.

(Szalay Csaba)

 

 Balatonföldvár

 

„Széchenyi emlékek nyomában Európában (II.)” című kiállítás (rendező: Magyar Emlékekért a Világban Egyesület) jelenleg Balatonföldváron a Bajor Gizi Közösségi Házban látható.

(A kiállítás megjárta Erdélyt. Csíksomlyón nyitották meg a búcsú előtt a kiállítást 2012. április 15-én a Jakab Antal Tanulmányi Házban. Július elején Székelyhídra Böjte Csaba atya szállította, ahol július közepétől szeptember elejéig állt a tárlat. Érmellékről a Széchenyi emlékhelyről a falunapi ünnepségek után a kiállítás Dunántúlra kerüt.

Balatonföldváron szeptember 4-20 között látható. A megnyitó előadás: 2012. szept. 4-én 15.00 órakor volt, amit a helyi Széchényi Imre Általános iskola közreműködésével tartottak meg.)

(Dr. Messik Miklós)

 

Zirc

 

2012. szeptember 20.

A zirci Széchenyi Kör és a Zirci Országzászló Alapítvány 2012. szeptember 20-án 17 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tart Széchenyi születésnapja alkalmából a Széchenyi szobornál.
Emlékező beszédet mond: Egervölgyi Dezső
 
 

Budakeszi

 

2012. szeptember 21. 

A budakeszi Széchenyi-tisztelők szeptember 21-én 10 órakor tartanak megemlékezést a Prohászka gimnázium előtti Szécheny-szobornál.

 

 

Balatonfüred

 

2012. szeptember 15.  

Széchenyi István Emlékverseny
Az ősz legjelentősebb nagyhajós versenye. A Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny az Atomerőmű kikötőjének vízfelületéről indul.
(2010-ben 159, 2011-ben 216 hajó vett részt a regattán. Várhatóan idén is nagy mezőny gyűlik össze a legjelentősebb őszi nagyhajós versenyen.)
 

2012. szeptember 21.  

Széchenyi emlékünnepség
Hagyományos megemlékezés a gróf sétányon álló szobránál.
16.30 Térzene a Tagore sétány Széchenyi szobránál
Közreműködik az Ifjúsági Fúvószenekar (Vezényel: Rojtos Norbert karnagy)


17.00 Himnusz
Ünnepi beszédet mond: Kepli Lajos országgyűlési képviselő, közreműködik: Kőrösi Csaba, a Petőfi Színház színművésze
A Széchenyi István vitorlás emlékverseny vándordíj ünnepélyes átadása
Koszorúzások

 

 

 

 

 

 


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu