Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 Széchenyi, szeretlek!

A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégiumban több évtizedes múltja van a Széchenyi-kultusznak.

Nem csak a nevét viseli az iskola, hanem a pedagógusok is nagy súlyt helyeznek arra, hogy a diákok megismerjék a legnagyobb magyar életét, munkásságát  és cselekedeteinek mozgatórugóit.Névadónk születésnapja tanítás nélküli munkanap a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégiumban. Reggel – az iskolavezetés és az  Országos Széchenyi Kör helyi tagjai után – az ünneplőbe öltözött diákok és tanáraik osztályonként helyezték el virágaikat és hajtottak főt az iskolánk előtti Széchenyi-szobornál és a Széchenyi-emlékoszlop előtt.  

Ám ezután rendhagyóan emlékeztünk a legnagyobb magyar születésére. A szokásos megemlékezés helyett – a televíziós vetélkedő mintájára – „Széchenyi, szeretlek!” címmel interaktív vetélkedő keretében idéztük fel a reformkor eseményeit, legnagyobb alakjait, köztük leginkább Széchenyi gróf személyét, műveit, tevékenységét.

Miután mindenki piros vagy kék pólót vett magára, a versengés a Pirosak és a Kékek között folyt, akik háromhetes előkészítő és csapatépítő munka után álltak ki egymással. A feladatok során meggyőződhettünk róla, hogy diákjaink jól ismerik névadónk életét, munkásságát. Nem kis büszkeséggel állapítottuk meg, hogy a versenyzők általános műveltsége és memóriája „veri” a tévés műsor sztárjainak tehetségét. (A „Szóbeszéd” feladat anekdotáinak szövegét szinte szó szerint tudták visszaadni.) A közönségkérdések és a közös – zenefelismerés utáni – éneklések a fegyelmet és a „drukkerek” figyelmét is fenntartották. A végeredményt végül a külső játékok (floorball, csocsó, labdarúgás, műveltségi vetélkedő) és a Ki nevet a végén? feladat döntötte el (pl. meg kellett tippelni, hány napot élt Széchenyi István): nyertek a Kékek.

A Széchenyi-nap sikerében fontos szerepet játszottak a Kör helyi csoportjának tagjai. A főszervezők dr. Egriné Opauszky Eszter és Pázmándi Katalin voltak, a vetélkedőt Lőrincz Árpád vezette, a tanárok között Nagy Zsuzsanna és Kubik József is versengett.

A vetélkedőt hagyományteremtő célzattal rendeztük, s a visszajelzések alapján jövőre újra megszervezzük.

Pázmándi Katalin
 
 
 

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu