Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 2/2013 A Széchenyi Fórum hírlevele
Egy Széchenyi-gondolat

 


"Nekünk saját nemzetiségünket kell még megmenteni; mert legyen bár törvényeink, kormányszékeink, s az igazgatás nyelve mindenütt magyar, hangozzék bár k. királyunk, s fenséges családja ajkairul a hazai nyelv, tanitassék bár minden iskolában a tudomány magyarul, legyenek magyar lobogók és pénzek: mind ez nem menti meg nemzetünket az enyészettül; ha a magyar birtok idegen kezekre jutna, s a magyarfaj koldus néppé válnék saját honában. – Mi pedig inkább e veszélytül félhetünk, mint akármitül, s épen mert az anyagi jólét forrásai fejletlen hevernek, a pazarlás napirenden, a szorgalom nem igen gyümölcsöz, a földbirtok becse igen csekély, jövedelme parányi."

(gróf Széchenyi István: Javaslat a magyar közlekedési ügy rendezésérül)

 

 

 

 

HÍREK, PROGRAMOK

 

 

 

Hamarosan megújul a Széchenyi Fórum

Márciusban megújul a Széchenyi Fórum.hu, pontosabban a helyét átveszi egy vadonatúj portálrendszer, mely páratlan lehetőséget kínál kicsi és nagy közösségek, illetve lelkes Széchenyi tisztelők, igényes pedagógusok és tudományos kutatók számára egyaránt.

Kérjük tájékozódjanak, fogadják be az új lehetőségeket, és továbbra is közösen munkálkodjunk azon, hogy Széchenyi szándéka és öröksége ma is a lehető legjobban segítse Magyarországot.

 

Tovább>

 ***

 

 

 

Az Országos Széchenyi Kör sajtóközleménye


Az Országos Széchenyi Kör harminc éves fennállása óta, több ezer önzetlen tagja segítségével rengeteget fáradozott azon, hogy Széchenyi István élete és munkássága ismerté váljon belföldön és külföldön egyaránt. Könyvek, szobrok, emléktáblák, vetélkedők, táborok, konferenciák, kiállítások fémjelzik e tevékenységet az egész országban és a határainkon túl is.

 

Tovább>

 

***

 

 

 

Széchenyi márciusa

Március idusán ismét belekóstolunk a múltba, ezúttal a legnagyobb magyar, Széchenyi István gróf lesz a kalauzunk, akinek Mécs Károly kölcsönzi zengő hangját.
 
MÚLTKÓSTOLÓ
Egy színész, egy író, egy pohár bor
az Andante Borpatikában

2013. március 15.

Tovább>
 

***

 


Széchenyi Akadémia Nagycenken

Téma az innováció


Az Országos Széchenyi Kör közzé tette 2013. első félévi programját. A három évtizedre visszatekintő (korábban Széchenyi Népfőiskola, újabban Széchenyi Akadémia) hagyományos előadássorozatot idén  április 10-14 között rendezik meg a nagycenki kastélyban.

Témája a magyar szellemi értékek védelme, létrejövetelének segítése, az innováció szerepe a társadalomban, illetve gazdaság különböző területein.

Az előadó szakemberek, professzorok, kutatók többek között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalából, a győri Széchenyi István,- a Nyugat-magyarországi-, a Pázmány Péter Egyetemekről, valamint az iparból jönnek. 

 

Tovább>

 

***

 

 

 

A Széchenyi család miseruhát ajándékozott

dr. Gyulay Endrének


Dr. Gyulay Endrét 1987-ben nevezte ki Szeged-Csanád Egyházmegye püspökévé II. János Pál pápa. Széles körökben ismeretes, hogy ő Széchenyi-tisztelő főpap. Ezért is kérték fel egy Széchenyi-családtag temetésére, melynek alkalmából egy fémszálhímzéses miseruhát kapott a családtól.  A köztiszteletben álló püspök urat 2000-ben Szeged díszpolgárává választották. A ma már nyugállományú püspök ebben az évben ünnepelte püspökké szentelésének 25. évfordulóját.

 

Tovább>

 

***

 

 

 

Széchenyi Emléktúra Zalában 2013. április 6-án


Szalay Csaba az Országos Széchenyi Kör területi képviselőjeként Széchenyi Emléktúrát szervez Zalában.
 

Érdeklődni a 30/3263550-es számon lehet. 

 

***

 

 

 

Világelső a soproni Széchenyi István Gimnázium robotikacsapata


Szenzációs első helyezést értek el a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyen a soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói 2012. decemberében. Az elért eredményhez Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár levélben gratulált a diákoknak.

 

Tovább>

 

***

 

 

 

 

A Széchenyi-bált a legnagyobb magyar  tiszteletére 2013-ban is megrendezte a Széchenyi Társaság és a Hotel Gellért

 

A Széchenyi-bál

- hagyományosan február első szombatján - 

a Gellért Szállodában 2013. február 2-án tartották.

 

A báli program méltóságteljes, érdekes és sikeres volt. A Széchenyi-bál szervezői az idei jótékonysági célként a felvidéki magyar nyelvű szakoktatás támogatását jelölték meg, és 178000 forintot utalt át a Széchenyi Társaság a Cservenka Alapítványnak.

A hangulatról a bál képgalériáján kaphatnak képet az érdeklődők a Széchenyi-bál honlapján.

 

***

 Az Országos Széchenyi Kör tagnévsora

 

Köszönjük az észrevételeket és a javításokat átvezettük a listán.

Az Országos Széchenyi Kör hivatalos megalakulásának 30 éves évfordulójára emlékkönyv kiadását határozta el. Ennek keretében elkészült a tagnévsor. Aki valamikor is tagja volt a körben, az szerepel listában.

Előzetesen közzé tettük 1982-től a 3428 elemű taglistát. A lista kapcsán továbbiakban is kérjük annak ellenőrzését és várjuk a tagok észrevételeit, illetve az esetleges pontosítást. bővebben>

 
***

 

Figyelemre méltó

 

Sok érdekességre találnak, ha a Széchenyi Fórum.hu honlapon böngésznek; többek között témakörök szerint kereshetnek rendezvényeikre előadókat. A dokumentumtárunkban esszéket, megemlékező beszédeket találnak, de letölthetnek keresztrejtvényt is.

 

Jelen hírlevelünkben Dr. Körmendy Kinga:

„S mennyi harcot küzde önmagával?”

című  tanulmányára hívjuk fel a figyelmet, amelyet Gróf Széchenyi István halálának 150 éves évfordulója alkalmából állított össze a szerző.

 

 ***

 

 

 

Szervezeti élet

 

A Széchenyi Fórum.hu keres önkéntes kapcsolattartókat, szerkesztőket, tudósítókat 

Egyrészről

a./ városokban, iskolákban, intézményekben, széchenyis közösségekben stb., valamint másrészről

b./ olyan személyeket, akik szívesen fognának össze egy-egy Széchenyivel kapcsolatos területet (mint például Széchenyi és a művészet, ikonográfia, Széchenyivel foglalkozó alkotók – költő, festő, publicista, zeneszerző stb.–, irodalmi vonatkozások, ifjúság, gyűjtemények, gyűjtők, kutatók, előadók, Széchenyi nevét viselő intézmények, Széchenyi-emlékek stb.).

 

Szeretnénk bevonni a jelentkezőket a Széchenyi Fórum.hu szerkesztői munkájába.  Ebben a munkában való részvétellel nagy szolgálatot tesznek a közösségüknek, és a Széchenyi-tisztelőknek. Különösen számítnk a fiatalok jelentkezésére.

A jelentkezőket betanítjuk.

Küldjön emailt a logod@logod.hu címre, és mutatkozzon be. Ha bármely Széchenyivel kapcsolatos terület érdekli, és kiakakítunk egy illeszkedő rovatot, vagy egy önálló honlapot.

 

 

A Széchenyi Fórum.hu a Széchenyi-tisztelet médiája

Kérjük segítsen abban is, hogy a környezetében lévő, Széchenyi személye után érdeklődők email címét megkaphassuk, hogy nekik is el tudjuk küldeni a Széchenyi Fórum hírlevelét. Esetleg küldje tovább ezt a hírlevelet tájékoztatás és feliratkoás céljából Széchenyi-tisztelő ismerősének.

 


 ***

 

 

A SZÉCHENYI ALAPÍTVÁNY FOGADJA ÉS

MEGKÖSZÖNI AZ ADOMÁNYOKAT 

 

  A Széchenyi Alapítvány alapító okiratban lefektetett célja Széchenyi István emlékének, kulturális örökségének ápolása, illetve a szellemében való társadalmi, csoportos, egyéni – szellemi és gyakorlati – cselekvések támogatása.

 

 

 Az adományokat az alapítvány 10900011-00000013-10770014 számlaszámán fogadja.

 

Az adományokat könyvvel-, a 20 000 forint feletti támogatását az itt látható Borsos Miklós által készített Széchenyi-portréval köszönjük meg. 

 

A Széchenyi Alapítvány adószáma: 19115951-1-08

 

 

 

Ajánlja fel adójának 1%-át a

Széchenyi Alapítvány javára!

 

 


 

 

SZÉCHENYI  FÓRUM

 a Széchenyi-tisztelet médiája

 

www.szechenyiforum.hu

 

A portál üzemeltetője a Logod Bt.,  1012 Budapest, Logodi utca 49.
Telefon: 06-1-214-2453. Email: logod@logod.hu. Főszerkesztő: Buday Miklós


Rendszeresen jelentkezünk hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámolunk az elmúlt időszak eseményeiről és felhívjuk a figyelmet az aktualitásokra. A hírlevélről való leiratkozáshoz  kattintson ide, vagy írjon emailt a logod@logod.hu címre.

 


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu