Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 5/2013 A Széchenyi Fórum hírlevele 

Egy Széchenyi-gondolat

 

„A jóslás tisztasági s pontossági gradusa legfőképp attól függ, hogy vajon mily élesen és mily mélyen bírja a jósló a jelennek titkait felleplezni.
Az idő nem mozog darabosan, de mindig legszorosabb nexusban folyik, úgy hogy valamint a mai napnak legbizonyosb következménye a holnap és a holnap után, – és az idő hétfőről nem ugrik szombatra; úgy foly egy hó, egy év, egy század, egy ezred a másikba minden szakadás nélkül.

És ha az emberek általán véve igen keveset látnak előre, annak oka az, hogy nem képesek a jelennek igazi voltát gyökeréig felfogni.”

 

(Gróf Széchenyi István: Önismeret))

 

 ***

 

 

 FELHÍVÁS!

 

Széchenyi István életműve legyen hungarikum!

A Széchenyi Alapítvány  csoportosulást hoz létre annak érdekében, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka deklaráltan is váljék azzá ami, legyen valóságos, kiemelt és védett hungarikum. Kapcsolódjon Ön is e programhoz.

A Hungarikum-törvény adta lehetőség és annak végrehajtási rendelete alapján, valamint attól a meggyőződésünktől vezérelve, hogy az egyik legnagyszerűbb hungarikumunk a Széchenyi-életmű, a Széchenyi Alapítvány elhatározta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka bekerüljön a Magyar Értéktárba, majd onnan a Hungarikum Bizottság emelje azt a hungarikumok sorába.
 
Tisztelt Olvasónk!
Öntől is remélünk véleményt, illetve közreműködést!  Részleteket itt olvashat>

 

 

HÍREK, PROGRAMOK

 

 

Olvassa a www.szechenyiforum.hu portál híreit!

A Széchenyi Fórum.hu portálrendszer kifejlesztése és használatba adása fontos mozzanat a  Széchenyi-tisztelők közötti kommunikációban.

Kérjük tájékozódjon a portálon, olvassa a portálon lévő cikkeket, a véleményeket, programokat. Fogadja be az új lehetőségeket, és továbbra is közösen munkálkodjunk azon, hogy Széchenyi szándéka és öröksége ma is a lehető legjobban segítse nemzetünket, Magyarországot.

Az új hírek megismerését támogatja hírlevelünk, amelyben felvillantjuk a legfrissebb információkat, melyekről részletesen a Széchenyi Fórum.hu portálon olvashat. Regisztráljon a Széchenyi Fórumon és az egyes cikkekhez fűzzön véleményét.

 

A Facebookon is elérhető a Széchenyi Fórum.hu portál. 

Szerkesztője Megyeri Anikó. Keresse és lájkoljon! 

 

További részletek itt olvashatók>

 

***

 

Az Országos Széchenyi Kör készül az 2013. évi Közgyűlésére

1981 óta szervez - hagyományosan kétévente - kiemelt jelentőségű közgyűlést, jeles találkozót a Széchenyi Kör.
Idén Zalaszentgrót várja a Széchenyi-tisztelő tagtársakat tanácskozásra, programalkotásra.
A közgyűlések a Kör életének fontos állomásai, itt találkozik az elnökség a tagsággal, itt hallgathatja meg véleményüket, itt van lehetőség javaslatok tételére.

Tovább>>

***

 

Az Országos Széchenyi Kör, és az OSzK Szegedi Tagcsoportja is kapcsolódott a Széchenyi Fórum portálrendszerhez, így már ők is rendelkeznek közösségi multimédiás portállal. A szerkesztők kiképzése elkezdődött és a portálok tartalommal való feltöltése még folyamatban van, de már látható, több cikk is olvasható a portáljukon.

 

 ***

 

Az ember annyit ér, amennyit használ

 

Az Országos Széchenyi Kör szegedi tagcsoportja 2013. május 14-én a Somogyi-könyvtár előadótermében tartott összejövetelén Széchenyi István naplóinak kiadásait ismerhettük meg.
Az előadó dr. Kormányos András, a Szegedi Egyetemi Könyvtár nyugdíjas könyvtárosa volt.
Tovább>>
***
 

Fehér foltok a Széchenyi-életműben

A Széchenyi Alapítvány "Fehér foltok a Széchenyi-életműben" címmel tudományos konferencia szervezésére adott be a Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Kollégiumához 2013. évre szakmai pályázatot.
Nem közismert, hogy a Széchenyi-életmű feldolgozottsága korántsem teljes. A kutatókat, a felfedező hajlamúakat ingerlik a járatlan utak, a térkép fehér foltjai, mégis, talán a Széchenyi-életmű nagysága, és a körülményeink miatt a feltáró munka megszakadt.
A döntés még nem született meg, pedig a szervezést már el kellett volna kezdeni, ha terv szerint az ősz folyamán  meg akarjuk tartani. Tovább>>

 

***

 


Asmon Stella SzIG 2012-2013 Diákok Széchenyi Díjasa

A budapesti Széchenyi István Gimnázium javaslatát a Széchenyi Alapítvány elfogadta és 2012/13. tanévben a Diákok Széchenyi Díját nevelőtestület és a diákönkormányzat egyhangú döntése alapján Asmon Stella 12. B osztályos tanulója nyerte el. Tovább>>

 

 ***

 


Tim Gergely a kőbányai iskola 2012-2013 Diákok Széchenyi Díjasa

Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola javaslatát a Széchenyi Alapítvány elfogadta és 2012/13. tanévben a Diákok Széchenyi Díját nevelőtestület és a diákönkormányzat egyhangú döntése alapján Tim Gergely 8.b osztályos tanulója nyerte el. Tovább>>
 

***

 

 

Új festmény Széchenyiről 

Ősz Ilona Dániában élő híres festőművésznő pár hónapra Magyarországra jött. Most képet fest a teniszező Széchenyiről.

Tovább>>

 

 

***

 


Hit és kötelesség Széchenyi szellemiségében

Mindig megtiszteltetés gróf Széchenyi István szellemiségét meg- és felidézni, különösen akkor, amikor nemzetünk sorskérdései és feladatai ismét előtérbe helyezték Hazánk igaz történelmének helyes értékelését, megértetését és elfogadtatását itt Európában, s a világon mindenütt.
Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens előadása a társaság 2013. április 15-i közgyűlésén hangzott el.
 

***

 

Figyelemre méltó

 

Sok érdekességre találnak, ha a Széchenyi Emlékbizottság.hu honlapon böngésznek; többek között témakörök szerint kereshetnek rendezvényeikre előadókat. A dokumentumtárunkban esszéket, megemlékező beszédeket találnak, de letölthetnek keresztrejtvényt is.

Jelen hírlevelünkben Fülöp Tamás: Széchenyi és Kossuth vitája

című fontos tanulmányára hívjuk fel a figyelmet.

 

 ***

 

 

Önkéntes szerkesztőket keresünk

 

A Széchenyi Fórum.hu keres önkéntes kapcsolattartókat, szerkesztőket, tudósítókat 

Egyrészről

a./ városokban, iskolákban, intézményekben, széchenyis közösségekben stb., valamint másrészről

b./ olyan személyeket, akik szívesen fognának össze egy-egy Széchenyivel kapcsolatos területet (mint például Széchenyi és a művészet, ikonográfia, Széchenyivel foglalkozó alkotók – költő, festő, publicista, zeneszerző stb.–, irodalmi vonatkozások, ifjúság, gyűjtemények, gyűjtők, kutatók, előadók, Széchenyi nevét viselő intézmények, Széchenyi-emlékek stb.).

 

Szeretnénk bevonni a jelentkezőket a Széchenyi Fórum.hu szerkesztői munkájába.  Ebben a munkában való részvétellel nagy szolgálatot tesznek a közösségüknek, és a Széchenyi-tisztelőknek. Különösen számítunk a fiatalok jelentkezésére.

A jelentkezőket betanítjuk.

Küldjön emailt a logod@logod.hu címre, és mutatkozzon be. Ha bármely Széchenyivel kapcsolatos terület érdekli, kialakítunk egy illeszkedő rovatot, vagy egy önálló portált.

 

***

 

Adjunk hírt a széchenyis rendezvényekről

A Széchenyi Fórum szívesen fogadja a híradásokat, az olvasók örülnek, ha mások is emlékeznek Széchenyire, és a szervezők is sikerként értékelhetik a nagyobb nyilvánosságot.
A Széchenyi Emlékév 2010 bebizonyította, hogy nagyon sok személy és közösség - függetlenül az évfordulóktól - gyakran emlékezik gróf Széchenyi Istvánra, illetve gyakran szerveznek olyan rendezvényeket, akciókat, amelyek Széchenyi-szellemében való tevékenységnek minősülnek. Felhívjuk a Széchenyi-tisztelő közösségeket, iskolákat, magánszemélyeket, hogy adjanak hírt ezekről a rendezvényeikről!

 

*** 

 

Széchenyi-idézeteket várunk

Felkérjük a Tisztelt Olvasót, ha Széchenyi-tanulmányai közben fontos szövegrészeket talál, akkor az idézetet a forrás megjelölésével küldje el a logod@logod.hu email címre. Ezek közül fogunk válogatni - a küldő megjelenítésével - a hírlevél "Egy Széchenyi -gondolat" című rovatunkba. A megjelenésnél előnyt élveznek a diákok!

 

*** 

 

A Széchenyi Fórum.hu a Széchenyi-tisztelet médiája

 

Kérjük segítsen abban is, hogy a környezetében lévő, Széchenyi személye után érdeklődők email címét megkaphassuk, hogy nekik is el tudjuk küldeni a Széchenyi Fórum hírlevelét. Esetleg küldje tovább ezt a hírlevelet tájékoztatás és feliratkozás céljából Széchenyi-tisztelő ismerősének.

 

 

 ***

 

Hirdessen a Széchenyi Fórum.hu portálon

A hirdetési bevételek a portálrendszer fennmaradását, üzemeltetését és fejlesztését segítik. Az Ön cégének, vagy szolgáltatásának hirdetése, kiváltja az adományok Széchenyi Alapítvány portáljának üzemeltetésére fordítandó részét. Természetes célunk, hogy jelen média a hirdetések és szolgáltatási díjak bevételei által önfenntartó legyen. Hirdetési tarifák>

 

 

 

A SZÉCHENYI ALAPÍTVÁNY FOGADJA ÉS

MEGKÖSZÖNI AZ ADOMÁNYOKAT 

 

  A Széchenyi Alapítvány alapító okiratban lefektetett célja Széchenyi István emlékének, kulturális örökségének ápolása, illetve a szellemében való társadalmi, csoportos, egyéni – szellemi és gyakorlati – cselekvések támogatása. Az adományozásról részletesebben itt olvashat>

 

 Az adományokat az alapítvány 10900011-00000013-10770014 számlaszámán fogadja.

 

Az adományokat könyvvel-, a 20 000 forint feletti támogatását az itt látható Borsos Miklós által készített Széchenyi-portréval - ünnepélyes keretek között - köszönjük meg. 

 

Legutóbb a Széchenyi Társaság közgyűlésén Buday Miklós, a Széchenyi Alapítvány elnöke - megköszönve Kolozsi Gyula úr adományait - Borsos Miklós által készített Széchenyi-plakettet adott át>.

 


 


 

 

SZÉCHENYI  FÓRUM

 a Széchenyi-tisztelet médiája

 

www.szechenyiforum.hu

 

A portál üzemeltetője a Logod Bt.,  1012 Budapest, Logodi utca 49.

Telefon: 06-1-214-2453. Email: logod@logod.hu. Főszerkesztő: Buday Miklós


Rendszeresen jelentkezünk hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámolunk az elmúlt időszak eseményeiről és felhívjuk a figyelmet az aktualitásokra. A hírlevélről való leiratkozáshoz  kattintson ide, vagy írjon emailt a logod@logod.hu címre.


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu