Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 2014. márciusi Széchenyi Fórum hírlevél

 A Széchenyi Fórum.hu portál a Széchenyi-tisztelők médiája!

Kérjük tegye a kedvencei közé a Széchenyi Fórumot és kisérje figyelemmel a tartalmát, a Széchenyi-tisztelők rendezvényeit, híreit.

Ha regisztrál, akkor az egyes cikkekhez a véleményét is hozzá tudja fűzni.


Hungarikum lett Széchenyi szellemi hagyatéka

 

Budaörsön a Kürt Kft. székházában tartotta ülését Hungarikum Bizottság. Többek között tárgyalta a Széchenyi Alapítvány javaslatát is. Azt mérlegelték - miután januárba már a Magyar Értéktárba felvették Széchenyi írott életművét -, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka váljon-e hungarikummá is. Az alapítványt az elnök képviselte.
"Magyarország pillanatai drágák"

 

Ma 2014. március 18-án este a Hungarikum Bizottság döntött a Széchenyi Alapítvány javaslatáról, és gróf Széchenyi István szellemi örökségét, vagyis az írott életművét hungarikum rangra emelte!
Nem volt sima ügy, mert sokan, különösen a Kulturális Örökség Szakbizottsága és a történész barátaink nem támogatták kezdeményezésünket. E mögött nem elutasítást, hanem inkább aggodalmat éreztem, hogy talán ennél még magasabb polcra kellene Széchenyit emelni. Megértem az álláspontjukat, de az a meggyőződés vezérelt, hogy a Hungarikum törvénnyel erre nyílt lehetőség, és "Jobb ma egy veréb..."

Köszönettel tartozunk a Hungarikum Bizottság elnökének és tagjainak, hogy az ellentétes álláspontok között bölcs döntést hoztak.

 Tovább>>


 

***

 

Visszanyerheti rangját a nagycenki múzeum

 Tartozik ez az ország a Széchenyieknek azzal, hogy áldoz Nagycenkre és a kastélyra – ez a meggyőződés vezérli Aczél Eszter megbízott intézményvezetőt. Erről közölt cikket a Kisalföld.hu 2014.03.17-én. Nagy Márta írása

 

A Széchenyiek ősi fészke ma még és már nem múzeum, hanem a kiállítóhelyek egy alacsonyabb osztályába tartozó, úgynevezett közérdekű muzeális kiállítóhely.

– Ezzel szembesültem, amikor a Nemzeti Múzeum vezetése megbízott a feladattal: állítsam helyre a nagycenki intézmény régi rangját, újítsam meg kiállításait. Az elmúlt évek fenntartóváltásainak szomorú következménye volt, hogy a kényszerű létszámcsökkentések következtében kikoptak innen a szakemberstátusok.
Úgy is fogalmazhatok, hogy beszűkültek a lehetőségek és elfogyott a levegő a kastély körül – mondja Aczél Eszter, aki csaknem negyvenéves történész-muzeológus múlttal a háta mögött jókora fába vágta a fejszéjét. Újra országos jelentőségű és vonzó hellyé kell tennie a nagycenki kastélyt, visszaszerezve múzeumi rangját. Ehhez kívül és belül is meg kell újulnia az ősi fészeknek.  Tovább>>

 

 

 ***

 Most több írásra nem hívjuk fel a figyelmet, hogy mielőbb kiküldhessük a hírlevelet. De később kattinson az erre a linkre és

Böngéssze a www.szechenyiforum.hu portál tartalmait

Sok programot, hírt, érdekességet tudhat meg Széchenyiről és a Széchenyi-tisztelőkről, ha rendszeresen figyelemmel kíséri a portál tartalmait.

Ha regisztrált, akkor nem csak olvashatja, hanem véleményezheti is az egyes írásokat, kérdéseket tehet fel.

 

 

***

 

Komolyan kérjük, hogy ajánlja fel adójának 1%-át a Széchenyi Alapítvány javára! Nagy szükségünk van rá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bővebben>>

 

***

 

 


 

Köszönettel fogadjuk a széchenyis híreket, eseményeket  

A Széchenyi Fórum szívesen fogadja a híradásokat, az olvasók örülnek, ha mások is emlékeznek Széchenyire, és a szervezők is sikerként értékelhetik a nagyobb nyilvánosságot.
A Széchenyi Emlékév 2010 bebizonyította, hogy nagyon sok személy és közösség - függetlenül az évfordulóktól - gyakran emlékezik gróf Széchenyi Istvánra, illetve gyakran szerveznek olyan rendezvényeket, akciókat, amelyek Széchenyi-szellemében való tevékenységnek minősülnek. Felkérjuk a Széchenyi-tisztelő közösségeket, iskolákat, magánszemélyeket, hogy adjanak hírt ezekről a rendezvényeikről!
Tovább>
 

***

 

 

Közlésre várunk Széchenyi-idézeteket

Felkérjük a Tisztelt Olvasót, ha Széchenyit olvasgatva érdekes szövegrészeket talál, akkor az idézetet a forrás megjelölésével küldje el a szerkesztőségünknek. Ezen igék közül választunk ki mindig egyet a hírlevél „Egy Széchenyi-gondolat” című rovatunkhoz. 

Az idézeteket erre az email címre várjuk.

 ***

 

Hirdessen a Széchenyi Fórum.hu portálon

A hirdetési bevételek a portálrendszer fennmaradását, üzemeltetését és fejlesztését segítik. Az Ön cégének, vagy szolgáltatásának hirdetése, kiváltja az adományok Széchenyi Alapítvány portáljának üzemeltetésére fordítandó részét. Természetes célunk, hogy jelen média a hirdetések és szolgáltatási díjak bevételei által önfenntartó legyen.

Hirdetési tarifák>
 

  ***


 

A SZÉCHENYI ALAPÍTVÁNY VÁRJA, FOGADJA ÉS MEGKÖSZÖNI AZ ADOMÁNYOKAT  

 
  A Széchenyi Alapítvány alapító okiratban lefektetett célja Széchenyi István emlékének, kulturális örökségének ápolása, illetve a szellemében való társadalmi, csoportos, egyéni – szellemi és gyakorlati – cselekvések támogatása. Az adományozásról részletesebben itt olvashat>
 
 

 

Az adományokat az alapítvány 10900011-00000013-10770014 számlaszámán fogadja.
 
Az adományokat könyvvel-,

a 20 000 forint feletti támogatását az itt látható Borsos Miklós által készített Széchenyi-portréval - ünnepélyes keretek között - köszönjük meg.
 

 

 

 

 

________________________________________

 

 

SZÉCHENYI  FÓRUM

 a Széchenyi-tisztelet médiája

 
www.szechenyiforum.hu

 

A portál üzemeltetője a Logod Bt.,  1012 Budapest, Logodi utca 49.
Telefon: 06-1-214-2453. Email: logod@logod.hu.

Főszerkesztő: Buday Miklós

 


Rendszeresen jelentkezünk hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámolunk az elmúlt időszak eseményeiről és felhívjuk a figyelmet az aktualitásokra.

A hírlevélről való leiratkozáshoz  kattintson ide, vagy írjon emailt a logod@logod.hu címre.

 

 

 

 

 

 

 


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu