Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 Széchenyi Fórum 2014. októberi hírlevele

 A Széchenyi Fórum.hu portálrendszer a Széchenyi-tisztelők médiája! Ha a környezetében vannak Széchenyi-tisztelő személyek, vagy közöségek, akkor beszéljék meg, olvassák és írják a Fórumot, illetve üzemeltessenek egy portált!

Kérjük tegye a kedvencei közé a Széchenyi Fórumot és kísérje figyelemmel a portál tartalmát, a Széchenyi-tisztelők rendezvényeit, híreit.

Ha regisztrál, akkor az egyes cikkekhez a véleményét is hozzá tudja fűzni.


 

 

Egy Széchenyi-gondolat

 

„A honszeretet hiányát semmi sem töltheti be tökéletesen. E létben, hol számos szükségünk kielégítése miatt szünet nélkül fáradoznunk kell, ahol éppen sikerrel koronázott fáradozásaink mentenek minket legjobban a halálos unalom kínjaitól. Csak a lelkünkben fejledező munkavágy teheti kedvessé sorsunkat. A dologtalanság, a munka-előtti nyugvás és a restség mindinkább félre vezetnek azon boldogságtól, hol a megelégedésünk és a szerencsének nem annyira testi ingereink kielégítéséből fakad. Inkább azon öntudatban rejtezik, hogy keblünkben több a felfelé vonzó vágy a lenyomó, letartó indulatnál, és hogy lelkünk szárnyalásában inkább élünk a nekünk rendelt elemünkben, mint mikor térden csúszunk és hason mászunk a föld állati gyönyörei után.”

Gróf Széchenyi István: Világ (Ön- és körülményismereti töredékek)

 

Köszönettel fogadjuk a Tisztelt Olvasótól a Széchenyi életműből idézett fontos gondolatokat. Küldjön Ön is egy Széchenyi idézetet a következő hírlevélhez!. Ne feledje a forrást - mű, oldalszám - is feltüntetni.

 

 

A Széchenyi Fórum tartalmából

 

Soron következő események, rendezvények

 2014. nov. 12. 17:00

 ***

 

Cikkek, tudósítások

 

 

A Széchenyi-emlékbizottság 2016. közleménye

2016. szeptember 21-én lesz 225 éve annak, hogy gróf Széchenyi István megszületett. Három szervezet létrehozta a „Széchenyi-emlékbizottság 2016.” civil tagozatát, és várja a Széchenyi-tisztelők készülődését, csatlakozását, valamint az állami emlékbizottság létrejövetelét. A Széchenyi-emlékbizottság gerjeszteni, koordinálni, valamint tükrözni kívánja a Kárpát-medencei emlékezések sorát. A 2016. évet Széchenyi-emlékévnek tekinti a bizottság.

Új portál nyitottunk Emlékbizottság 2016 címmel.

Bővebben>>

 

 

Csatlakozási szándék bejelentése

Gróf Széchenyi István 225-dik születési évfordulójának méltó megünneplésére létrejött a „Széchenyi-emlékbizottság 2016.” nyitott csoportosulást.
A fenti szervezetek és a hozzájuk csatlakozók az erre való alkalmasságukat bizonyították 1991-ben a 200-dik születési-, valamint 2010-ben Széchenyi halálának 150-dik évfordulóján is. 

Bővebben>>

 

 

Ifjúsági regény Szentkuti Károly laptopjáról

A történet napjainkban játszódik a nagycenki kastélyban, ahova táborozni érkeznek 12-16 év közötti fiatalok. Van, aki önszántából jött el, van, kit szülei erőltettek, s vannak olyanok is, akik csak el akarják ütni az időt. A táborlakók ez alatt a tíz nap alatt együtt élnek a kalandvágyó, az érzékeny, a szenvedélyes, a csalódott, a sikeres, vagyis a hús-vér Széchenyi Istvánnal is.
A könyv címe: www.szechenyi.hu
 
 
A Nagycenki Emmlékmúzeum sorsa
Az Eszterháza Központ tagintézménye lesz a nagycenki Széchenyi-kastély a hozzá tartozó épületekkel együtt. A cél, hogy egységes turisztikai kínálat jöjjön létre a térségben - mondta el L. Simon László csütörtökön.

Nagy Kérdés, hogy gróf Széchenyi István szellemisége hogyan viseli a komplex turisztikai attrakciót.
 

 

Tökéletesülni és tökéletesíteni

Gróf Széchényi Imre mellszobrának avatási ünnepsége volt 2014. november 4-én a Földművelésügyi Minisztérium (1055 Budapest, Kossuth tér 11.) árkádjai alatti szoborparkban.

Bővebben>>

 

 

A Széchenyi Társaság elnökségi ülése Fóton

A Széchenyi Társaság elnökségi ülést tartott a fóti Károlyi kastélyban gr. Károlyi László és felesége Erzsébet asszony meghívására 2014.10.27-én.

Bővebben>>

 

 

25 éves az Országos Széchenyi Kör püspökladányi csoportja

Szeptember 26-án könyvbemutatót tartottak Püspökladányban. Az eseményen a 25 évvel ezelőtt megalakult csoport munkáját egy nagyon szép és őszinte hangú könyv segítségével tárták az érdeklődők elé.

Bővebben>>

 

 

 

Kutatók, Mérnökök, Művészek Csoportjának találkozója

Az Országos Széchenyi Kör Művészek Csoportja Budapesten, 2014. október 11-én a Török Pál utcai Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában találkozót rendezett.

 

 

 

Koszorúzások, megemlékezések Széchenyi születési évfordulóján

 

A Széchenyi Fórum keresőbe (jobb oldalon a fejléc alatt) írja be a helység nevét és keressen rá.

 

 

 

A Széchenyi Társaság kitüntetettjei 2014

Gróf Széchenyi István születésének 223. évfordulója alkalmából 2014. szeptember 19-én a Széchenyi-szobornál rendezett koszorúzás után emlékülést tartott a Széchenyi Társaság a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében, ahol átadásra kerültek a Széchenyi Társaság Díjai.

 

 

 

Gróf Széchenyi István nyomában Európában

A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) rendezésében Széchenyi-emlékek Nyomában Európában című kiállítás megnyitására került sor gróf Széchenyi István születésének 223-ik évfordulóján az MTA Könyvtárában.

Bővebben>>

 

 

Ezeken túl még sok fontos, aktuális cikket és tudósítást talál a Széchenyi Fórum.hu oldalain. Jó böngészést kívánunk. Használja a keresőt is.


***

 

 

Hírek, felhívások


 

Fordítsuk le a Hitelt magyarra!

Dr. Hajtó Ödön a Széchenyi Társaság Díjával kitüntetett okl. mérnök fontosnak tartja az ifjúság kezébe adni Széchenyi egyik leghíresebb művét a Hitelt. Ez a mű nem csak a pénzügyi műveletről-, hanem a hiteles emberről is szól, vagyis, hogy tudjunk hinni egymásnak.

Véleménye szerint csak akkor van esély e mű széleskörű megismerésére, ha előbb a Hitelt lefordítjuk mai magyarra. Három fontos vélemény is olvasható a cikk végén.

 

Izgalmas gyakorlat lehet a filológusoknak és a magyar tanároknak a Hitel előszavának fordítása (két és fél oldal), amely két változatban innen letölthető. A fordítást beküldők könyvjutalomban részesülnek!

 

Tovább>> (a cikk folytatása az internetről letölthető)

 

 

***

 

Letölthető hungarikum szórólap

Az egyes Széchenyi-tisztelő intézmények és személyek saját rendezvényeik népszerűsítésére tájékoztató anyagként innen letölthetik a gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának fekete/fehér szórólapját, és saját printerükön sokszorosíthatják.

 

Letöltés>>

 

 

 

Felhívás játékra

A Hungarikum kiállításon nagy sikere volt az Országos Széchenyi Kör által összeállított totónak. Ezt most közkinccsé tesszük, lehet játszani, megoldani, s ha kedvük tartja beküldeni a megoldásokat.

 

Tovább>>

 

 

 

 

Ajánlások

 

 32 kérdés a Hitel című Széchenyi műről

 

2014-ben olvassuk el a Hitelt!

 

Az Országos Széchenyi Kör meghirdette, hogy a Széchenyi-ismeret növelése érdekében évente egy Széchenyi-mű elolvasására hívja fel a tagjait. (Ez minimum 25 éves program.) Így az Országos Széchenyi Kör felhívására érkezett a Hitel című könyvre vonatkozó kérdéslista Níregyházáról, Filetóth Istvántól.

 

További információk>>

 

 ***

 

Gróf Széchényi Imre kompoziciói CD-n

 

Széchenyi István bátyja, Lajos volt Széchényi Imre (1825-1898) édesapja. Művei teljesen feledésbe merültek, újra fel kellett őket fedezni. A Hungaroton cég kiválogatott
néhányat ehhez a felvételhez a megtalált kompozíciókból.
A CD előadóművészei élvezettel és nagy lelkesedéssel muzsikáltak. A szemek csillogtak.


Nem mindennapos élmény 120-160 éves nemzeti kincseket
 megszólaltatni.

 tovább>>
 ***

 

Széchenyi-művek örökbefogadása

 

2001-ben a "gróf Széchenyi István minden írása" című cd elkészítésében aktív szerepet vállalt azzal a Széchenyi Alapítvány, hogy befogadta és rendelkezésre bocsátotta az e célra beérkező adományokat.

 

Az adományok zöme a meghirdetett szabályok szerint a Széchenyi-művek örökbefogadásából származtak.

 

Sok levél, cikk, könyv még örökbefogadóra vár.  Az ebből származó adomány a CD javított, bővitett kiadását fogja szolgálni.

 

tovább>>

 

 ***

 

 

Önkénteseket, kapcsolattartókat keres a Széchenyi Fórum.hu

 

Az internetes kommunikációé a jövő! 

Szeretnénk bevonni a Széchenyi Fórum.hu portálrendszer szerkesztői munkájába Széchenyi-tisztelő közösségek, intézmények tagjait, képviselőit.
E munkában való részvétellel nagy szolgálatot tehetnek a közösségüknek, és általában a Széchenyi-tisztelőknek.
Különösen számítunk a fiatalok jelentkezésére, illetve a fiatalok és a tapasztalt nemzedék együttműködésére.


tovább>>

 ***

 

Tekintsen előre, nézze meg a Széchenyi-tisztelők

eseménynaptárát is, és

Böngéssze a www.szechenyiforum.hu portál tartalmait

Sok programot, hírt, érdekességet tudhat meg Széchenyiről és a Széchenyi-tisztelőkről, ha rendszeresen figyelemmel kíséri a portál tartalmait.

Ha regisztrált, akkor nem csak olvashatja, hanem véleményezheti is az egyes írásokat, kérdéseket tehet fel.

Használja a potálrendszer "Kereső" ablakát!

 

***

 

Köszönettel fogadjuk a széchenyis híreket, eseményeket

A Széchenyi Fórum szívesen fogadja a híradásokat, az olvasók örülnek, ha mások is emlékeznek Széchenyire, és a szervezők is sikerként értékelhetik a nagyobb nyilvánosságot.

Kattintson a címre, másolja be a hírt, a programot és küldje el az emailt. Holnap már a Széchenyi Fórumon mindenki láthatja, olvashatja tudósítását.
A Széchenyi Emlékév 2010 bebizonyította, hogy nagyon sok személy és közösség - függetlenül az évfordulóktól - gyakran emlékezik gróf Széchenyi Istvánra, illetve gyakran szerveznek olyan rendezvényeket, akciókat, amelyek Széchenyi-szellemében való tevékenységnek minősülnek. Felkérjuk a Széchenyi-tisztelő közösségeket, iskolákat, magánszemélyeket, hogy adjanak hírt ezekről a rendezvényeikről!


Email küldés>>
 

***

  

Közlésre fogadunk Széchenyi-idézeteket

Felkérjük a Tisztelt Olvasót, ha Széchenyit olvasgatva érdekes szövegrészeket talál, akkor az idézetet a forrás megjelölésével küldje el a szerkesztőségünknek. Ezen igék közül választunk ki mindig egyet a hírlevél „Egy Széchenyi-gondolat” című rovatunkhoz. 

Az idézeteket erre az email címre várjuk.

 

 ***

 

Hirdessen a Széchenyi Fórum.hu portálon

A hirdetési bevételek a portálrendszer fennmaradását, üzemeltetését és fejlesztését segítik. Az Ön cégének, vagy szolgáltatásának hirdetése, kiváltja az adományok Széchenyi Alapítvány portáljának üzemeltetésére fordítandó részét. Természetes célunk, hogy jelen média a hirdetések és szolgáltatási díjak bevételei által önfenntartó legyen.

 

Hirdetési tarifák>
 

***

 

A SZÉCHENYI ALAPÍTVÁNY VÁRJA, FOGADJA ÉS 

MEGKÖSZÖNI AZ  ADOMÁNYOKAT  

 
  A Széchenyi Alapítvány alapító okiratban lefektetett célja Széchenyi István emlékének, kulturális örökségének ápolása, illetve a szellemében való társadalmi, csoportos, egyéni – szellemi és gyakorlati – cselekvések támogatása. Az adományozásról részletesebben itt olvashat>>
  
 

 

 Az adományokat az alapítvány

 10900011-00000013-10770014

 számlaszámán fogadja.

 

Az adományokat könyvvel-,

a 20 000 forint feletti támogatását az itt látható Borsos Miklós által készített Széchenyi-portréval - ünnepélyes keretek között - köszönjük meg.


A Széchenyi Alapítvány  adatait itt találja>>

 

 

 

 

 

________________________________________

 

 

SZÉCHENYI  FÓRUM

 a Széchenyi-tisztelet médiája

 
www.szechenyiforum.hu

 

A portál üzemeltetője a Logod Bt.,  1012 Budapest, Logodi utca 49.
Telefon: 06-1-214-2453. Email: logod@logod.hu.

Főszerkesztő: Buday Miklós

 


Rendszeresen jelentkezünk hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámolunk az elmúlt időszak eseményeiről és felhívjuk a figyelmet az aktualitásokra.

A hírlevélről való leiratkozáshoz  kattintson ide, vagy írjon emailt a logod@logod.hu címre.

 


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu