Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 Hírek


2011.11.16.
A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) Széchenyi-emlékek nyomában Európában című kiállítása december 2-ig Székesfehérváron, a Kodolányi János Főiskolán "vendégszerepel". A kiállítás másolata eközben erdélyi körútra indult, melynek keretében látható lesz Marosvásárhelyen, Csíkszeredán, Kolozsváron, illetve sor kerül Böjte Csaba atya "gyermekei" előtti bemutatására is. 


2011.09.22.

Gróf Széchenyi István születésének 220. évfordulóján Szalay Csaba, az Országos Széchenyi Kör tagja egy nagy alakú Széchenyi képet ajándékozott Zalaszentgrót város polgármesterének, Baracskai Józsefnek. Az átadáson emlékeztetett arra, hogy mennyi szállal kötődik a térség a Széchenyi-családhoz, és kiemelte, hogy ma sokan úgy veszik szájukra Széchenyi István nevét, hogy nem ismerik elveit, tetteit. Ezt követően közösen megkoszorúzták a „legnagyobb magyar” mellszobrát a város főútvonala mellett.


                 
      


2011.08.24.

Knábel András majd egy évtizede kutatja és restaurálja a magyarországi első vízöblítéses vécét, amelyet gróf Széchenyi István 1840-ben hozott a nagycenki kastélyba. Abban az időben forradalmi alkotás volt ez a higiénikus „épületgépészeti” eszköz, vagy bútordarab.
További fotókat, illetve a részletes műszaki leírást és az izgalmas kutatás eredményeit itt találja.2011.04.08.
Két nappal Széchenyi István 151. halálévfordulója előtt döntött a Fővárosi Közgyűlés a Roosevelt tér Széchenyi térré történő átnevezéséről. A főváros internetes oldalán, a www.budapest.hu portál Városházi hírek menüpontjában olvasható tájékoztatás szerint: „24 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy a Roosevelt teret Széchenyi István térré nevezi át, az MSZP nem vett részt a voksolásban. Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester szerint ennél méltóbb tér nem viselheti Széchenyi nevét, akinek „ott ér össze az életműve”. Az V. kerület azt javasolja, hogy Rooseveltről a Szabadság tér amerikai nagykövetség előtti részét nevezzék el. A szocialisták szerint ez a kérdés nincs az első száz legsürgősebb feladat között, a voksolásban pedig azért nem vettek részt, mert a vitát színvonaltalannak tartották. A főpolgármester szerint éppen az MSZP folytat felesleges és demagóg vitát a kérdésben.” 2011.03.22.
Széchenyi tér lehet a Roosevelt tér új neve. Az indítványról a Fővárosi Közgyűlés április 6-i ülésén szavaznak majd.


2011.01.05.
Egy hobbiból régi magyar folyami fahajókkal foglalkozó és történetüket kutató csapat szeretné újjáépíteni Széchenyi István Julietta nevű, különleges hajójának életnagyságú mását, emléket állítva Széchenyinek és újjáélesztve ezt a különleges folyami hungarikumot. Az ügy mellé állt Bús Balázs, országgyűlési képviselő, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, aki erkölcsi támogatásán túl anyagi segítséget is ígért. A szervezők minden további segítséget, támogatást szívesen vesznek (Bóday Pál és Dr. Visnyei Balázs levele itt olvasható, ahol fotón is megtekinthető a hajó).2010.12.21.

Hagyatékból eladó gróf Széchenyi István halála kapcsán elmondott gyászbeszéd eredeti, 22 oldalban leírt változata, mely elhangzott 1860. május 17-én Gyönkön, elmondta Csukás Benjámin. A Széchenyi-tisztelő érdeklődők a részletekkel kapcsolatban érdeklődhetnek Tarnai Katalinnál (telefon: +36 30 406-1268).
(Köszönjük az érdeklődést, a gyászbeszéd elkelt.)

2010.11.15.
Egervölgyi Dezső beszámolója: A zirci műemlékkönyvtár az idei Múzeumok Őszi Éjszakája hagyományos programja mellé egy újdonsággal jelentkezett. A Széchenyi emlékkiállításhoz kapcsolódva a Borbély családi pincészet igazgatója és kereskedelmi vezetője borbemutatót tartottak a borkóstolásról, a borfogyasztás kultúrájáról, a régi magyar szőlőfajtáról a Badacsonyi kéknyelűről, a belőle készült borról, melyet Németh Gábor könyvtárigazgató Széchenyi és a bor c. előadásával tett színessé. A bemutató végén kéréssel fordultam a pincészet vezetőihez, hogy a Széchenyi emlékév alkalmából, egy borfajtából palackozzanak le bizonyos mennyiséget külön címkével jelölve. A javaslatom megértésre talált, kivitelezése folyamatban. Az est kimondottan sikeres volt.

2010.11.03.

Gróf Széchenyi István nem járt Szatmárnémetiben, de a nemzet felemelkedésében szerzett érdemeiért a város díszpolgárává választották. A világháború előtt utca is viselte nevét, amit mindmáig nem lehetett visszaszerezni. De 2010. november 3-tól van már emlékfája. A négy méter magas vöröstölgyet a város legszebb parkjában, a Kossuth-kertben ültette, és külön márványtáblával jelölte a Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság. A faültetésen közel százan vettek részt, elsősorban civil szervezetek képviselői, jelen volt az emlékbizottság több tagja, továbbá Kereskényi Gábor Szatmárnémeti alpolgármestere, Békéssy Erzsébet a megyei Természet- és Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója, Márk Nagy János az EKE ügyvezető igazgatója és sokan mások. A kis ünnepség a Szózat eléneklésével zárult. A fotót Sike Lajos készítette.2010.11.02.

Az emlékév megünneplésére alakult Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság utolsó rendezvénye szerdán, november 3-án 14 órakor lesz a Kossuth-kertben, mely alkalommal - kis ünnepség keretében - egy négyméteres vörös tölgyet ültetnek el a régi gőzfürdő közelében. 


 

2010.10.13.
A Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság informálta szerkesztőségünket, hogy Széchenyi életét és munkásságát bemutató kétnyelvű kiállítás nyílt a napokban Nagykárolyban, a Szent László Ifjúsági Házban. A Sike Lajos újságíró, a Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság ügyvivője által összeállított, és a nyáron Szatmárnémetiben már bemutatott kiállítás anyagáról van szó. A kiállítás két hétig tart nyitva, és a tárgyalások szerint jó esély van arra, hogy még az idén a Szilágyság központjába, Zilahra is elvigyék. A nagykárolyi kiállításhoz kapcsolva Széchenyi-vetélkedőt is rendeztek a diákok számára, a verseny résztvevői pedig közös kiránduláson tekintették meg a kőszegremetei Széchenyi emlékoszlopot, Erdély mindmáig egyetlen ilyen szabadtéri emlékművét.2010.10.05.
A Nemzetközi Huszárportya magyar különítménye megérkezett végállomására, Nagycenkre. A huszárok a Széchenyi emlékév tiszteletére itt koszorúznak holnap, az aradi vértanúk évfordulóján.Széchenyi Kinga az emlékév tiszteletére plakettet készített gróf Széchenyi Istvánról:

2010.09.29.
Megjelent a Rubicon történelmi magazin. Húszéves jubileumi számukban - az első lapszámhoz hasonlóan - megemlékeznek Széchenyi Istvánról is. A 2010/8. szám Felemelő század - Sikertörténetek a 19. században alcímmel jelentkezik. A részletes tartalomjegyzéket
a kiadó honlapján megtekintheti, ahol az egyes írásokba bele is olvashat.

 
2010.09.22.
A Nemzetközi Huszárportya Széchenyi István születésnapja néhány nappal, szeptember 18-án érkezett meg első magyarországi állomáshelyére, Lendvadedesre. A huszárok immár hazai földön folytatják útjukat a nagycenki Széchenyi-kastély felé.
Az érkezésről készült videó a Honvédelmi Minisztérium honlapján tekinthető meg (a lap legalján, a fotók után).


2010.09.15.
Széchenyi halotti címere 150 év után visszakerült Nagycenkre. Az eseményről Ivánkovics Ottó, nagycenki polgármester beszámolóját itt olvahatják.2010.09.13.
A Zirci Országzászló Alapítvány az idei évben több megemlékezéssel, koszorúzással, túrával, emléktábla-avatással, más szervezetekkel közös emlékezett Széchenyi Istvánra. A tagok egész évben büszkén viselik az alapítvány megszokott kitűzője mellett az emlékév tiszteletére készült párjaikat:

 2010.08.04.
A III. Történettudományi Találkozón (Hódmezővásárhely, 2010. július 10-18.) közel 50 előadás hangzott el a legkülönbözőbb témakörökben. Az előadások között nagy érdeklődés mellett hangzott el Sancz Klára Lujza megemlékezése gróf Széchenyi István hazaszeretetének megnyilvánulásairól, halálának 150. évfordulóján és Papp Éva előadása (Hogyan gyászolta Szeged gróf Széchenyi Istvánt?). Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetéseken a találkozó résztvevői és hallgatói elismeréssel szóltak mindkét előadásról.


Július 22-én Kehidakustányban, a Deák-kúria falán emléktáblát avattak gróf Széchenyi István tiszteletére. Az emléktáblát a kezdeményező, Szalay Csaba (balról) és Lázár István polgármester leplezte le. A megemlékezésre azért ekkor került sor, mert Széchenyi 1854-ben ezen a napon vásárolta meg a kúriát Ödön fia számára.

 


2010.07.15.
Július 2-án bronz mellszobrot avattak Zalaszentgróton gróf Széchenyi István tiszteletére. A szobor alkotója Lelkes Márk szobrászművész. 


2010.06.22.
A Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest, VIII. Múzeum krt. 14-16.) dísztermében válogatást láthatnak az érdeklődők a Soproni Múzeum különleges Széchenyi István relikviáiból, augusztus 23-ig. A gróf személyes tárgyait bemutató kiállítás megtekinthető az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel.


2010.05.27.
Hajnali 3.33 perckor az MR1 Kossuth Rádió Tér-Idő című műsorának keretében Egy derék ember: Széchenyi István, a magánember címmel közölt riportot Cserháti Lászlóval, dr. Fehér Dezsővel és Szörényi Lászlóval. A műsor meghallgatható a rádió honlapján (Médiatár, 2010. május 27., 3.33.).


2010.05.20.

Május 19-én Hrubik Béla, a Csemadok (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) országos elnöke felkérésére dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke előadást tartott mintegy 70 fő részére Nagykürtösön „Széchenyi üzenete a mának” címmel.

Az előadás az életmű áttekintése mellett nyújtotta át a legnagyobb magyar nemzetépítő és ma is érvényes gondolatainak, javító célú társadalom bírálatának tanulságait, a hazáját önzetlenül szerető elme szervezőkészsége eredményeinek gazdasági és társadalomfejlesztési következményeit, követésre ösztönző hatásukat, beleértve a fiainak, Bélának és Ödönnek közcélú tevékenységének összefoglalását is.


2010.05.19.
Tegnap, május 18-án az MR1 Kossuth Rádió Kultúrkör (kezdési idő: 20.30) című műsorában dr. Cserháti László beszélt Széchenyiről, a sportemberről; illetve Kiss Gábor, a Nádastó Környezetvédelmi Alapítvány elnöke számol be a május 18-i Velencei-tavi kenus Széchenyi-emléktúráról. A műsor meghallgatható a rádió honlapján (Médiatár, 2010. május 18., 20.30.).


2010.05.18.
Gróf Széchenyi István egyik legkedvesebb lovát Pokolnak hívták. A helyi Deutsch Panni néni elmondása szerint a Széchenyi-kastély egy külön részében, évszázados vadgesztenyefák övezte területen nyugszik ez a nemes ló. Az elképzelést tett követte, aminek eredményeképpen a Széchenyi Vágta tervezett időpontjára időzítve – ami sajnos az időjárás rosszra fordulása miatt elmaradt – került leleplezésre a lósírnál felállított emlékkő.Az eseményen jelen volt többek között Váczi Ernő (jobbra), a Magyar Lótenyésztők Baráti Társaságának képviselője, aki meleg szavakkal méltatta Széchenyi István lovakról képviselt véleményét, csodálatát, a magyar lótenyésztés terén végzett meghatározó cselekedeteit. Mellette Thomka Iván Méntelep-vezető látható az avatás után készült fényképen.

 2010.05.10.
Egy Zala megyei 43 lelkes kis faluban, Sényén április 8-án délután emléktáblát avattak az egykori birtokos, „a legnagyobb magyar” tiszteletére.
A koszorúzással egybekötött ünnepségen – melyen Széchenyi István írásaiból idéztek a zalaszentlászlói iskola tanulói – a kezdeményező, Szalay Csaba megemlékezésében elmondta, hogy a település az 1600-as években került a Széchenyi-család tulajdonába, majd István gróf idejében élte virágkorát (ekkor a lakosság száma meghaladta a 260 főt), amely kihatott az 1900-as évek elejéig.
Az emléktábla leleplezése után a község nevében Fölföldi Vilmos polgármester és Szalay Csaba megkoszorúzták azt. Ezt követően a kultúrházban kötetlen beszélgetés keretében idézték Széchenyi István emlékét.


A Zalaszentgróti Művelődési és Sport Egyesület Természetjáró Klubja április 17-én emléktúrát szervezett gróf Széchenyi István tiszteletére. A 16 kilométeres túrán 14 fő vett részt, középiskolástól nyugdíjasig. A túra során felkeresték Sénye községet és nemzetiszínű szalaggal átkötött virágcsokrot helyeztek Széchenyi István most felavatott emléktáblájához.
 

 
2010.05.07.
Április 29-én az MR1 Kossuth Rádió Esti beszélgetés - kultúráról című műsorában részletesen beszámolt az április 8-i nagycenki megemlékezésről. A műsor meghallgatható a rádió hangtárában. (Az adást a lap jobb alsó részén lehet megkeresni, a dátum és a kezdési időpont (22.25) megadásával). A műsorban részletek hallhatók az emlékező beszédekből és az iskolások műsoraiból; megszólal Rubovszky András, az emlékbizottság tagja és Csete Ildikó textiltervező művész; valamint Pálinkás József mesél emlékező beszédéről és Széchenyi életművéről.
 

2010.05.05.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum időszaki kiállítással emlékezik a legnagyobb magyarra. A kiűllításról bővebben tájékozódhat a múzeum honlapján 2010.05.04.
Legalább 150-170 érdeklődő (köztük 80-90 fiatal) vett részt hétfőn, május 3-án a Szatmár Megyei Múzeumban a Széchenyi életét és munkásságát bemutató kiállítás megnyitóján. A magyar és román nyelven feliratozott és kétnyelvű méltató-beszédekkel bevezetett kiállítást Sike Lajos újságíró, az Országos Széchenyi Kör tagja szervezte. Jelen volt és beszédet mondott Csehi Árpád Szabolcs a megyei önkormányzat elnöke, Viorel Ciobotá a múzeum igazgatója, Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, Szilágyi Mátyás Magyarország kolozsvári főkonzulja, Filetóth István nyíregyházi tanár, az Országos Széchenyi Kör régi tagja, Kónya László megyei főtanfelügyelő-helyettes, valamint sok tanár és diák. Bevezetőt Sike Lajos mondott. A három szatmári magyar líceum tanárai elhatározták, hogy a következő napokban  a történelemórákat a Széchenyi-kiállításon tartják diákjaiknak. A kiállításnak jó sajtóvisszhangja volt, mind a magyar, mind a helyi román lapok méltatták a kezdeményezést.
Néhány fotó a Képtárban megtekinthető.
Az eseményről a Duna Televízió rövid felvétele megtekinthető a televízió honlapján:

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=6290762010. április 6-án elkészült a Zirci Országzászló Alapítvány Széchenyi-kitűzője. Ezt a kitűzőt az alapítvány tagjai ebben az évben viselik.Április 9-én koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Zirci Országzászló Alapítvány és a Széchenyi Kör a meghívást elfogadókkal a Széchenyi-, majd a Rákóczi- szobornál. A Széchenyi szobornál Egerevölgyi Dezső tartott megemlékezést, a Rákóczi- szobornál Simon Ervinné hitoktató emlékezett az evangélium szellemében a magyar történelem kiemelkedő két alakjára, a nagyböjt és a feltámadás halottaira.


2010.04.28.
Megújul a nagycenki Széchenyi Emlékmúzeum. A kiállítás rekonstrukciójára 130 millió forint támogatást nyert a  közgyűjteményt fenntartó Győr- Moson-Sopron megyei Önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, ehhez járult hozzá a fenntartó tíz százalékos önrésszel. A részletekről itt olvashat. 

 
2010.04.26.
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint a Nemzeti Vágta közös rajzpályázatot hirdet általános iskolásoknak Fess, alkoss, kerekíts Széchenyi-hőstetteket címmel. A részletes kiírás itt olvasható.


2010.04.22.
Népes közönség előtt tartott Széchenyi-emlékülést a Szent István Kör április 22-én Szatmárnémetiben. Szőcs Péter történész, a megyei múzeum igazgatója a nagy reformer életét és munkásságát méltatta, Kereskényi Sándor irodalomtörténész Időszerű kérdések Széchenyi öröksége kapcsán címmel tartott előadást, majd Sike Lajos újságíró, a helyi Széchenyi-emlékbizottság ügyvivője beszámolt a magyarországi (központi) ünnepségekről, a nagycenki megemlékezésről, ahol Sólyom László tartott beszédet, majd ismertette a Széchenyi-rendezvények Szatmár megyei eseményeit.


2010.04.14.
A Magyar Katolikus Rádió holnap, április 15-én Tény-kérdés című műsorában (8.52 kezdéssel) interjút közöl Csabai Máriával, "A kisded makkbúl..." című iskoldráma írójával. A riport az adás napján meghallgatható a rádió honlapján, majd később az archívumban 


2010.04.09.
Országszerte megemlékezéseket tartottak a Széchenyi-évforduló kapcsán. A Zala megyei megemlékezésekről a Zalai Hírlap számolt be.


2010.03.22.

Felemelő ünnepség színhelye volt vasárnap a Partiumhoz (Románia) tartozó Bihardiószeg. A nagyközségben – ahol egykor gróf Széchenyi István huszárszázada állomásozott – Gellért Gyula református esperes-lelkész templomi igehirdetése után külön emlékeztek a gróf halálának 150 évfordulójára és felavatták (a helyi sportlovasokból alakult) gróf Széchenyi István Huszárszázad zászlaját. Avatóbeszédet mondott báró felsővásárdi Emődy Dániel István a Pro Patria Alapítvány elnöke, majd a templomkertben esküt tettek a század tisztjei és altisztjei. Avatóbeszédet mondott dr. Papp Gyula ezredes. Végül megkoszorúzták Széchenyi István emléktábláját, amely annak a háznak a homlokzatán áll, ahol egykor a neves huszárkapitány lakott.


 
2010.03.19.
Április 9-ig látható a Széchenyi-emlékkiállítás Pápán, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.


2010.03.16
A Széchenyi-emlékoszlopnál ünnepelték a márciusi forradalmat a kőszegremeteiek. Sziszik József református lelkipásztor méltatta az eseményt, kisiskolások szavaltak, majd Kossuth-nótákat énekeltek. Erdély egyedüli szabadtéri Széchenyi-emlékművét felkeresték ezen a napon az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) szatmárnémeti szervezetének tagjai is, legtöbben biciklivel tették meg a 42 kilométert. A tagok Szabó László elnök vezetésével megkoszorúzták az emlékhelyet.

 

2010.03.15. 

A Széchenyi-emlékév programjához szeretnénk csatlakozni emléktúránkkal. A Magyar Kajak Kenu Szövetséget és a Magyar Evezős Szövetséget is felkérte egyesületünk, hogy április 17-én minden klubban tartsanak megemlékezést, emléktúrát gróf Széchenyi István emlékére.
Támogatásukban bízva: Kiss Gábor, a Nádas-tó Környezetvédő Csoport elnöke

 

2010.03.08.
Megjelent Gesztesi Tamás: Széchenyi István közegészségügyi gondolatai című tanulmánya az Orvostörténeti Közleményekben.
[Communicationes de Historia Artis Medicinae 206-209 (2009)] 


2010.03.04.
Az április 8-i nagycenki megemlékezés 16 órakor kezdődik. Ünnepi beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök, az emlékév fővédnöke is.


2010.03.01.
A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében 2010. április 8-án nyilvános, ünnepi emlékest lesz a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia szervezésében. A megemlékező ülést este ünnepi koncert követi. A programokról részletesen az 'Eseményeink' menüpont alatt tájékozódhat. 


2010.02.25.
 
A Magyar Katolikus Rádió a százötven éve elhunyt Széchenyi Istvánnak szenteli egész éves sorozatát. A március 3-tól hetente egyszer, szerdánként 11.15-kor jelentkező műsorban a reformkor vezető személyiségének életére, műveire és emlékezetére kívánják felhívni a figyelmet. 


2010.02.17.
A nagydorogi Széchényi Sándor általános iskola az idei tanévben, az évforduló okán a Nagydorogi Hírek című lap április számában gróf Széchenyi István élete, munkássága című írással emlékezik. Emellett az iskola négy fős csapattal jelentkezett a "Széchenyi és kora" című vetélkedőre.


2010.02.08. 
2010. január 22-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg a XIV. Magyar Kultúra Napja Gálát, melynek keretében átadták a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetéseket. A gála főrendezője a Falvak Kultúrájáért Alapítvány volt, melynek elnöke, Nick Ferenc és az alapító lovagok javaslatára az idén – Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója tiszteletére – Posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja elismeréssel tüntették ki Gróf Széchenyi Istvánt, „A magyar nemzet fejlesztése és kultúrájának ápolása érdekében kifejtett életművéért”. A díjat a legnagyobb magyar ükunokája, Széchenyi Ödön unokája, Széchenyi Géza vette át.


2010.02.08.
A Széchenyi emlékév keretében Szatmár megyében Széchenyi-vetélkedőt rendeznek középiskolásoknak. A megyei döntő június 4-én, pénteken délután lesz Szatmárnémetiben, a Kölcsey Főgimnáziumban. Szervezők: Kónya László történész, főtanfelügyelő (telefon: 0744-861032), Nagy Gyula tanár (magyar irodalom), Sike Lajos újságíró (telefon: 0788-715-687).2010.02.05.
Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara 2010. május 21-én rendezi a VI. Kárpát Medencei Tésztahíd Építő Bajnokságot.A Széchenyi-emlékév alkalmából  a RECCS 2010 programja új kategóriával bővült:"A Lánchíd spagettiből" kategóriába nevezőknek a budapesti Lánchíd mását kell száraztészta és ragasztó felhasználásával, tetszőleges méretben elkészíteniük.A kategória I., II., III. díját a zsűri a szépség és kivitel alapján ítéli oda. A díjazottak értékes jutalomban részesülnek.  Bővebb információ az 'Eseményeink' menüpont alatt, folyamatosan frissülve olvasható.


2010.02.03.
Kivonat a Magyar Mérnöki Kamara Elnökségi ülés 2010. január 20. emlékeztetőjéből: 
- A Széchenyi évvel kapcsolatos MMK teendők összefoglalása Barsiné Pataky Etelka elnök asszony felkérte Némethy Zoltánt, hogy mint az elnökség tagja képviselje a Széchenyi Emlékbizottságnál a Magyar Mérnöki Kamarát, hogy az évfordulós megemlékezésekben a kamara is megfelelő súllyal szerepeljen és vegyen részt. Némethy Zoltán a felkérést elfogadta. - A Széchenyi év egyik színfoltja a Széchenyi Bál. Barsiné Pataky Etelka kérte az Elnökség tagjait, hogy (…) minél többen vegyenek részt a bálon, hozzájárulva ezzel az emlékév méltó megünnepléséhez.  


2010. 01. 28.
Ma közölte velem Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően jó esélyt lát arra, hogy Szatmárnémetiben - javaslatunk nyomán a Széchenyi Emlékév keretében - egy utcát hivatalosan is gróf Széchenyi Istvánról nevezzenek el. Volt ilyen korábban is. (Sike Lajos)


2010. 01. 27.
Rubovszky András, a Széchenyi Emlékbizottság 2010. tagja ma tárgyalt az április 8-i nagycenki nagygyűlésről Fodor Tamás soproni és Ivánkovics Ottó nagycenki polgármesterrel; a GYSEV vezérigazgatójának kabinettfőnökével, Skála Jánossal; a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Alapítványának megbízottjával; az Intermédia cég képviselőjével, Andai Mariettával, aki a Soproni kistérség megemlékezéseit szervezi az emlékévben.Előzetesen egyeztetett Landi Balázzsal, a köztársasági elnök titkárságának megbízottjával.A programot körvonalazták, a forgatókönyvet több szervezetnek még jóvá kell hagyni, ezt követően lesz olvasható a honlapunkon.


2010. 01. 23.
Megjelent a Nagycenki Honismereti Kör lapja a Hírmondó XVII. száma. A lap az első oldalán hírt ad az Széchenyi Emlékév 2010. megnyitásáról és a nagycenki kastélyban február 1-5-ig megrendezésre kerülő Széchenyi Akadémia programjáról.2010. 01. 21.
Költő, író vagyok. Jelenleg a Duna-part című folyóirat főszerkesztője.
(Pest megye országos terjesztésű irodalmi, kulturális és társadalomtudományi évnegyedes kiadványa.) Lapunk szeptemberi számát gróf Széchenyi Istvánra emlékező írásokból állítjuk össze. Szívesen fogadunk 8-10 oldal terjedelmű tanulmányokat, esszéket és irodalmi alkotásokat (vers, novella).
Büki Attila: bukiattila@freemail.hu 
 


2010. 01. 21.
Az érdi Széchenyi iskola és az érdi Civilérdek Egyesület is csatlakozik a Széchenyi István halálának évfordulója kapcsán kezdeményezett Széchenyi-emlékévhez. Az évforduló kapcsán programokat szervezünk, a szokásosnál is nagyobb teret szentelünk Széchenyi István emlékének. (Leszák Ferenc igazgató Széchenyi István Általános Iskola, Érd és a Civilérdek Érdi Bőtermő Lokálpatrióta Egyesület társelnöke)


2010. 01. 21.
Szatmárnémetiben is megalakult a Széchenyi Emlékbizottság.Tagjai: - Erdei D.István parlamenti képviselő,- Szőcs Péter a Megyei Múzeum aligazgatója, a Szent István Kör elnöke,- Kónya László a Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese,- dr.Enyedi István néprajkutató és - Sike Lajos újságíró, aki egyben a bizottság ügyvezetője.

Rövidesen küldjük rendezvényeink programját, de az már biztos, hogy lesz Széchenyi-kiállítás a múzeumban (magyar-román felirattal), tartunk Széchenyi-vetélkedőt a magyar középiskolásoknak, külön megemlékezés lesz Széchenyiről a Szent István Körben, és szeptember 4-én, szombaton Kőszegremetén, az 1861-ben állított Széchenyi emlékoszlopnál nagy emlékünnepség, amelyre előre meghívtuk Kelemen Hunor romániai kulturális minisztert, Katona Tamás budapesti történészt, Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzult, több parlamenti képviselőt és a megyei közgyülés elnökét, Csehi Árpádot.
 (Sike Lajos: sike.lajos@maszol.ro) 


2010. 01. 20. 
Lovas Nemzetben, 15 éve megjelenő magazinunkban - melynek főszerkesztője vagyok - örömmel adnánk helyt minden lovakkal kapcsolatos felhívásnak, programelőzetesnek, írásnak. (
Király Lászlóné: kiraly.eva@kiralylapok.hu)


2009.12.16

Emléktábla került elhelyezésre gróf Széchenyi Ödön tiszteletére az általa létesített Budavári Sikló alsó végállomásánál, abból az alkalomból, hogy Széchenyi Ödön, aki Magyarországon és Törökországban egyaránt elismert és emlékezésre méltó közéleti személyiség volt, 170 éve született és 2009. december 14-én ünnepeltük születésnapját. Az emléktáblát a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Széchenyi Társaság, az Országos Széchenyi Kör, a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt., a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, és a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány közösen helyezte el 2009. december 14-én.

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu