Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 Vendégkönyv

Ebben a menüpontban megjelentetjük a szerkesztőbizottság címére érkezett gondolatokat, közérdekű kérdéseket, véleményeket stb. abban a reményben, hogy azok szélesebb érdeklődésre tarthatnak számot. A hagyományos vendégkönyv bejegyzéseket is itt olvashatják.


Tisztelt Széchenyi Emlékbizottság!
Munkánk mellett, egyfajta hobbiként évek óta kutatjuk a régi magyar folyami fahajók történetét. Körülbelül két évvel ezelőtt Komáromban, a Juba Ferenc Hajózási Múzeumban találtunk egy különleges tusrajzot, amely Széchenyi István al-dunai hajóútján készült, és nem csak a sokak által ismert kabinos hajóját, a Desdemonát, de – naplója tanúsága szerint –
számára igen kedves csónakját, a Juliettát is ábrázolja. A csónak nevét valószínűleg Széchenyi édesanyjáról, Festetics Júliáról kapta, hiszen a gróf különleges szokása volt, hogy a későbbi óbudai hajógyár területén működő csónaképítő műhelyekben készíttetett evezős kishajóit családtagjairól nevezte el. A Juliettáról fellelt kép alapján elkészítettük a csónak tervrajzát és 1:10-es méretarányú makettjét is. A Julietta különlegessége, hogy bőgő alakú orrával emléket állít a magyar folyami fahajózás ismert rusztikus hajótípusának, a bőgőshajónak, ami valószínűleg a gróf tudatos kérése lehetett csónakja építőihez.
Szeretnénk ezt a különleges, életnagyságban 9 méter hosszú csónakot újjáépíteni, emléket állítva Széchenyinek és újjáélesztve ezt a különleges folyami hungarikumot. A csónak szolgálhatna oktatási, turisztikai célokat, de elvihetné Magyarország jó hírét a világban: Orleansban, a Loire partján például kétévente rendeznek régi folyami hajós fesztivált, ahol rajtunk, magyarokon kívül szinte minden európai állam felvonultatja különleges régi csónak és hajótípusait. Ha elkezdődhetne a Julietta építése tavasszal, jövő tavasszal már vízre lehetne bocsájtani.
Kutatásainkhoz rengeteg bíztatást és erkölcsi támogatást kaptunk Bús Balázs úrtól, a magyar országgyűlés képviselőjétől, Óbuda polgármesterétől és egyúttal ígéretet arra, hogy Széchenyi Juliettája újjáépítését Óbuda önkormányzata anyagilag is hajlandó lenne segíteni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket és egyúttal kérem, ha lehetőségük van, segítsék Széchenyi gróf Juliettájának újjászületését. 

Tisztelettel:
Bóday Pál, Dr. Visnyei Balázs ***
A Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója vagyok Tiszadobon. Ez a tanév Széchenyi-emlékév iskolánkban. Szeretnénk Széchenyi-emlékhelyet készíteni, majd felavatni 2010. aug. 27-én, az első kapavágás napján. Ez egyben a településünk 48-as emlékhelye is lenne. Mindenféle segítséget szívesen fogadunk és előre is köszönünk.
Tisztelettel:Vitányi György igazgató
 
*** 
Nagy tisztelője vagyok a legnagyobb magyar munkásságának és hagyatékának. Tavalyi nyaralásunk alkalmával a legnagyobb élmény volt számunkra a nagycenki látogatás. Nagyon örültem, amikor a polgári hírszemle levelében értesítést olvashattam a Széchenyi szellemiségétől oly távolinak tűnt - és beigazolódott, hogy hamis - mondat eredetenének tisztázása ("Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel...."). Kívánok Önöknek sok erőt szolgálatukhoz. Sokat kell dolgoznunk, hogy helyére kerüljenek dolgaink, és élhető legyen körülöttünk a világ.
Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm Önöket: Koczka Tamásné Nagy Angela 
 
*** 
Tisztelt Szerkesztőbizottság! 

Mellékelten elküldöm Önöknek egy rövid írásomat - azonban nem az írás a fontos, hanem a szobor, amelyről szól. Papp György Zoltán jelenleg Sajószögeden élő kiváló képzőművészünk alkotta, s valami buta technikai okok miatt nem jutott el a bronzba öntésig, felállításig. Sajnos most nem tudok róla képet küldeni, de ha esetleg bárkit érdekel, aki igaz szívből szeretne emléket állítani a grófnak, szívesen közvetítek a művészhez, illetve küldök képet az eddig még csak gipszformában meglévő alkotásról.

Pataki Katalin
a Bükkalja című lap szerkesztője

***

A Lovas Nemzetben, 15 éve megjelenő magaziunkban - melynek főszerkesztője vagyok - örömmel adnánk helyt minden lovakkal kapcsolatos felhívásnak, programelőzetesnek, írásnak.
Király Lászlóné

***

Költő, író vagyok. Jelenleg a Duna-part (Pest megye országos terjesztésű irodalmi, kulturális ás társadalomtudományi évnegyedes kiadványa) című folyóirat főszerkesztője. Lapunk szeptemberi számát gróf Széchenyi Istvánra emlékező írásokból állítjuk össze. Szívesen fogadunk 8-10 oldal terjedelmű tanulmányokat, esszéket és irodalmi alkotásokat (vers, novella).
Büki Attila 

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu