Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 Médiafigyelő

Ebben a menüpontban gyűjtjük az emlékév kapcsán megjelent cikkeket, írásokat. Ha olvasott ilyen írást, kérjük, a pontos forrást (lap címe, száma, megjelenés dátuma, oldalszám) részünkre megküldeni szíveskedjen a szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu címre. Köszönjük. 

 

 

A Bar!kád című lap szeptember 16-i számában megjelent Kéri Edit néhány gondolata a Mikor tanult meg Széchenyi magyarul? című könyve kapcsán. A cikk egy része online is olvasható.

 

***


Megjelent a Rubicon történelmi magazin. Húszéves jubileumi számukban - az első lapszámhoz hasonlóan - megemlékeznek Széchenyi Istvánról is. A 2010/8. lapszám Felemelő század - Sikertörténetek a 19. században alcímmel jelentkezik. A részletes tartalomjegyzéket a
kiadó honlapján megtekintheti, ahol az egyes írásokba bele is olvashat. Kapható az újságárusoknál, illetve megrendelhető a kiadónál.

 ***

A Veszprém megyei Napló szeptember 22-i száma hosszabb írást szentel a zirci és balatonfüredi Széchenyi-megemlékezéseknek. Az online változatot itt olvashatják. 


*** 


Dr. Csermely Péter, a Széchenyi Társaság Díjával a napokban kitüntetett biokémikus, hálózatkutató egyetemi tanár internetes naplójában emlékezett meg Széchenyiről.

 

*** 


A felvidéki Szabad Újság részletesen, rengeteg fotóval számol be a Széchenyi Társaság szeptember 20-i ünnepséségről és a díjátadásról, külön kiemelve Duray Miklós elismerését.

*** 


Az augusztus elsejei pápateszéri megemlékezésről ír a Magyar Kurír, a Honvédelem.hu és a HírCity.

***

Április 17-én kezdődött bécsi Európa Club kezdeményezéseként megszervezett Széchenyi István emléktúra, erről ír a felvidek.ma.

Az Eupóca Club saját honlapján is beszámol az emléktúráról.

***

A 168 óra honlapján Öngyilkosságba hajszolták a legnagyobb magyart alcímmel olvasható cikk Széchenyiről és az évfordulós megemlékezésekről.

 

***


lyi Lőrinc méltatja Széchenyit a Nagyítás hasábjain. A lap az évfordulós megemlékezésekről is beszámol.  Kerékgyártó György Széchenyi-portrét tár elénk a lap internetes oldalán

 

***


A Magyar Tudományos Akadémia honlapja így foglalja össze a nagycenki emlékezést.
 

***


Részletesen, időrendben számol be az április 8-i megemlékezésekről a Kisalföld című lap. A lap külön cikket közöl Széchenyi István életének utolsó perceiről.


***


A Népszabadság is kiemeli a köztársasági elnök nagycenki emlékezésen elhangzott beszédéből az önvizsgálat szükségességét. A lap a grófra emlékezve is közöl írást, Magyarország első polgára címen.

 

*** 

 

Az Új Magyar Szó című lap internetes portálja így ír az április 8-i megemlékezés kapcsán

***

A Múlt-kor történelmi portál beszámolója az április 8-i döblingi koszorúzásról és nagycenki megemlékezésről


***


Karrier grófi módra, avagy a legnagyobb magyar huszárvágásai címmel közöl írást egy hadtörténettel foglalkozó blog.

***

A Nagycenki Honismereti Kör lapja, a Hírmondó március 20-án megjelent száma teljes egészében olvasható itt. A lap megemlékezik dr. Környei Attila múzeumigazgatóról, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum állandó kiállításában, a Széchenyi-ismeret és -tisztelet felszínen tartásában, többek között az Országos Széchenyi Kör létrehozásával. A lap emellett címoldalon közli az április 8-i nagycenki eseménysorozat plakátját, és megemlékezik a legnagyobb magyarról.


***


Az éRTékadó című műsorújság (az Új Ember melléklete) VI. évfolyamának 5. számában (2010. február 28.) Rátkai Balázs ír a Katolikus Rádió egész éves sorozatáról, amelyben a 150 éve elhunyt Széchenyi Istvánnak állítanak emléket. (A műsor március 3-tól hetente egyszer, szerdán 11.15-kor lesz hallható, az egyes adások témáiról itt értesülhet, ahol az adás hanganyagát is meghallgathatja).


***


A Piarista Diák  (a Magyar Piarista Diákszövetség lapja) 70. számában (2010. március) egész oldalas írást szentel a Széchenyi-emlékévnek, Buday Miklós tollából.


***


A CBA magazin IX. évfolyam 3. számának (2010. március) Kultúra rovata szintén egész oldalas cikket közöl a témában.


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu