Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 5. hírlevél


A Széchenyi Emlékbizottság 2010.
5. számú hírlevele


2010. április 30.

            

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint a Nemzeti Vágta közös rajzpályázatot hirdet általános iskolai korosztálynak, nektek! 2010 Széchenyi István emlékéve, aki 150 éve halt meg. Van 3 történet e kiírásban az ifjú és bátor Széchenyi hőstetteiről: 1. Ladikos hőstett 2. A villám lovas 3. Vigyázó vitézek. A történetek itt olvashatók: http://vagta.hu/index.php?node=con_reg
Válassz belőlük, és rajzold le valamelyiket! Éld bele magad a történetbe, mintha Te lennél a bátor katona! Emlékezzünk gróf Széchenyi Istvánra, aki vízen, szárazon és a csatatéren is a merész hírvivő, okos katona és bátor vitéz volt. Szerinted milyen nehéz lehetett hőstettet végrehajtani a hazáért?
Beadási határidő: 2010. május 24. A pályázatról bővebben 


1%

Kérjük, támogassa a Széchenyi-emlékápolást személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával, melyet a Széchenyi Alapítvány fogad.
A Széchenyi Alapítvány alapító okiratban lefektetett célja Széchenyi István emlékének, kulturális örökségének ápolása, illetve a szellemében való társadalmi, csoportos, egyéni – szellemi és gyakorlati – cselekvések támogatása.
A Széchenyi Alapítvány adószáma: 19115951-1-08

Az adományokat az alapítvány 10900011-00000013-10770007 számlaszámán fogadjuk.
20 000 forint feletti támogatását Borsos Miklós és Buday Miklós által készített plakettel köszönjük meg.  
AKTUALITÁSOK
Különleges érzés a korabeli sajtóban, az írás- és kifejezésmódban elmerülni. Kedves olvasóink is megismerhetik a kor ezen hangulatát, ha a Gyász menüpont alatt olvassák a Hölgyfutár című lap 1860. április 12. és április 28. közötti – Széchenyi halálát, a nemzet gyászát, a megemlékezéseket feldolgozó – cikkeit.
A Széchenyi Istvánról menüpont alatt hoztuk létre a Kutatások gyűjtőhelyet, ahol a reformkort vagy Széchenyi-életművét kutató történészek véleményei, kutatásuk eredményei olvashatók. Ajánljuk figyelmükbe a Csorba László történésszel folytatott beszélgetést, A szentek sosem lesznek öngyilkosok címmel.
Az április 8-i nagycenki megemlékezésről készült videók folyamatosan kerülnek fel a honlapra. Jelenleg Ivánkovics Ottó beszéde tekinthető meg a Kisvideók menüpont alatt.
A Széchenyi halálának 150. évfordulója alkalmából megjelent sajtóhírek a Médiafigyelő alatt folyamatosan frissülve olvashatók.
A Dokumentumok közé kerülnek fel a rendelkezésünkre álló rendezvények és programok meghívói valamint előadások, beszédek anyagai.
Folyamatosan bővül az Előadók és témakörök menüpont. Érdeklődés esetén a megadott elérhetőségeken közvetlenül az előadókkal lehet felvenni a kapcsolatot. Örömmel vesszük, ha érdeklődők és előadók ennek segítségével egymásra találnak. Bővebb információt itt talál: Előadó Szervező 
A Misztrál együttes Üdv, Széchenyi című műsoráról is ebben a menüpontban, 
itt tájékozódhat.
Sok jóleső, bátorító levelet kapunk a Széchenyi-tisztelőktől. Ezek közreadására létrehoztuk a Vendégkönyvet. Itt adunk közre gondolatokat, közérdekű kérdéseket, véleményeket stb. abban a reményben, hogy azok szélesebb érdeklődésre tarthatnak számot.  


HÍREK
Megújul a nagycenki Széchenyi Emlékmúzeum. A kiállítás rekonstrukciójára 130 millió forint támogatást nyert a  közgyűjteményt fenntartó Győr- Moson-Sopron megyei Önkormányzat, ehhez járult hozzá a fenntartó tíz százalékos önrésszel. A részletekről itt olvashat. 

Buday Miklóssal, a Széchenyi Alapítvány elnökével, a Széchenyi Emlékbizottság 2010. tagjával beszélgetett Sediánszky János a Katolikus Rádió Törzsasztal című műsorának április 25-i adásában (9.00 óra) a Széchenyi-relikviákról. A riport meghallgatható a rádió archívumában. 

Népes közönség előtt tartott Széchenyi-emlékülést a Szent István Kör április 22-én Szatmárnémetiben. Bővebben

A Magyar Katolikus Rádió április 15-én Tény-kérdés című műsorában (8.52 kezdéssel) interjút közölt Csabai Máriával, „A kisded makkbúl...” című iskoladráma írójával, melynek bemutatója április 10-én volt. A riport meghallgatható a rádió archívumában.  

Egyéb aktuális híreinket
itt olvashatja.
 


ARCHÍV ESEMÉNYEK
Beszámolunk az előző hírlevél kiküldése óta lezajlott eseményekről, az azokról rendelkezésünkre álló képekkel, elhangzott beszédekkel, élménybeszámolókkal.  
 

2010. április
 

07.
A budakeszi Széchenyi Baráti Kör kezdeményezésében Széchenyi-szobrot avattak a városban. Az eseményen készült fotókból ízelítő és az elhangzott beszédek egy része itt található.  

08. A Széchenyi-tisztelők, az ő nevét viselő közösségek, tanintézmények országszerte emlékeztek az április 8-i évfordulóra, koszorúzással, emléktúrával, filmvetítéssel, emléktába-avatással, előadásokkal, koncerttel. A programok közül kiemelkedett a Döblingben és Nagycenken tartott megemlékezés, melyen Sólyom László köztársasági elnök és Pálinkás József, Az MTA elnöke is részt vett. Az elhangzott beszédek egy részét az Eseményeknél, az ünnepségen készült fotókat a Képtárban találja. A megemlékezések videói folamatosan kerülnek feltöltésre.


Szegeden is megemlékeztek a gróf halálának 150. évfordulójáról. Néhány képet a Képtárban közlünk.  

A nagykanizsai Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskola ezen a napon nyitotta meg Széchenyi emlékhónapját. Fotók a honlapon. 

12.
A komáromi Széchenyi István Közgazdasági-Informatikai Szakközépiskola emlékhéttel adózott a legnagyobb magyar évfordulója alkalmából. A részletes programokról honlapunkon tájékozódhat. 

15.
A debreceni Városi Könyvtárban ezen a napon Széchenyi István emlékének szenteltek egy délutánt. A hangulatos megemlékezés képei fotóink között megtekinthetők. 

A Széchenyi emlékhónap keretében a nagykanizsai szakképző iskola megrendezte a kispályás labdarúgó tornáját, ahol a győztes a Széchenyi István kupát vehette át. A fotók a képek között találhatók. 

17.
Nagy érdeklődés mellett került sor az OSZK dísztermében a Gróf Széchenyi István mint magánember című konferenciára. A fotók és a Széchenyi, a sportember előadás szövege (előadó: Cserháti László), valamint a témában elmélyülni vágyóknak az előadó által javasolt irodalomjegyzék megtalálható honlapunkon. 

Végéhez érkezett a Széchenyi-staféta. Az Aknaszlatináról április 7-én indult staféta április 17-én érkezett Nagycenkre. A staféta útvonalát, a lelkes fogadók és a sajtó beszámolóit az Eseményeknél, a fotókat a Képtárban lehet megtekinteni. 

22.
Me
gnyílt a Vár Galéria Széchenyi-kiállítása az I. Táncsics Mihály u. 17. alatt. A kiállítás teljes anyaga az I. kerületi polgárok magángyűjteményéből való. Bővebben   

AKTUÁLIS ESEMÉNYNAPTÁR

2010. április

30.
A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomában szentmise kerül bemutatásra. Bővebben 


Május 

01.
Sor kerül a Magyar Evezős Szövetség Dr. Simády Béla Nemzetközi Emlékversenyére a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezős és Kajak-kenu pályán. Bővebben  

A zirci vasútállomáson koszorúzást és megemlékezést szervez a Zirci Országzászló Alapítvány. Bővebben  

03.
Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a Budavári Palota „F” épületébe (OSZK) tervezett reprezentatív Széchenyi-emlékkiállítás összevontan kerül bemutatásra az MTA gyűjteményével a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében.  A páratlan relikviákból álló tárlat október közepéig látható. Bővebben 

A Szatmár Megyei Múzeum (Szatmárnémeti) nagyterme ad otthont a gróf Széchenyi István életéről és munkásságáról szóló kiállításnak. Bővebben 

Megnyílik a Széchenyi emlékezete címmel látható kiállítás az MTA Művészeti Gyűjteményében az MTA és az OSZK gyűjteményéből. Bővebben  

12.
Gróf Széchenyi István hatása hazánk sportkultúrájára című konferenciának ad helyet a gödöllői Grassalkovich kastély. Felhívjuk az érdeklődők figyelmét az előzetes regisztráció szükségességére. Bővebben  

18.
"Pusztább az ég egy fényes csillagával!" - Hogyan gyászolta Szeged gróf Széchenyi Istvánt? Előadás Szegeden. Bővebben 


TÁMOGATÁSOK
Az emlékbizottság nem állami keretek között jött létre. Az emlékév szervezésével, eseményeivel kapcsolatban tevékenykedők önkéntesként, önfinanszírozással dolgoznak. Ezért kérjük, hogy lehetősége szerint anyagilag is támogassa az emlékbizottság munkáját. Ennek több formája lehetséges: 
1%   Borsos Miklós plakett   Kötelező levél   Széchenyi-mű örökbefogadása   Szponzorálás


PÁLYÁZATOK
Településfejlesztési pályázat: „Mit kell tenni, min kell kezdeni”, hogy Budakeszi „felvirágozzék?” A Budakeszi Széchenyi Baráti Kör gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulóján, a 2010-es jubileumi évben pályázatot hirdetett a legnagyobb magyar tiszteletére. Továbbra is várjuk Powerpoint programmal készített bemutatóikat, akár egyénileg, akár közösségben készítik azokat. A bemutató Széchenyiről (gondolatairól, életének fontos helyszíneiről, munkájának eredményeiről, életében fontos szerepet játszó személyekről stb.) szóló, képek, írások, esetleg hangok és zenék felhasználásával készített anyag legyen.
A Széchenyi Tudományos Társaság
rajzpályázatot írt ki Széchenyi álma címmel, melynek beadási határideje május utolsó napja.


ÁLTALÁNOS RÉSZ
Néhány hete, 2010. április 8-án volt 150 éve, hogy gróf Széchenyi István elhunyt. 2009-ben létrejött a Széchenyi Emlékbizottság 2010. és felhívást tett közzé. A felhívás arra irányul, hogy legyen a 2010. év gróf Széchenyi István emlékének szentelt időszak. Ennek elősegítésére, az események összefoglalására és közzétételére az emlékbizottság elindította honlapját, ahol gróf Széchenyi Istvánról és az emlékév programjairól lehet tájékozódni. Az emlékév szórólapja letölthető és nyomtatható.  A honlapon az eseményeken kívül többek között Széchenyi gróf életrajzát, néhány gondolatát, vele kapcsolatos adomát, ajánlott irodalmat talál, diákok számára szervezett vetélkedőkről, aktuális hírekről stb. olvashat, de megtalálja az elmúlt eseményeken készül fotókat is. A honlap adatait folyamatosan bővítjük.
 
Amennyiben Önnek az emlékévvel vagy a honlappal kapcsolatban véleménye, gondolata, javaslata van, vagy kérdezni szeretne, várjuk értesítését a
szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu
címen.

Ha Széchenyivel kapcsolatos megemlékezést, eseményt szeretne bejelenteni, használja eseménybejelentő
űrlapunkat.

Gondoljon azokra a Széchenyi-tisztelő ismerőseire, akik számítógéppel vagy internet-elérhetőséggel nem rendelkeznek. Hívja fel figyelmüket az emlékévre, adja kezükbe a számukra érdekes, elérhető események és információk kinyomtatott változatát.
Széchenyit és eszméit, elkötelezettségét és hazaszeretetét tekintsük „gyógyító vírusnak” - terjesszük; kapcsolódjuk be az emlékév eseményeibe, az emlékbizottság mozgalmába!

Legyen a munkatársunk!
Az emlékév eseményeinek közzétételéhez kérjük segítségét. Tudósítson minket egy lezajlott eseményről úgy, hogy az arról készült élménybeszámolóját elküldi a szerkesztőknek. Örömmel várjuk az esemény fotóit képaláírásokkal, az ott készült kisvideókat. (Tekintettel ezek esetleges nagy méretére, ha ilyennel rendelkezik, vegye fel velünk a kapcsolatot, és megküldjük ftp-szerverünk elérhetőségét, ahová könnyen és gyorsan nagyobb méretű anyagok is feltölthetők).   

KÖSZÖNET
A honlap folyamatos bővülésért köszönetünket fejezzük ki azoknak a szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek, magánszemélyeknek stb., akik jelzik nekünk csatlakozásukat a Széchenyi-emlékévhez, megküldik programjaikat, beszámolnak a lezajlott eseményekről.  
Külön köszönjük a Barankovics István Alapítvány anyagi támogatását, valamint a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolája jelentkezését a gróf Waldstein Jánoshoz írt Széchenyi-levél örökbefogadására és Filetóth István felajánlását öt Széchenyi-levél örökbefogadására. 

HÍRLEVÉL
Az emlékbizottság rendszeresen jelentkezik hírlevéllel (feliratkozás
itt), melyben beszámol az elmúlt eseményekről és aktualitásokra hívja fel a figyelmet. A hírlevélről való leiratkozáshoz kérjük kattintson ide, vagy írjon emailt a szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu címre.  

Az emlékévvel kapcsolatos bármilyen ötletét, véleményét szívesen fogadjuk.
 


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu