Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 7. hírlevél


A Széchenyi Emlékbizottság 2010.
7. számú hírlevele
 

2010. augusztus 27.AKTUALITÁSOK

A Dokumentumok közé felkerült több érdekes előadás és tanulmány.

Fülöp Tamás Széchenyi és Kossuth vitájáról ír; Dr. Gesztesi Enikő: Gróf Széchenyi István iskolai képzéséről.

Gesztesi Tamás izgalmas témát jár körül, tanulmánya Széchenyi „tévedéseiről” szól.

Ugyanide került Dr. Cserháti László: Széchenyi István szerepe a hazai evezős sport megteremtésében és Simon V. Péter: Széchenyi és Klauzál 1848 tavaszán című előadásának anyaga.

A Dokumentumok között megnézhetik a Debreceni Városi Könyvtár virtuális kiállítását a gróf és Debrecen kapcsolatáról, és olvashatják a zuglói Széchenyi István általános iskola diákjainak visszaemlékezését iskolájuk Széchenyi-napjára és nagycenki kirándulásukra. (Az iskolai beszámolókhoz tartozó fotóanyagot a képtárban nézhetik meg.

Szalay Csaba kehidakustányi emléktábla-avató beszédének teljes szövege is elérhető a dokumentumok között. 


HÍREK
Híreink között olvashatnak Széchenyi-mellszobor és emléktábla avatásáról, és a III. Történettudományi Találkozón elhangzott Széchenyi-előadásokról.


ARCHÍV ESEMÉNYEK

2010. július 

13.

Széchenyi nyomában Szegeden
Az emléksétát Papp Éva, az Országos Széchenyi Kör helyi elnökhelyettese szervezte az érdeklődőknek, mely során végigjárták és megtekintették a Széchenyi-életútban felelhető szegedi emlékeket, felidézve a gróf szegedi élményeit, naplóbejegyzései alapján.


15.

Elindult a Nemzetközi Huszár-portya Portugáliából

A huszárok kb. 3500 km megtétele után, várhatóan október első hetében érkeznek a nagycenki Széchenyi-kastélyhoz. A tervezett útvonalon kívül érdekes beszámolót olvashatnak egy honfitársunktól, aki Spanyolországban találkozott az úton lévő magyar huszárokkal.

 

22.

Emléktábla-avatás Kehidakustyánban

Deák-kúria falán emléktáblát avattak gróf Széchenyi István tiszteletére. Az emléktáblát a kezdeményező Szalay Csaba, valamint Lázár István polgármester leplezte le. A megemlékezésre azért ekkor került sor, mert Széchenyi 1854-ben ezen a napon vásárolta meg a kúriát Ödön fia számára.  

2010. augusztus 


13.

Tokaji Írótábor záróeseménye: gróf Széchenyi István szobrának megkoszorúzása

A nagy hagyományokkal rendelkező Tokai Írótábor utolsó napján került sor a szobor megkoszorúzására, ahol dr. Rubovszky András a Széchenyi Társaság főtitkára elismerésként díjazottként egy kisméretű tokaji hordót kapott az Írótábor és saját nevének faragásával.  

AKTUÁLIS ESEMÉNYNAPTÁR

2010. szeptember

04.

Kárpát-medencei Széchenyi-emlékünnepség

Kőszegremetén kerül megrendezésre az egésznapos, nagyszabású emlékünnepség, ahol Erdély egyedüli szabadtéri Széchenyi emlékműve áll (emeltetett 1861-ben). Az emlékezés református istentisztelettel kezdődik, majd az emlékmű megkoszorúzása, szavalatok, megemlékezések után szórakoztató műsor veszi kezdetét színházi vidámságokkal, népdalversennyel, néptáncbemutatóval. Este utcabállal folytatódik a mulatság.  

04.

Molnár Mihályné emlékfalának állítása

Emlékfalat állítanak az év elején elhunyt Molnár Mihálynénak, az Országos Széchenyi Kör volt elnökségi tagjának Nagymányokon, az emlékszobában. 


18.

Nagycenki kisvasút napja

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút ezzel a nappal állít emléket a 150 éve elhunyt grófnak, a hazai vasútközlekedésben elért eredményeiért.  

 

18.

Emlékezés Széchenyire a Kulturális Örökség napjai 2010-es programjának keretében

A programban szentmise lesz azokért a hazafiakért, akik sokat tettek a hazáért, majd megkoszorúzzák Széchenyi István emléktábláját a templom előterében. Ezután dr. Cserháti László előadása következik, majd a Taize-i imaóra.

19.

Emléktábla avatás Zircen

A zirci arborétumban kerül sor az avatásra, az 1991-ben, Széchenyi 200. születésnapja alkalmából ültetett kocsányostölgynél, a Zirci Országzászló Alapítvány védnökségében.


19.

Széchenyi István Emlékverseny a Kincsem Parkban

A magyar lóversenyzés ezzel a versennyel emlékezik a Magyar Lovasegylet első elnökére, gróf Széchenyi Istvánra. A keretprogram versenyei gróf Széchenyi István legjelentősebb hazai alkotására emlékeztetnek.  


19.

Széchenyi-est a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában

A Széchenyi Társaság köszöntője után Széchenyiről szóló és reformkori művek hangzanak fel a Művészetek Palotájában. 


20.

Koszorúzás, emlékülés és díjátadás

A Széchenyi Társaság szokásos évi koszorúzásra a születési évforduló előtti napon, Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi szobornál kerül sor. A koszorúzást követően az Akadémia Dísztermében Széchenyi Emlékülés lesz, valamint átadásra kerül a Széchenyi Társaság Díja. 

 

A szeptember 21-re tervezett megemlékezésekről következő hírlevelünkben közlünk pontos információkat. Az események aktuálisan rendelkezésünkre álló adatai honlapunkon megtalálhatók.

 

 

TÁMOGATÁSOK
Az emlékbizottság nem állami keretek között jött létre. Az emlékév szervezésével, eseményeivel kapcsolatban tevékenykedők önkéntesként, önfinanszírozással dolgoznak. Ezért kérjük, hogy lehetősége szerint anyagilag is támogassa az emlékbizottság munkáját. Ennek több formája lehetséges: 
1%   Borsos Miklós plakett   Kötelező levél   Széchenyi-mű örökbefogadása  
Szponzorálás
 

ÁLTALÁNOS RÉSZ
2010. április 8-án volt 150 éve, hogy gróf Széchenyi István elhunyt. 2009-ben létrejött a Széchenyi Emlékbizottság 2010. és felhívást tett közzé. A felhívás arra irányul, hogy legyen a 2010. év gróf Széchenyi István emlékének szentelt időszak. Ennek elősegítésére, az események összefoglalására és közzétételére az emlékbizottság elindította honlapját, ahol gróf Széchenyi Istvánról és az emlékév programjairól lehet tájékozódni. Az emlékév szórólapja letölthető és nyomtatható.  A honlapon az eseményeken kívül többek között Széchenyi gróf életrajzát, néhány gondolatát, vele kapcsolatos adomát, ajánlott irodalmat talál, diákok számára szervezett vetélkedőkről, aktuális hírekről stb. olvashat, de megtalálja az elmúlt eseményeken készül fotókat is. A honlap adatait folyamatosan bővítjük.
 
Amennyiben Önnek az emlékévvel vagy a honlappal kapcsolatban véleménye, gondolata, javaslata van, vagy kérdezni szeretne, várjuk értesítését a
szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu
címen.

Ha Széchenyivel kapcsolatos megemlékezést, eseményt szeretne bejelenteni, használja eseménybejelentő
űrlapunkat
.

Gondoljon azokra a Széchenyi-tisztelő ismerőseire, akik számítógéppel vagy internet-elérhetőséggel nem rendelkeznek. Hívja fel figyelmüket az emlékévre, adja kezükbe a számukra érdekes, elérhető események és információk kinyomtatott változatát.
Széchenyit és eszméit, elkötelezettségét és hazaszeretetét tekintsük „gyógyító vírusnak” - terjesszük; kapcsolódjuk be az emlékév eseményeibe, az emlékbizottság mozgalmába!

Legyen a munkatársunk!

Az emlékév eseményeinek közzétételéhez kérjük segítségét. Tudósítson minket egy lezajlott eseményről úgy, hogy az arról készült élménybeszámolóját elküldi a szerkesztőknek. Örömmel várjuk az esemény fotóit képaláírásokkal, az ott készült kisvideókat. (Tekintettel ezek esetleges nagy méretére, ha ilyennel rendelkezik, vegye fel velünk a kapcsolatot, és megküldjük ftp-szerverünk elérhetőségét, ahová könnyen és gyorsan nagyobb méretű anyagok is feltölthetők).   

KÖSZÖNET
A honlap folyamatos bővülésért köszönetünket fejezzük ki azoknak a szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek, magánszemélyeknek stb., akik jelzik nekünk csatlakozásukat a Széchenyi-emlékévhez, megküldik programjaikat, beszámolnak a lezajlott eseményekről.  
Külön köszönjük a Barankovics István Alapítvány anyagi támogatását, valamint a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolája jelentkezését a gróf Waldstein Jánoshoz írt Széchenyi-levél örökbefogadására, Filetóth István felajánlását öt Széchenyi-levél örökbefogadására, valamint Matyi Sándorné jelentkezését, aki a gróf egyik atyjához írt levelének örökbefogadására jelentkezett.

HÍRLEVÉL
Az emlékbizottság rendszeresen jelentkezik hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámol az elmúlt eseményekről és aktualitásokra hívja fel a figyelmet. A hírlevélről való leiratkozáshoz kérjük kattintson ide, vagy írjon emailt a szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu címre.  
 

Az emlékévvel kapcsolatos bármilyen ötletét, véleményét szívesen fogadjuk.


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu