Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 9. hírlevél


A Széchenyi Emlékbizottság 2010.
9. számú hírlevele2010. október 22.AKTUALITÁSOK

A Dokumentumok menüpont kibővült Vida István Bölcső, haza, erőtér, asylum és szarkofág című megemlékező beszédének szövegével, valamint Ivánkovics Ottó nagycenki polgármester fényképes beszámolójával a Nagycenkre „hazatért” halotti címerről, mely gróf Széchenyi István koporsóját fedte.

Felhívjuk olvasóink figyelmét Körmendy Kinga "S mennyi harcot küzde önmagával?" című előadására, melynek szövege a Szent István Társulat honlapján olvasható.


HÍREK
Híreink között olvashatják, hogy hazatért a többek között Széchenyi emlékére és tiszteletére szerveződött Nemzetközi Huszár-portya, nagycenki végállomásukon október 6-án, az aradi vértanúk évfordulóján koszorúztak. Beszámolunk a Rubicon magazin ünnepi számáról, illetve megtekinthető Széchenyi Kinga emlékév tiszteletére készített emlékplakettje is. Partnerünk, a Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság közreműködésével beszámolunk arról, hogy Széchenyi életét és munkásságát bemutató kétnyelvű kiállítás nyílt Nagykárolyban. KISVIDEÓK

Szeptember 19-én nagyszabású műsorral emlékeztek a legnagyobb magyar születési évfordulójára a Művészetek Palotájában. A kisvideók között megtekinthető Réthelyi Miklós miniszter köszöntő beszéde, valamint Szokolay Sándor: Organum Hungarorum Op. 200 című darabjának mindhárom tétele.  

Ugyanitt hivatkozást talál a youtube oldalra, ahol Arany János: Széchenyi emlékezete című versét láthatja és hallhatja, Sinkovits Imre előadásában.ARCHÍV ESEMÉNYEK

2010. szeptember

17-18.
Ünnepi programok Nagycenken
Kétnapos rendezvénysorozat helyszíne volt Nagycenk, ahol koszorúzással, huszárfelvonulással, múzeumlátogatással, filmvetítéssel emlékeztek a grófra. 18-án a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút családi nappal idézte fel a legnagyobb magyar emlékét.

18.
Széchenyi Casino
A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium kaszinóval idézte meg a gróf emlékét. 

18.
Emlékezés Széchenyire
A Krisztinavárosi plébániatemplomban szentmise és előadás várta a Széchewnyi-tisztelőket. 

18-26.
Széchenyi-napok a Balatonfüredi Széchenyi Társaság rendezésében
A Balaton partján sakkversennyel, vitorlásversennyel, rajzpályázattal, koszorúzással, előadással, vetélkedővel emlékeztek a legnagyobb magyarra, felidézve életének és tetteinek sokszínűségét. A Széchenyi tiszteletére rendezett programokat a társaság háromnapos, a reformkort idéző összeállítással zárta, ahol többek között korhű viseleteket mutattak be. 

19.
Emléktábla-avatás

A Zirci arborétumban emléktáblát avatott a Zirci Országzászló Alapítvány, az 1991-ben – Széchenyi 200. születésnapja alkalmából – ültetett kocsányostölgynél.


19.
Széchenyi István Emlékverseny
A Nemzeti Lóverseny Kft. egésznapos versenysorozattal adózott Széchenyi emlékének. 

19.
Széchenyi est a Művészetek Palotájában

A reformkort idézte fel az este, ahol prózai és klasszikus zenei elemeket ötvöző programmal emlékeztek Széchenyi Istvánra. Az est fénypontja Szokolay Sándor Organum Hungarorum, op. 200 című művének kifejezetten erre az alkalomra írt művének ősbemutatója volt.


20.
Koszorúzás, emlékülés, díjátadás
Az MTA előtti Széchenyi-szobor koszorúzása után az akadémia annak dísztermében zajlott az emlékülés, valamint a díjátadás. 

21.
Gróf Széchenyi István emlékkiállítás
Az OSZK Reguly Antal Műemlékkönyvtárában megnyílt az emlékkiállítás, mely november 14-ig látható.

21.
Koszorúzás és szimpózium Bécsben
A bécsi magyar nagykövetség és a 72. Széchenyi István cserkészcsapat koszorúzással ünnepelt a gróf születésének évfordulóján, mely után nagyszabású előadássorozattal emlékeztek Széchenyire. 

21.
Emléktábla-avatás
Az Óbudai Hajógyári sziget 132. számú épületére került a gróf születésének évfordulóján emléktábla. 

2
1.
Koszorúzás és megemlékezés
A Kehidai Deák-kúria előtt, a nyár elején felavatott emléktáblánál tisztelegtek Széchenyi emléke előtt. 

21.
Ünnepi megemlékezés Szegeden
Széchenyi születésének évfordulóján koszorúzással, előadással, műsorral emlékeztek.

21.
Faültetés és emléktába-avatás
A mosonmagyaróvári múzeum udvarán Széchenyi jelenkori tisztelői faültetéssel és emléktábla-avatással idézték meg a legnagyobb magyar emlékét. 

21.
Széchenyi-emlékek nyomában
A MEVE rendezvénysorozattal adózik Széchenyi emlékének halála 150. évfordulója évében. A születésnapon angliai és franciaországi utazásait idézték fel vetítettképes előadásukkal. 

24-25.
„Mit üzen nekünk Széchenyi ma?”
Brassóban kétnapos előadássorozatot rendeztek, koszorúzással és kiállítással.  

30.
A Hídember gépei kiállítás
Közel egy évig látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a reformkort és Széchenyit megidéző, technikai újításokat bemutató kiállítás, mely a budapesti múzeumokban még nem használt digitális látogatói rendszerrel teszi teljessé az „időutazás” élményét. 

2010. október 

09.
Kiállítás: „Egy rendkívüli élet rendkívüli pillanatai”
A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású időszaki  kiállítása a 150 éve elhunyt Széchenyi István életművének állít emléket. A Széchenyi világai egy rendkívüli élet rendkívüli pillanataiba nyújt betekintést, és választ keres a legnagyobb magyar személyével kapcsolatos kérdésekre is. A múzeuma honlapján létrehozott egy külön oldalt, ami csak a kiállítással foglalkozik, s melyen keresztül részesei lehetünk a kiállítás előkészítési munkálatainak, olvashatunk a megnyitóról, és figyelemmel kísérhetjük az aktuális híreket. A kiállítás sajtóbemutatóján készült fotók itt megtekinthetők.

10.
Labdarúgó-mérkőzés a Széchenyi emlékév tiszteletére
A nagycenki labdarúgó-pályán a sportember Széchenyit idézték meg a fiatalok.  

13.
A Széchenyi Társaság hagyományos szentmiséje a hazáért

A Gellért-hegyi Szikla Templomban a társaság által adományozott oltár felszentelésének napján, annak 20. évfordulóján került megrendezésre a szentmise.

 

15.

„Merjünk nagyok lenni!”
Esztergomban előadássorozattal idézték meg a reformkort és Széchenyi alakját.  


19.
Előadás: Széchenyi, a politikus
A szegedi Széchenyi Kör meghívásának eleget téve dr. Szalay István beszél a politikus Széchenyiről. 


AKTUÁLIS ESEMÉNYNAPTÁR
 

2010. október 

23.
VII. Zempléni vadászlovaglás - Széchenyi emlékére
A Zempléni Lovas Egyesület úgy idézi fel a Széchenyi István által Magyarországon meghonosított vadászlovaglást, hogy a vadászatot szabályosan végigjátsszák (kutyák nélkül, jelképes rókafarokkal).  

2010. november 

09.
Széchenyi-est

A Budavári önkormányzat gyönyörű alulájában kerül sor a vetítéssel egybekötött tudományos előadásra Széchenyi kitüntetéseiről és rendjeleiről.


13.
Széchenyi István emlékének szentelt történelmi, műveltségi verseny
A Kovász Egyesület és a Hittel a Nemzetért Alapítány interaktív történelmi vetélkedőre invitálja a 7-8. osztályos tanulókat, melynek témája Széchenyi István életútja.  


TÁMOGATÁSOK
Az emlékbizottság nem állami keretek között jött létre. Az emlékév szervezésével, eseményeivel kapcsolatban tevékenykedők önkéntesként, önfinanszírozással dolgoznak. Ezért kérjük, hogy lehetősége szerint anyagilag is támogassa az emlékbizottság munkáját. Ennek több formája lehetséges: 
1%   Borsos Miklós plakett   Kötelező levél   Széchenyi-mű örökbefogadása  
Szponzorálás


ÁLTALÁNOS RÉSZ

2010. április 8-án volt 150 éve, hogy gróf Széchenyi István elhunyt. 2009-ben létrejött a Széchenyi Emlékbizottság 2010. és felhívást tett közzé. A felhívás arra irányul, hogy legyen a 2010. év gróf Széchenyi István emlékének szentelt időszak. Ennek elősegítésére, az események összefoglalására és közzétételére az emlékbizottság elindította honlapját, ahol gróf Széchenyi Istvánról és az emlékév programjairól lehet tájékozódni. Az emlékév szórólapja letölthető és nyomtatható.  A honlapon az eseményeken kívül többek között Széchenyi gróf életrajzát, néhány gondolatát, vele kapcsolatos adomát, ajánlott irodalmat talál, diákok számára szervezett vetélkedőkről, aktuális hírekről stb. olvashat, de megtalálja az elmúlt eseményeken készül fotókat is. A honlap adatait folyamatosan bővítjük.
 
Amennyiben Önnek az emlékévvel vagy a honlappal kapcsolatban véleménye, gondolata, javaslata van, vagy kérdezni szeretne, várjuk értesítését a
szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu
címen.

Ha Széchenyivel kapcsolatos megemlékezést, eseményt szeretne bejelenteni, használja eseménybejelentő
űrlapunkat
.

Gondoljon azokra a Széchenyi-tisztelő ismerőseire, akik számítógéppel vagy internet-elérhetőséggel nem rendelkeznek. Hívja fel figyelmüket az emlékévre, adja kezükbe a számukra érdekes, elérhető események és információk kinyomtatott változatát.
Széchenyit és eszméit, elkötelezettségét és hazaszeretetét tekintsük „gyógyító vírusnak” - terjesszük; kapcsolódjuk be az emlékév eseményeibe, az emlékbizottság mozgalmába!

Legyen a munkatársunk!

Az emlékév eseményeinek közzétételéhez kérjük segítségét. Tudósítson minket egy lezajlott eseményről úgy, hogy az arról készült élménybeszámolóját elküldi a szerkesztőknek. Örömmel várjuk az esemény fotóit képaláírásokkal, az ott készült kisvideókat. (Tekintettel ezek esetleges nagy méretére, ha ilyennel rendelkezik, vegye fel velünk a kapcsolatot, és megküldjük ftp-szerverünk elérhetőségét, ahová könnyen és gyorsan nagyobb méretű anyagok is feltölthetők).   

KÖSZÖNET
A honlap folyamatos bővülésért köszönetünket fejezzük ki azoknak a szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek, magánszemélyeknek stb., akik jelzik nekünk csatlakozásukat a Széchenyi-emlékévhez, megküldik programjaikat, beszámolnak a lezajlott eseményekről.  
Külön köszönjük a Barankovics István Alapítvány anyagi támogatását, valamint a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolája jelentkezését a gróf Waldstein Jánoshoz írt Széchenyi-levél örökbefogadására, Filetóth István felajánlását öt Széchenyi-levél örökbefogadására, valamint Matyi Sándorné jelentkezését, aki a gróf egyik atyjához írt levelének örökbefogadására jelentkezett.


HÍRLEVÉL
Az emlékbizottság rendszeresen jelentkezik hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámol az elmúlt eseményekről és aktualitásokra hívja fel a figyelmet. A hírlevélről való leiratkozáshoz kérjük kattintson ide, vagy írjon emailt a szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu címre.  

Az emlékévvel kapcsolatos bármilyen ötletét, véleményét szívesen fogadjuk.

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu