Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 10. hírlevél


A Széchenyi Emlékbizottság 2010.
10. számú hírlevele

2010. december 7.AKTUÁLIS ESEMÉNYNAPTÁR
 

2010. december 

08.
Könyvbemutató: Gróf Széchenyi István hatása hazánk sportkultúrájára
A májusi, gödöllői előadássorozat anyagait gyűjtötte össze a bemutatásra kerülő kötet.  

09.
"Széchenyi esték" évadzáró programja
A budakeszi Széchenyi Baráti Kör estje. 

14.

Széchenyi-emlékek nyomában (VI.) - A Széchenyiek karácsonya

A MEVE egész éves, többek között Széchenyi Istvánnak szentelt előadássorozatának utolsó részeként betekintést nyerhetünk a Széchenyiek karácsonyába.


14.

A szegedi nyomda hozzájárulása Széchenyi megismeréséhez című előadás és évadzáró összejövetel
A jól sikerült és termékeny, tartalmas évet előadással zárja a szedegi Széchenyi-tisztelők csoportja 


AKTUALITÁSOK
A Dokumentumok menüpont kibővült a vállalkozó szellemű „kincskeresőknek” szóló, Széchenyi fővárosa füzetekkel (letölthető formátumban).   


HÍREK
A Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság faültetéséről olvashatnak beszámolót híreink között, illetve Egervölgyi Dezső leírása is megtalálható, melyben a Múzeumok Őszi Éjszakáján rendezett újdonságról számol be.  


ARCHÍV ESEMÉNYEK

2010. október  

19.
Előadás: Széchenyi, a politikus
A szegedi Széchenyi Kör meghívásának eleget téve dr. Szalay István beszélt a politikus Széchenyiről. Papp Éva beszámolója.


2010. november

03.
Széchenyi emlékezete című kötet bemutatója
Az MTA kupolatermében került sor a könyvbemutatóra. Az eseményen készült fotók megtekinthetők a Képtárban.

09.
Széchenyi-est

A Budavári önkormányzat gyönyörű alulájában került sor a vetítéssel egybekötött tudományos előadásra Széchenyi kitüntetéseiről és rendjeleiről. A Képtárban néhány fotó is megtekinthető.


13.
Széchenyi István emlékének szentelt történelmi, műveltségi verseny
A Kovász Egyesület és a Hittel a Nemzetért Alapítány interaktív történelmi vetélkedőre invitálta a 7-8. osztályos tanulókat, melynek témája Széchenyi István életútja volt. A jól sikerült nap fényképeit a Képtárban megtekintheti. 


16.

Széchenyi és Szeged kapcsolata című előadás

A szegedi Széchenyi Kör képviseletében Papp Éva számol be az érdekes előadásról.


17.

Széchenyi István Emlékülés

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum egésznapos konferenciát tartott a Széchenyi emlékév kapcsán, ahol az előadások mezőgazdasági témakörökben elevenítették fel Széchenyi gróf tevékenységét és korát. Az események fotói megtekinthetők a Képtárban.


24.

Széchenyi és a zene - Pázmány Szalon XII. szemeszter

Izgalmas témát járhattak körbe az érdeklődők dr. Horváth Attila egyetemi docens, jogtörténész, valamint a nemzetközi hírű zongoraművész, Szilasi Alex segítségével. Péterfi-Nagy László beszámolója mesél Széchenyi és a zene kapcsolatáról.TÁMOGATÁSOK
Az emlékbizottság nem állami keretek között jött létre. Az emlékév szervezésével, eseményeivel kapcsolatban tevékenykedők önkéntesként, önfinanszírozással dolgoznak. Ezért kérjük, hogy lehetősége szerint anyagilag is támogassa az emlékbizottság munkáját. Ennek több formája lehetséges: 
1%   Borsos Miklós plakett   Kötelező levél   Széchenyi-mű örökbefogadása  
Szponzorálás

ÁLTALÁNOS RÉSZ
2010. április 8-án volt 150 éve, hogy gróf Széchenyi István elhunyt. 2009-ben létrejött a Széchenyi Emlékbizottság 2010. és felhívást tett közzé. A felhívás arra irányul, hogy legyen a 2010. év gróf Széchenyi István emlékének szentelt időszak. Ennek elősegítésére, az események összefoglalására és közzétételére az emlékbizottság elindította honlapját, ahol gróf Széchenyi Istvánról és az emlékév programjairól lehet tájékozódni. Az emlékév szórólapja letölthető és nyomtatható.  A honlapon az eseményeken kívül többek között Széchenyi gróf életrajzát, néhány gondolatát, vele kapcsolatos adomát, ajánlott irodalmat talál, diákok számára szervezett vetélkedőkről, aktuális hírekről stb. olvashat, de megtalálja az elmúlt eseményeken készül fotókat is. A honlap adatait folyamatosan bővítjük.
 
Amennyiben Önnek az emlékévvel vagy a honlappal kapcsolatban véleménye, gondolata, javaslata van, vagy kérdezni szeretne, várjuk értesítését a
szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu
címen.

Ha Széchenyivel kapcsolatos megemlékezést, eseményt szeretne bejelenteni, használja eseménybejelentő
űrlapunkat
.

Gondoljon azokra a Széchenyi-tisztelő ismerőseire, akik számítógéppel vagy internet-elérhetőséggel nem rendelkeznek. Hívja fel figyelmüket az emlékévre, adja kezükbe a számukra érdekes, elérhető események és információk kinyomtatott változatát.
Széchenyit és eszméit, elkötelezettségét és hazaszeretetét tekintsük „gyógyító vírusnak” - terjesszük; kapcsolódjuk be az emlékév eseményeibe, az emlékbizottság mozgalmába!

Legyen a munkatársunk!

Az emlékév eseményeinek közzétételéhez kérjük segítségét. Tudósítson minket egy lezajlott eseményről úgy, hogy az arról készült élménybeszámolóját elküldi a szerkesztőknek. Örömmel várjuk az esemény fotóit képaláírásokkal, az ott készült kisvideókat. (Tekintettel ezek esetleges nagy méretére, ha ilyennel rendelkezik, vegye fel velünk a kapcsolatot, és megküldjük ftp-szerverünk elérhetőségét, ahová könnyen és gyorsan nagyobb méretű anyagok is feltölthetők).   


KÖSZÖNET

A honlap folyamatos bővülésért köszönetünket fejezzük ki azoknak a szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek, magánszemélyeknek stb., akik jelzik nekünk csatlakozásukat a Széchenyi-emlékévhez, megküldik programjaikat, beszámolnak a lezajlott eseményekről.  
Külön köszönjük a Barankovics István Alapítvány anyagi támogatását, valamint a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolája jelentkezését a gróf Waldstein Jánoshoz írt Széchenyi-levél örökbefogadására, Filetóth István felajánlását öt Széchenyi-levél örökbefogadására, valamint Matyi Sándorné jelentkezését, aki a gróf egyik atyjához írt levelének örökbefogadására jelentkezett.


HÍRLEVÉL
Az emlékbizottság rendszeresen jelentkezik hírlevéllel (feliratkozás itt), melyben beszámol az elmúlt eseményekről és aktualitásokra hívja fel a figyelmet. A hírlevélről való leiratkozáshoz kérjük kattintson ide, vagy írjon emailt a szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu címre.  

Az emlékévvel kapcsolatos bármilyen ötletét, véleményét szívesen fogadjuk.

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu