Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

 12. hírlevél


12. hírlevél 

A Széchenyi Emlékbizottság 2010.
12. számú hírlevele


2011. április 15.
   FELHÍVÁS A
REFORM ÉS MEGMARADÁS
KONFERENCIA
(SZÉCHENYIEK ÉS ZAMOYSKIAK)
TÁMOGATÁSÁRA

  

  

A Széchenyi Emlékbizottság 2010. tagjai az emlékéven túl is fontosnak tartják a Széchenyi életét, tevékenységét és hatásait bemutató ismeretterjesztést. 2011. júniusában Reform és megmaradás (Széchenyiek és Zamoyskiak) címmel szervezünk konferenciát.
A Széchenyi-családhoz hasonló gondolkodású és tevékenységű lengyel Zamoyski-család párhuzamait tárgyalja a konferencia. A gondolat beleilleszkedik az évezredes lengyel-magyar barátságba, illetve aktuális országaink egymást követő EU-s elnöksége, valamint a Liszt- és Chopin emlékévek keretébe. (Kísérő rendezvényként Liszt Ferenc és Fryderyk Chopin műveit mutatja be szóban és zongorán Szilasi Alex zongoraművész). Az esemény a soros EU elnökség hivatalos kísérőrendezvényeként szerepel.

A mintegy 100–160 fős kétnyelvű konferenciára június 6-án, Esztergomban kerül sor, felkért előadókkal, és azon az érdeklődőkön túl a magyar-lengyel társadalmi- és civil szervezetek képviselői, kutatók, diákok vesznek majd részt. E konferencia Zamosc városban megrendezendő párját is előkészítjük.
A Külügyminisztérium felhívására a Széchenyi Emlékbizottság 2010 tagjai dolgozták ki a pályázatot, és a Széchenyi Alapítvány nyújtotta be azt.


A minisztérium a tervünket pozitívan fogadta, de sajnos nem támogatja a teljes elképzelést, csak a magyar részt segíti, illetve a személyi jellegű költségek (honorárium, fordítás, tolmácsolás) csökkentését írja elő. Természetesen az alapítvány és partnerei minden erejükkel azon vannak, hogy egyéb források bevonásával a teljes program megvalósulhasson.
Szeretnénk ezt a szép és érdekes programot megvalósítani, de nem áll elegendő forrás a rendelkezésünkre, ezért kérjük a Széchenyi-tisztelő társadalom tagjainak segítségét is. Kérjük, hogy lehetőségeihez mérten adományaikkal támogassák a konferencia megvalósulását. Ennek módjai:
1. Széchenyi-mű örökbefogadása
A művek a Széchenyi-cd-n szerepelnek, karakterszám szerint fogadhatók örökbe (1 karakter=1 forint);  a levelek kategória szerint 1000, 5000, 10 000 és 20 000 forintos egyszeri díjjal fogadhatók örökbe; válogatási lehetőség itt.
2. A 25 000 forint fölötti adományát megköszönjük egy Borsos Miklós-Buday Miklós: Széchenyi István plakettel.
3. A 10 000 forint fölötti támogatását a Blick magyar nyelvű Széchenyi-mű számozott hasonmás kiadványával tudjuk megköszönni.
4. Az esemény, vagy egy részének szponzorációja külön megegyezés szerint történhet.

Támogatási szándék esetén kérjük, vegye fel a kapcsolatot Buday Miklóssal, a Széchenyi Alapítvány elnökével a
szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu címen, vagy munkaidőben a +36 1 214-2453 telefonszámon, ahol a részletekről is szívesen tájékoztatjuk.

Egyben fogadjuk a konferenciára való jelentkezéseket is.


1%
Ajánlja fel személyis jövedelemadója 1%-át a Széchenyi Alapítvány javára.
A Széchenyi Alapítvány adószáma: 19115951-1-08

Megköszönjük támogatását.HÍREK
Széchenyi tér lett a Roosevelt tér új neve. A Fővárosi Közgyűlés 2011. április 6-i közgyűlésén ellenszavazat nélkül támogatta Pálinkás József MTA elnök előterjesztését az átnevezésről. Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester szerint ennél méltóbb tér nem viselheti Széchenyi nevét, akinek "ott ér össze az életműve". Ezzel a Széchenyit tisztelő, szellemiségét népszerűsítő szervezetek régi vágya, törekvése teljesült.ARCHÍV ESEMÉNYEK
 

Február 5.
Ismét Széchenyi bál volt a Hotel Gellértben. Az esemény a soros EU elnökség hivatalos kísérőrendezvényeként szerepelt. A Széchenyi bálról információt itt talál, az eseményen készült fotókat itt tekintheti meg.

Február 26.
A Széchenyi emlékév hivatalos zárórendezvényére a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében került sor, ahol az értékelő beszédeken túl az emlékbizottság szerény köszönetként kiosztotta az aktív közreműködőknek az okleveleket és emléklapokat.
Az emlékbizottság tagjainak beszédét itt olvashatja, a fotókat megtekintheti Képtárunkban.
A Várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolája részéről Czirákyné Kiss Edit zárórendezvényről írt, képes beszámolóját is elolvashatják.

Április 8.
Az Országos Széchenyi Kör hagyományos koszorúzására az Akadémia előtti, immáron Széchenyi nevét viselő téren került sor. Péchy Mária elnök beszédét itt olvashatják, a fotók Képtárunkban megtekinthetők.KÖSZÖNET A SZÉCHENYI-EMLÉKÉV KÖZREMŰKÖDŐINEK
Azoknak, akik az emlékévben szervezési, lebonyolítási munkálatokkal aktívan részt vettek, illetve akik a honlapunk aktualizálását és színesítését segítették események, információk, fotók stb. rendszeres megküldésével, egész éves közreműködésüket névre szóló oklevéllel vagy emléklappal köszöntük meg, melyeket az évzáró rendezvényen adtunk át a megjelenteknek. Kérjük, tanulmányozza a következő listát, ahol a jelenleg még át nem adott oklevelek tulajdonosait betűrendben tesszük közzé. Ha Ön vagy ismerőse szerepel a névsorban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Az emléklapokat azok is igényelhetik, aki közösségben szervezett megemlékezést (pl. iskolai színjátszó kör, vetélkedő stb.), és a résztvevőket szeretné köszönteni. 

Magánszemélyek

Ács Tibor

Ádám Barnabás

Bális Katalin

Bánhegyi Ferenc

Bánhidy Vajk

Bartokos Alfréd

Basics Beatrix

Beck Tibor

Bicskei Éva dr.

Botos Máté dr.

Bugnics Mike Pál

Csombor Erzsébet

Ferch Magda

Fónagy Zoltán

Fülöp Tamás

Gémesi György dr.

Gergely András

Kedves Gyula dr.

Kereskényi Sándor

Kisgyörgy-Piroska Emese

Kiss Gábor

Kocsis Piroska

Kontsek Ildikó

Körmendi Kinga

Kőrösi Mária dr.

Kű Lajos

Láng István

Lőrincz Katalin

Marton Tamás

Mátyásfalvi János

Mázi Béla dr.

Méhes Márton

Molnár Ágnes

Náray-Szabó Gábor

Oplatka András

Orosz István

Oroszi Sándor

Paálné Zerinváry Judit

Pálinkás József

Petrovics Sándor

Pletl Rita dr.

Prokopp Mária dr.

Rátkai Balázs

Rubold Ödön

Siklós Csaba

Simon Károly

Skála János

Smuk András dr.

Sólyom László

Stöckert-Kozák Annamária

Sudár Annamária

Szabadi István

Szalay István dr.

Szokolay Sándor

Szőcs Péter

Szőllőssy Gábor

Sztanó László

Tölgyessy Zsuzsanna

Török Enikő

Várhidi Pál

Velkey Ferenc

Vörös Szabolcs

Zakar Péter


Szervezetek

Magyar Katolikus Rádió

Nemzeti Vágta Kft.

Siófoki Széchenyi István Általános Iskola

Hadtörténeti Múzeum

GySEV Zrt.Észrevételeit, véleményét várjuk a szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu címen.


Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu