Széchenyi-emlékek Zalában

Az Országos Széchenyi Kör elnöke, Péchy Mária és alelnöke, Almássy Lászlóné, valamint a Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának képviselői Németh Kálmán elnök vezetésével szeptember 15-én, szombaton Séchenyi István születésnapja közeledtével egész napos kiránduláson felkerestek több  Zala megyei emlékhelyet.

 

Egy élménydús kirándulás


A program szervezője, Szalay Csaba indulás előtt Zalaszentgróton a város történetét és a Széchenyi család zalai kapcsolatait ismertette, kihangsúlyozta: ma sokan úgy idézik Széchenyi Istvánt, hogy nem is ismerik elveit, tevékenységét!

Ezután  Baracskai József polgármesterrel együtt megkoszorúzták a „legnagyobb magyar” mellszobrát, Lelkes Márk alkotását. 

 A polgármester felajánlotta, hogy Zalaszentgrót szívesen helyt ad a Széchenyi Kör jövő évi közgyűlésének!


Ezt követően a mindössze 43 lakosú Sényére utazott a csoport. Ez a község a szentgyörgyvári uradalom része ként Széchenyi István birtokossága idején fejlődött legjobban, ekkor lakóinak száma meghaladta a kétszázat. Itt Fölföldi Vilmos ny. polgármester fogadta és vendégelte meg a résztvevőket.

 

Tovább utazva megtekintették a Sénye-Szilvástetőn álló magán-kápolnát, amelyet Vadász György Ybl-díjas építész tervezett.

 

Hévízen megkoszorúzták Marton László egész alakos Széchenyi szobrát, majd Szentgyörgyvár érintésével Kehidára látogattak. A Deák kúriát Széchenyi István Ödön fia számára vette meg a rossz anyagi körülmények között élő Deák Ferenctől. A kúriát Lázár István polgármester mutatta be.


A kirándulás utolsó állomása a pakodi Martincsevics-birtok volt, ahol Martincsevics István ismertette, majd be is mutatta a kései leszármazott, Széchenyi Ágnes szőlőtőkéjét.

 

A program a lenyűgöző szépségű zalai környezetben borkóstolós ebéddel és kis szüreti „besegítéssel” zárult.

                                                              Szalay Csaba

 Webfejlesztés: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight