Az Országos Széchenyi Szövetség 1941-es Széchenyi-emlékév körbélyegzője
A képen látható grafikáról, - mely hosszabb ideje gyűjteményemben található - csak annyit tudtam a felirat alapján, hogy a 150. évfordulóra készült, de milyen céllal már nem.
Az antikvárium katalógusát böngészve fedeztem fel az Országos Széchenyi Szövetség 1942-es évkönyvét. Szerkesztette Halász Géza, aki az 1941-es emlékév alatt a Szövetség elnöke volt. (Őrzöm névjegyét, amit az 1991-es emlékünnepen való találkozás alkalmából Tőle kaptam.)
A könyvben a leírás alapján tisztázódott a grafika elkészítésének célja. A könyvből szó szerint idézek, mert visszaadja a kor hangulatát és a lelkesedést, ami mozgatta és ösztönözte a szervezőket. A grafika ritkaságát jelzi, hogy közel negyven éves gyűjtői tevékenységem alatt csak egyszer találkoztam a képen bemutatott „körbélyegző” nyomatával.

Idézet a könyvből:
„Az Országos Széchenyi Szövetség 1940. év elejétől kezdődőleg ellátta az összes levélpapírjait, meghívóit és nyomtatványait a Széchenyi Emlékév alkalmából készíttetett körbélyegzővel, amelynek alsó részében látható kis oltóággal a tervező Tóth Rezső jelképezni akarta a Széchenyi Év nagy jelentőségét: „bele kell oltani minden magyarba a Legnagyobb Magyar izzó fajszeretetét, öntudatát, lelkiismeretét, munkakészségét és áldozatosságát”.

Szükségét érzem, hogy megemlékezzek dr. Péter Ernőről, aki a Széchenyi Emlékbizottság megszervezését és ügyvezetését végezte, bevonva a munkába az Országos Széchenyi Szövetséget, élén Halász Géza elnökkel.
Magas szintű tevékenységük bizonyítéka a „Széchenyi” díszalbum.

Mindenféle önteltség nélkül leírhatom, hogy dr. Környei Attila, a köréje szerveződő szocialista brigádok, majd az Országos Széchenyi Kör  méltóképen folytatta a munkát és 1991-ben joggal éreztük úgy: nem tettünk kevesebbet, csak a kornak megfelelően egy picit másként.

2012. november 27.

                            Egervölgyi Dezső


Webfejlesztés: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight