Az Országos Széchenyi Kör 2012. II. félévi beszámolója 

Beszámoló a 2012. második félévének eseményeiről.

 

A kánikulai meleg ellenére nagyon sikeres, jó hangulatú kirándulást tettünk Délvidéken. Szabadka nevezetességei után Becsén találkoztunk a kör ott élő tagjaival. Nagy örömünkre megkoszorúztuk azt az emlékkövet, melyet 1997-ben az Ifjúsági Szárny helyezett el, s láttuk azt kis fát, amit akkor ültettünk, s melynek már szép lombkoronája nőtt.

Pétervárad, Szendrő, Galambóc várainak megtekintés mind arra a hősi küzdelemre emlékeztetett, mellyel a török hódításoktól védték őseink országunkat, s csodálkozhattunk a romokban is fantasztikus erődrendszeren. Legnagyobb élményt a Kazán-szoros és a Vaskapu jelentette, láthattuk a panoráma út több pontjáról, de gyönyörködtünk a tájban az Orsovától induló hajózás során is. Jó volt látni, hogy Herkulesfürdő is kezd éledezni a szörnyű rombolás után, s találtunk magyar emlékeket Temesvárom is.

 

Szeptember 21-én, Nagycenken az emlékmúzeum különtermében dr. Tóth Imre megnyitotta a Kör 30. évfordulójára készült kiállításunkat. Szép és gazdag anyagot tudtunk összegyűjteni, köszönet néhány tagtársunk, Almássy Lászlóné, Búsh Beatrix, Kazy Zsámbok Gizella, Papp Éva, Péli Éva, Tábory Jánosné, Buday Miklós, Egervölgyi Dezső, Filetóth István, Siska Tamás, Szentkuti Károly áldozatos munkájának. 17 órakor a falu megemlékezésén vettünk részt, ahol a kör elnöke Péchy Mária mondta az ünnepi beszédet. A Széchenyi István általános iskola tanulói adták a műsort és örömmel hallottuk Péter Ernő, már az égi mezőn járó tagtársunk Széchenyiről szóló versét. Másnap konferenciával emlékeztünk a legnagyobb magyarra, majd a Kör 30 éves történetéről hallhattunk előadást. Az elnökség döntése alapján a Széchenyi Kör Díjában részesült Szentkuti Károly, aki közel 30 éve tevékenykedik az Országos Széchenyi Körben. A harmadik napon a környék megismerésére kirándulást szerveztünk, melynek keretében megkoszorúztuk első elnökünk Csigó Ernő Sopronkövesden levő sírját is. Környei Attila sírjánál fejeztük be a három napos programot, abban a reményben, hogy az elkövetkező években sem fog csökkeni a tettekben megnyilvánuló elkötelezettségünk.
A programok szervezésében sok segítséget kaptunk Nagycenk községtől, Csorba János polgármester úrtól és Bugledich Attila alpolgármester úrtól, köszönet érte. A költségek fedezéséhez a Nagycenki Önkormányzat által kiírt és pályázaton nyert 150.000 Ft komoly támogatást jelentett.

 

Sajnos az egyik fontos tervünk nem valósult meg. Nyár közepére az emlékkönyv anyaga 90%-os készültséget ért el, akkora kiderült, hogy minden pályázatunkat elutasították. Szponzorkereső képessége, illetve kapcsolati tőkéje kicsi az elnökségnek, így nem sikerült megtalálni a kiadás anyagi hátterét. A szerkesztőbizottság rendezgeti, bővítgeti az anyagot, egy-két fejezetet újra gondol, még mindig várja az érdekes írásokat és beszámolókat és tagságtól ötleteket, javaslatokat pénzszerzés ügyében. Nagyon sokat dolgoztunk, s mindenképp találunk megoldást, hogy megjelenjen az emlékkönyv.

 

Az elnökség a második félévben is kétszer tartott elnökségi ülést.

 

2013. január elsejétől a Széchenyi István Kiállítóhely (nekünk Emlékmúzeum) a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került. Dr. Csorba László főigazgató úrral többször tárgyaltunk és kértük, hogy legyen szakember a múzeum élén, aki ott él, mert Budapestről nehézkes lesz az irányítás és folytatódni fog a múzeum hanyatlása.

 

Budapest, 2013. február 20.

 

 

Péchy Mária

elnök

Országos Széchenyi Kör

 

 

 
Webfejlesztés: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight