Tegyél, amit akarsz, kövesd csillagodat!

Szegeden az Országos Széchenyi Kör Szegedi csoportja 2013. március 12-én a SZTE JGYTF Fizika Tanszék szervezett összejövetelt "Tegyél, amit akarsz, kövesd csillagodat!" Széchenyi István intelmei Béla fiához írott leveléből választott gondolatkörben

Az előadást dr. Patai Klára szegedi Széchenyi Kör tagja tartotta.



Dr. Patai Klára előadása nem csupán az ismert mű bemutatása volt. Elmondta, hogy Széchenyi István is kapott intelmeket édesapjától, aki fontosnak tartotta, hogy a sokszor könnyelműnek vélt fiát értelmes, okos, életre irányítsa.

 

Tudjuk, hogy intelmei nem hullottak terméketlen talajra. Fiait mégsem hasonló eszközökkel kívánta nevelni, hiszen ezek neki sokszor okoztak gyötrelmeket. Nagyobb szabadságot adott nekik, és hagyta, hogy tehetségük, érdeklődésük irányítsa életüket.

 

Széchenyi Döblingben írta intelmeit Béla fiához. Ebben értékeli fia eddigi életét, elméleti és gyakorlati tanácsokat ad neki. Belátja, hogy örök érvényű tanácsokat nem lehet adni, hiszen fia más korban él, mint ő élt. Arra is vissza tud emlékezni, hogy ő is lázadt fiatal korában az apai tanácsok ellen, tehát nem csodálkozhat, ha fia sem tartja meg az ő útmutatásait. Bölcs beletörődéssel mondja tehát: „Tegyél, amit akarsz, kövesd csillagodat!”

 

A vetített képekkel kísért előadás nagy sikert aratott.

 

Papp Éva
 
 
 


Webfejlesztés: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight