Széchenyi MGTSZ Csanádapáca

Segítséget kér Egervölgyi Dezső éremgyűjtő és kutató, az Országos Széchenyi Kör tagja, hogy felderíthesse: hány termelőszövetkezet viselte Magyarországon a Széchenyi nevét.

 
1978-óta füzetbe vezetem az éremgyűjteményem gyarapodását, és ebből tudtam megállapítani, hogy az első két Széchenyi érmet 1978-ban vásároltam.
A kezdetektől eltelt 35 év sok örömet nyújtott egy-egy új érem megszerzésekor, de meglepetések még most is érnek, amikor előkerül egy számomra eddig ismeretlen érem.
 
Így volt ez most is, amikor SZÉCHENYI MGTSZ CSANÁDAPÁCA feliratú éremmel találkoztam. Az volt az első gondolatom, - mivel a mezőgazdaságban dolgoztam - hogy felderítem, hány termelőszövetkezet viselte a Széchenyi nevet 1952-1987 közötti időszakban. (Az 1952-es év adott, hisz a szövetkezetek szervezésének első időpontja, az 1987-es év pedig, a most előkerült érem megrendelésének ideje.)
 
A számomra elérhető szakirodalom helységnév nélkül, csak három Széchenyi nevet viselő szövetkezetről tudósít. Azt viszont nem tudom, hogy a jelzett három között található-e a nagycenki, az agyagosszergényi és a csanádapácai termelőszövetkezet.
 
Tisztelettel kérem a Széchenyi Fórum szerkesztésében résztvevőket és olvasókat, hogy ha az említetteken felül tudnak olyan szövetkezetről mely a Széchenyi nevet viselte, értesítsenek.
Segítségüket előre is köszönöm.
 
Az öntött bronz érmet Horváth Sándor szobrászművész készítette.
 
Egervölgyi Dezső
 
 
 


Webfejlesztés: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight